single.php
. . . xtc Wat is een dinsdagdip of XTC-dip?

Wat is een dinsdagdip of XTC-dip?

Veel mensen voelen zich de dag (of twee dagen) na XTC-gebruik (“dinsdag-dip”) behoorlijk brak. Soms hebben ze ook de dag erna last van somberheid die soms wel een dag of vijf aanhoudt. Bij een klein aantal mensen kunnen depressieve klachten weken duren. Soms begint het meteen nadat de pil is uitgewerkt met nergens zin in hebben, geïrriteerd zijn, huilbuien, ongeconcentreerd zijn, geheugenstoornissen of even niet goed meer kunnen zien.
Een verklaring voor de dip is de uitputting van het serotonine-systeem. Het gebruik van XTC heeft extra serotonine vrijgemaakt waardoor de gebruiker zich goed voelde. Die voorraad is nu uitgeput waardoor hij/ zij een leeg gevoel krijgt. Die serotoninevoorraad moet weer op peil gebracht worden. Daarvoor is tijd en rust nodig. Zwaar en regelmatig gebruik put het serotonine-systeem nog verder uit waardoor de na-effecten alleen maar heftiger worden. Dat geldt ook voor het combineren met andere stimulerende middelen als speed en coke. Dat is een extra aanslag op het serotonine-systeem en draagt bij aan de duur van de kater. Ook gebruik van alcohol kan bijdragen aan de kater.
Een tweede reden kan zijn dat de gebruiker zich niet goed op het gebruik voorbereid had. Misschien voelde hij/zij voor het uitgaan al niet goed of erg moe en nam de gebruiker een pil terwijl hij/zij dat eigenlijk beter niet had kunnen doen. Als dan ook het uitgaan niet leuk was en degene niet echt genoten heeft, kan de kater des te groter worden.
Een andere verklaring voor de dip luidt wel dat de overgang naar het gewone alledaagse bestaan (“morgen weer aan het werk”) neerslachtige of verdrietige gevoelens kan oproepen. Sommige gebruikers zien daar zó tegen op, dat ze meerdere pillen nemen om de dinsdagdip maar uit te stellen. Dat leidt meestal tot zwaardere katers en spijt. Sowieso leidt te vaak en te veel gebruik tot zwaardere katers.
Hier lees je wat je kunt om de kans op hersenschade of een kater te verminderen.

Stel een vraag
Vergroot lettertype
Scroll naar top