single.php
. . . XTC XTC (MDMA): wat je moet weten

XTC (MDMA): wat je moet weten

XTC (MDMA): wat je moet weten

XTC is een pil waar de drug MDMA in zit. XTC-pillen zijn er in een heleboel kleuren en hebben vaak een logo of afbeelding. Als over MDMA wordt gesproken gaat het vaak om de drug in kristal- of poedervorm. 

In Nederland is XTC de meest gebruikte harddrug. Gebruikers slikken de gekleurde pillen vaak op feesten en festivals. Maar het wordt ook thuis, in de kroeg of op andere plekken gebruikt.

> Lees in onze Nationale Drug Monitor meer feiten en cijfers over het gebruik van XTC

xtc pil uiterlijk
XTC-pillen zijn er in een heleboel kleuren en hebben vaak een logo of afbeelding.

Effecten van XTC/MDMA

De meeste gebruikers krijgen van XTC meer energie en een opgewekt gevoel. Ze voelen zich warm, blij en hebben meer behoefte aan contact. Gebruikers kunnen een gevoel ervaren dat erg lijkt op een gevoel van verliefdheid.

In de dagen na het gebruik kan de gebruiker een kater krijgen. Deze kater slaat meestal een paar dagen over. Omdat de drug vaak in het weekend gebruik wordt heet deze kater ook wel de dinsdagdip.

> Lees hier meer over wat XTC doet

Hoe lang werkt XTC?

XTC werkt ongeveer 4-6 uur. Na deze tijd is een gebruiker nog niet nuchter. Iemand kan dan bijvoorbeeld nog niet veilig autorijden.

Risico’s 

De stof MDMA zorgt ervoor dat het lichaam niet meer goed de temperatuur kan regelen. Daardoor kunnen gebruikers oververhit raken. Gebruikers kunnen ook niet meer zo goed plassen. Daardoor kun je te veel water drinken en een watervergiftiging oplopen.

> Lees hier meer over de risico’s van XTC (MDMA)

Sommige mensen houden last van klachten lang nadat ze een xtc-pil hebben geslikt. Ze kunnen bijvoorbeeld last krijgen van geheugenklachten, moeite om te concentreren, of ze zien ruis in hun gezichtsveld. Ook kunnen mensen last krijgen van het gevoel dat de wereld niet echt is.

> Lees hier hoe je de risico’s kunt verkleinen

De wet

De werkzame stof MDMA is illegaal in Nederland en bijna alle andere landen in de wereld. In Nederland staat het middel op Lijst 1 van de Opiumwet. Dat wil zeggen dat XTC een harddrug is. Harddrugs hebben volgens de wet een onaanvaardbaar risico voor de volksgezondheid. Ze zijn daarom verboden om te bezitten, bewerken of te vervoeren.

Onderzoek

Onderzoek naar MDMA en medische toepassingen wordt tegenwoordig weer meer uitgevoerd. Zo wordt er bijvoorbeeld gekeken of de werkzame stof MDMA als hulpmiddel kan dienen bij psychotherapie voor mensen met een posttraumatische stressstoornis (PTSS). De resultaten hiervan zijn veelbelovend. De MDMA is een hulpmiddel voor de therapie. Het is gevaarlijk als iemand zelf gaat experimenteren met MDMA en psychische klachten. De klachten kunnen erger worden na het gebruik.

Prijs

Een XTC-pil kost in Nederland gemiddeld 4 tot 5 euro. Voor een gram MDMA-kristallen wordt meestal 20 euro betaald.

Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven