single.php
. . . Cocaïne Cocaïne: wat je moet weten

Cocaïne: wat je moet weten

Cocaïne: wat je moet weten

Cocaïne, coke of sos is een stimulerende drug die uit cocabladeren wordt gehaald. Het ziet er uit als een wit poeder en wordt vaak bewaard in een snowseal.

Gebruikers nemen cocaïne om een opgewekt gevoel te krijgen, maar ze kunnen er ook opgefokt van raken. De meeste gebruikers snuiven het witte poeder. Maar het is ook mogelijk om cocaïne te roken. Cocaïne die zo bewerkt is dat je het kunt roken wordt crack genoemd.

> Lees in onze Nationale Drug Monitor meer feiten en cijfers over het gebruik van cocaïne

Hoeveel mensen gebruiken cocaïne?

Het aantal mensen dat cocaïne gebruikt steeg tussen 2020 en 2022. Een stijging van 1,6% naar 2,4% van de mensen die in dat jaar hebben gebruikt.

De meeste mensen die cocaïne gebruiken doen dit minder dan 1 keer per maand (83,1%). Maar 1 op de 6 gebruikt maandelijks of vaker.

Onder uitgaanders ligt het gebruik van cocaïne hoger dan in de algemene bevolking. 33,5% van deze groep heeft het afgelopen jaar cocaïne gebruikt1Zoals te lezen is in Het Grote Uitgaansonderzoek 2023.

De effecten van cocaïne

De effecten van cocaïne duren ongeveer een half uur. De meeste gebruikers krijgen van cocaïne meer energie en een opgewekt gevoel. Van cocaïne kan iemand tijdelijk meer zelfvertrouwen krijgen. Denken en praten kan sneller en makkelijker lijken te gaan. Maar mensen worden soms ook onrustig of agressief als ze cocaïne hebben gebruikt.

> Lees hier meer over de effecten van cocaïne

Hoe lang werkt cocaïne?

Cocaïne werkt tussen de 30 en 60 minuten. Na deze tijd is een gebruiker nog niet nuchter. Iemand kan dan bijvoorbeeld nog niet veilig autorijden.

 

Risico’s

Gebruikers kunnen angstig, verward of wantrouwig worden. Het komt ook vaak voor dat gebruikers zichzelf overschatten en daardoor grote risico’s nemen. Cocaïne kan bovendien problemen met het hart of de bloedvaten veroorzaken. Ongeveer de helft van de 16 tot 35 jarigen die uitgaan zegt wel eens last te hebben van een onregelmatige of snelle hartslag na gebruik2Zoals te lezen is in Het Grote Uitgaansonderzoek 2023.

> Lees hier meer over de risico’s van cocaïne

Als cocaïne begint uit te werken kan een gebruiker veel zin krijgen om meer te nemen. Na gebruik voelen mensen zich uitgeput of somber. Dat kan tot afhankelijkheid of verslaving leiden, omdat mensen weer zin krijgen om te gebruiken. Bij vaak en veel gebruik is er meer kans op psychose.

Cocaïne en de wet

Cocaïne is illegaal in Nederland en bijna alle landen ter wereld. In Nederland staat het middel op Lijst I van de Opiumwet. Dat betekent dat cocaïne een harddrug is. Harddrugs zijn volgens de wet een onaanvaardbaar risico voor de volksgezondheid. Ze zijn daarom verboden om te bezitten, bewerken, verhandelen of over een landsgrens te smokkelen. Gebruik is niet strafbaar.

Medisch gebruik

Cocaïne werd voor het eerst in 1855 door een chemicus ontdekt. Het is jarenlang gebruikt in de geneeskunde. Ook nu nog wordt cocaïne soms gebruikt als verdovingsmiddel, bijvoorbeeld bij neusoperaties. Ook werd cocaïne – gek genoeg – als hulpmiddel gebruikt tegen morfineverslaving. De eerste decennia was cocaïne niet illegaal en werd het ook verwerkt in producten zoals Coca-Cola.

Prijs

Cocaïne kost in Nederland gemiddeld 50 euro per gram. De prijs kan erg verschillen. Van de veel gebruikte drugs is cocaïne daarmee het duurst.

Stel een vraag

Heb je een vraag over dit middel? Of maak je je zorgen om het gebruik van iemand of je eigen gebruik? Neem dan gerust contact met ons op. Dat kan anoniem via telefoon, chat of mail.
Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven