Drugsinfo

Alles over drugs, risico's en gezondheid

Bericht

GGD A'dam brengt genotmiddelengebruik 5e en 6e klassers havo - vwo in kaart

dinsdag 13 december 2016

Uit nieuw onderzoek blijkt dat een aanzienlijk deel van de Amsterdamse leerlingen van 16 t/m 18 jaar ervaring heeft met het gebruik van alcohol, cannabis en soms andere genotmiddelen. Meer aandacht voor preventie onder deze leeftijdsgroep is nodig, met name voor jongeren met een westerse culturele achtergrond. De GGD Amsterdam voerde het onderzoek uit samen met Jellinek Preventie.

Zo gebruikte een kwart van de leerlingen in de maand voorafgaand aan het onderzoek cannabis, 51% gebruikte dit middel ooit. Ook het XTC gebruik is onderzocht. 4% van de leerlingen gebruikte in de maand voor het onderzoek XTC, 15% gebruikte dit middel ooit. Leerlingen die ooit XTC gebruikt hebben, hebben vrijwel allemaal ervaring met het gebruik van alcohol en cannabis.
Eén op de tien leerlingen vindt het slechts ‘een beetje schadelijk’ om iedere dag hasj of wiet te roken. De leerlingen schatten de risico’s van het gebruik van XTC hoger in. Echter: meer dan 50% van de leerlingen die ooit XTC gebruikte, heeft nooit pillen laten testen. Het gebruik van cannabis en XTC is onder 16 tot en met 18-jarige Amsterdammers hoger dan het landelijke niveau.

Lees verder op GGDAmsterdam.nl.