single.php
. . . 4-fa 4-FA / 4-FMP: wat je moet weten

4-FA / 4-FMP: wat je moet weten

4-FA is een harddrug die soms 4-FMP wordt genoemd. Het middel wordt voornamelijk op feesten geslikt. Het ziet eruit als een wit poeder, maar de drug wordt ook als pil verkocht.

Mensen worden opgewekt en praterig van 4-FA. Maar soms krijgen gebruikers last van ernstige klachten, zoals hartproblemen of een hersenbloeding. Eerst was het middel online legaal te koop. Maar het Trimbos-instituut heeft in 2016 gewaarschuwd voor de risico’s van de drug. Daarna zijn mensen het veel minder vaak gaan gebruiken.

De effecten van 4-FA

De effecten van 4-FA lijken op die van speed en xtc. Van 4-FA voelen gebruikers zich wakker en scherp. Ze krijgen meestal zin om te dansen en te praten. Ook voelen ze zich blij en opgewekt. Vaak hebben gebruikers behoefte aan contact. Ze kunnen soms een gevoel krijgen dat lijkt op verliefdheid.

Van 4-FA kun je vervelende bijwerkingen krijgen. Gebruikers kunnen zich bijvoorbeeld misselijk of angstig voelen. Soms kunnen mensen moeilijk in slaap vallen na gebruik. Mensen die 4-FA gebruiken voelen zich vaak moe en somber als het middel is uitgewerkt. Die sombere gevoelens kunnen een paar dagen duren.

Lees hier meer over de effecten van 4-FA

De risico’s van 4-FA

Van 4-FA kunnen mensen te warm worden. Dat gebeurt vooral als ze veel dansen in een warme omgeving. Sommige gebruikers krijgen last van heftige hoofdpijn als ze 4-FA op hebben. De bloeddruk kan gevaarlijk hoog worden. Het is voorgekomen dat gebruikers daardoor een hersenbloeding kregen.

Lees hier hoe je de risico’s kunt verkleinen

Sommige mensen houden na gebruik last van psychische klachten, zoals angst en somberheid. Ook krijgen sommige gebruikers hartklachten. 4-FA kan geestelijk verslavend zijn. Mensen vinden uitgaan zonder 4-FA dan niet meer leuk.

Lees hier meer over de risico’s van 4-FA

4-FA en de wet

4-FA staat sinds mei 2017 op Lijst I van de Opiumwet. Dat betekent dat het verboden is om 4-FA te bezitten, te verkopen, te bewerken of te vervoeren. Drugs op Lijst I hebben volgens de wet een onaanvaardbaar risico voor de volksgezondheid.

Vervuiling

Sinds 4-FA verboden is, zitten er steeds vaker andere stoffen in 4-FA. Er zit bijvoorbeeld 4-FMA in. 4-FMA lijkt erg op 4-FA. Er is weinig bekend over de risico’s van 4-FMA.

Prijs

4-FA kost ongeveer 4 tot 7 euro per pil of 8,50 per gram.

#4fmp #4fa

Stel een vraag
Vergroot lettertype
Scroll naar top