single.php
. . . Speed Speed: wat je moet weten

Speed: wat je moet weten

Speed (amfetamine): wat je moet weten

Speed is een opwekkende drug. Het wordt soms ook amfetamine of pep genoemd. Mensen krijgen er energie van, ook als ze vermoeid zijn. Speed komt bijna altijd voor in poedervorm. Het poeder is dan vaak wit of gelig.

De meeste gebruikers nemen speed tijdens het uitgaan om niet moe te worden en langer te kunnen dansen. Maar speed wordt ook thuis gebruikt.

Speed is soms nog een beetje nat. Gebruikers denken soms dat natte speed beter is. Dit klopt niet. Natte speed bevat giftige oplosstoffen.

> Lees in onze Nationale Drug Monitor meer feiten en cijfers over het gebruik van speed

speed amfetamine drugs

De effecten van speed

De meeste gebruikers krijgen van speed meer energie en zin om te praten en dansen. Ze voelen zich scherper en in een vrolijke stemming.

Sommige gebruikers worden juist rustiger van speed. Dit komt omdat speed erg lijkt op medicijnen voor ADHD.

Speed zorgt ervoor dat je minder zin hebt om te eten en te slapen. Daarnaast verbruiken mensen die speed nemen juist meer energie door het vele dansen of bewegen. Gebruikers voelen zich vaak moe in de dagen na gebruik. Ze kunnen zich moeilijker concentreren en voelen zich somber.

> Lees hier meer over de effecten van speed

Hoe lang werkt speed?

Speed werkt ongeveer 4-8 uur. Dit is de tijd dat mensen de effecten voelen waar ze de drug voor innemen. Na 4-8 uur is de gebruiker nog niet nuchter. Zo kan iemand 4-8 uur na het gebruik van speed nog geen auto veilig besturen. Het duurt bij speed soms erg lang voordat alle effecten zijn verdwenen. Veel gebruikers kunnen daarom vaak ook moeilijk slapen na het gebruik.

De risico’s

Speed zorgt ervoor dat het lichaam niet meer goed de temperatuur kan regelen. Daardoor kun je oververhit raken.

Speed kan erg verslavend zijn. Ook kun je last krijgen van psychische klachten zoals angst, verwardheid, agressie en psychoses.

> Lees hier hoe je de risico’s kunt verkleinen

Sommige mensen houden last van klachten na gebruik van speed. Speed zorgt namelijk voor schade aan het gebit, de neus en de hersenen. Ook krijgen sommige gebruikers hartproblemen of een hersenbloeding.

> Lees hier meer over de risico’s van speed

 

De wet

Speed is een verboden harddrug. Het staat op Lijst I van de Opiumwet als ‘amfetamine’. Harddrugs hebben volgens de wet een onaanvaardbaar risico voor de volksgezondheid. Ze zijn daarom verboden om te bezitten, bewerken of te vervoeren.

Medisch gebruik

Een speciale vorm van speed (dexamfetamine) wordt soms gebruikt als medicijn bij ADHD. Naar deze speciale vorm wordt veel meer onderzoek gedaan dan naar speed zelf.

Prijs

Een gram speed kost in Nederland ongeveer 5 tot 10 euro.

[]
Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven