single.php
. . . Speed Speed: Risico's

Speed: Risico’s

Speed: Risico’s

Risico’s korte termijn

 • Men kan draaierig, misselijk, verward en angstig worden
  Die angst en verwardheid kunnen dagen of soms zelfs weken blijven hangen. Mensen kunnen ook achterdochtig en agressief worden na gebruik van speed.
 • Speed kan een depressief gevoel geven
  Veel gebruikers voelen zich de dag(en) na het gebruik somber en leeg. Wanneer iemand vaak gebruikt komen ook angsten en slapeloosheid voor.
 • Speedgebruik kan leiden tot oververhitting 
  Hierbij wordt de lichaamstemperatuur zo hoog dat er levensgevaarlijke problemen in het lichaam kunnen ontstaan, zoals uitval van lever of nieren. Vaak heeft oververhitting te maken met een combinatie van een te hoge dosering, combinatie met andere middelen zoals XTC, een warme omgeving en te warme kleren.
 • Speed kan een psychose veroorzaken
  Bij een hoge dosering of regelmatig gebruik kan speedgebruik een tijdelijke psychose veroorzaken. Bij een psychose weet iemand niet goed meer wat echt is en wat niet. Hij ziet en hoort dingen die er niet zijn.
 • Speed kan problemen met hart en vaten veroorzaken of verergeren 
  Speed versnelt de hartslag en verhoogt de bloeddruk. Dit kan gevaarlijke gevolgen hebben, zoals hartritmestoornissen, een hartinfarct of een beroerte. Mensen die al hart- en vaatproblemen hebben lopen extra risico. Ook een hoge dosis vergroot het risico, net als het combineren van speed met andere oppeppende drugs.
 • Speed vermindert de rijvaardigheid
  Door speed kun je risico’s minder goed inschatten, terwijl je denkt heel scherp te zijn en je jezelf eerder overschat. Daarom is speed in het verkeer levensgevaarlijk.

> Lees hier meer over hoe de risico’s van speed te verkleinen zijn

Risico’s lange termijn:

 • Het regelmatig snuiven van speed kan de neus beschadigen.
 • Speed zorgt voor ongecontroleerde bewegingen
  Veel speedgebruikers hebben tijdens gebruik last van tandenknarsen en ongecontroleerde kauwbewegingen. Hierdoor kan het gebit beschadigd raken.
 • Speed kan het lichaam verzwakken
  Wanneer iemand je speed gebruikt heeft hij geen honger en voelt hij zich niet moe. Als iemand vaak gebruikt kan dit leiden tot gewichtsverlies en oververmoeidheid waardoor het lichaam verzwakt.
 • Bij langdurig gebruik kunnen dwangmatige bewegingen blijven bestaan als de gebruiker stopt met gebruik van speed.
 • Speed is geestelijk verslavend
  Wie regelmatig gebruikt kan geestelijk verslaafd raken aan speed. Je kunt dan niet meer goed zonder. Lichamelijk is speed niet verslavend.
 • Hersenschade
  Het zou kunnen dat speed voor hersenschade zorgt. Dit kan betekenen dat het geheugen, de concentratie en de aandacht minder goed wordt. 
 • Psychose
  Als je aanleg hebt voor psychoses, bijvoorbeeld omdat het in de familie zit of wanneer je al eerder een psychose hebt gehad, kan veel en vaak speed gebruiken mogelijk een psychose uitlokken. Bij een psychose weet je niet meer wat echt is en wat niet. Je ziet en hoort dingen die er niet zijn en wordt bijvoorbeeld achterdochtig. Je kunt het gevoel hebben dat je in de gaten gehouden wordt. Zwaar en langdurig amfetaminegebruik kan ook sombere en angstige gevoelens veroorzaken.
 • Slaapproblemen
  Regelmatig speed gebruiken kan ervoor zorgen dat je slaapproblemen krijgt, vooral moeite met inslapen.

Het gebruik van speed is nooit zonder risico. Als je geen risico wilt lopen, gebruik dan niet. Deze tips kunnen het risico van gebruik verkleinen.

Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven