single.php
. . . Cocaïne Crack: wat je moet weten

Crack: wat je moet weten

Crack (basecoke): wat je moet weten

Crack of basecoke zijn witte of heldere brokken die cocaïne bevatten. Het wordt gerookt uit een pijpje of ingeademd vanaf aluminiumfolie dat wordt verhit.

In Nederland wordt crack weinig gebruikt. Het wordt vooral onder heroïneverslaafden en daklozen gebruikt.


> Lees hier meer over wat cocaïne is

Hoeveel mensen gebruiken crack?

De meeste mensen die cocaïne gebruiken nemen snuifcocaïne. Een minderheid gebruikt crack. 0,4% van de Nederlanders heeft ooit crack gerookt. 0,1% gaf in 2022 aan dat het afgelopen jaar te hebben gedaan1Dat blijkt uit deze cijfers.

De effecten van crack

Crack is bijna direct na het roken merkbaar. De roes is heel sterk en duurt heel kort. Na ongeveer 20 seconde is het effect alweer voorbij. Het geeft de meeste gebruikers een heel blij en energiek gevoel.

Enkele minuten na het effect komt de kater. De meeste gebruikers voelen zich dan erg depressief. Vaak gaan ze dan snel opnieuw crack roken om de kater weg te halen.

> Lees hier meer over de effecten van cocaïne

De risico’s van crack

Het roken van crack brengt grote risico’s met zich mee voor de gebruikers. Crack roken is veel verslavender dan het snuiven van cocaïne. Ook hebben gebruikers van crack kans op vaste keel- en longproblemen.

> Lees hier meer over de risico’s van cocaïne

Stel een vraag

Heb je een vraag over dit middel? Of maak je je zorgen om het gebruik van iemand of je eigen gebruik? Neem dan gerust contact met ons op. Dat kan anoniem via telefoon, chat of mail.

Crack en de wet

Crack bevat cocaïne en is daarom illegaal in Nederland en bijna alle andere landen. Het staat op Lijst 1 van de Opiumwet en het is dus een harddrug. Alle middelen die op Lijst 1 staan, zijn verboden om te bezitten, te maken, te verhandelen of te vervoeren.

Prijs

Crack kost ongeveer 50 euro per gram. In de praktijk worden vaak bolletjes verkocht voor 5 of 10 euro daar zit dan 0,1 tot 0,2 gram in.

Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven