single.php
. . . 4-FA 4-FA / 4-FMP: wat je moet weten

4-FA / 4-FMP: wat je moet weten

4-FA / 4-FMP: wat je moet weten

4-FA is een harddrug die soms 4-FMP wordt genoemd. Het middel wordt voornamelijk op feesten geslikt. Het ziet eruit als een wit poeder, maar de drug wordt ook als pil verkocht.

Mensen worden opgewekt en praterig van 4-FA. Maar soms krijgen gebruikers last van ernstige klachten, zoals hartproblemen of een hersenbloeding. Eerst was het middel online legaal te koop. Maar het Trimbos-instituut heeft in 2016 gewaarschuwd voor de risico’s van de drug. Daarna zijn mensen het veel minder vaak gaan gebruiken.

Wat is het verschil tussen 4-FMA en 4-FA?

4-FMA (4-fluormethamfetamine) lijkt erg veel op 4-FA (4-fluoramfetamine). Meer dan de helft van alle 4-FA die in 2021 nog werd verkocht, bleek na een test in een lab 4-FMA te zijn. Mensen die 4-FMA gebruiken ervaren al meer effecten als ze minder nemen dan ze bij 4-FA zouden doen. De effecten lijken wel minder prettig en voorspelbaar dan die van 4-FA. Waarschijnlijk is het mede hierdoor minder populair dan 4-FA was. 4-FA bleek hersenbloedingen te kunnen veroorzaken en wordt daardoor ook veel minder gebruikt.  

Hoeveel mensen gebruiken 4-FA?

Het aantal mensen dat 4-FA gebruikt is erg klein. In totaal heeft 1,4% van de Nederlanders ooit 4-FA gebruikt1Dat blijkt uit deze cijfers. Maar een klein deel van de Nederlanders gebruikte het middel nog recent. Zo gaf 0,2% van de mensen in 2022 aan het middel het afgelopen jaar gebruikt te hebben.

De effecten van 4-FA

De effecten van 4-FA lijken op die van speed en xtc. Van 4-FA voelen gebruikers zich wakker en scherp. Ze krijgen meestal zin om te dansen en te praten. Ook voelen ze zich blij en opgewekt. Vaak hebben gebruikers behoefte aan contact. Ze kunnen soms een gevoel krijgen dat lijkt op verliefdheid.

Van 4-FA kun je vervelende bijwerkingen krijgen. Gebruikers kunnen zich bijvoorbeeld misselijk of angstig voelen. Soms kunnen mensen moeilijk in slaap vallen na gebruik. Mensen die 4-FA gebruiken voelen zich vaak moe en somber als het middel is uitgewerkt. Die sombere gevoelens kunnen een paar dagen duren.

Lees hier meer over de effecten van 4-FA

Hoe lang werkt 4-FA?

4-FA werkt ongeveer 4-6 uur. Dit is de tijd dat mensen de effecten voelen waar ze de drug voor innemen. Na 4-6 uur is de gebruiker nog niet nuchter. Zo kan iemand 4-6 uur na het gebruik van 4-FA nog niet een auto veilig besturen. Het duurt bij 4-FA soms erg lang voordat alle effecten zijn verdwenen. Veel gebruikers kunnen daarom vaak ook moeilijk slapen na het gebruik van 4-FA.

De risico’s van 4-FA

Van 4-FA kunnen mensen te warm worden. Dat gebeurt vooral als ze veel dansen in een warme omgeving. Sommige gebruikers krijgen last van heftige hoofdpijn als ze 4-FA op hebben. De bloeddruk kan gevaarlijk hoog worden. Het is voorgekomen dat gebruikers daardoor een hersenbloeding kregen.

Lees hier hoe je de risico’s kunt verkleinen

Sommige mensen houden na gebruik last van psychische klachten, zoals angst en somberheid. Ook krijgen sommige gebruikers hartklachten. 4-FA kan geestelijk verslavend zijn. Mensen vinden uitgaan zonder 4-FA dan niet meer leuk.

Lees hier meer over de risico’s van 4-FA

4-FA en de wet

4-FA staat sinds mei 2017 op Lijst I van de Opiumwet. Dat betekent dat het verboden is om 4-FA te bezitten, te verkopen, te bewerken of te vervoeren. Drugs op Lijst I hebben volgens de wet een onaanvaardbaar risico voor de volksgezondheid.

Vervuiling

Sinds 4-FA verboden is, zitten er steeds vaker andere stoffen in 4-FA. Er zit bijvoorbeeld 4-FMA in. 4-FMA lijkt erg op 4-FA. Er is weinig bekend over de risico’s van 4-FMA.

Prijs

4-FA kost ongeveer 4 tot 7 euro per pil of 8,50 per gram.

Stel een vraag

Heb je een vraag over dit middel? Of maak je je zorgen om het gebruik van iemand of je eigen gebruik? Neem dan gerust contact met ons op. Dat kan anoniem via telefoon, chat of mail.

#4fmp #4fa

Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven