single.php
. . . Speed Speed: Risico's

Speed: Risico’s

Wat zijn de risico’s van speedgebruik?

Het gebruiken van drugs is nooit zonder risico. Dit geldt ook voor speedgebruik. Speed (amfetamine) heeft risico’s op de korte en lange termijn. Wat de gevolgen van speedgebruik precies zijn hangt af van de persoon. Ook ligt dit aan hoe veel en hoe vaak iemand gebruikt.

Niet iedereen die speed gebruikt, hoeft last te krijgen van klachten. Iemand die vaak of veel gebruikt, heeft een grotere kans om last te krijgen dan iemand die maar eenmalig gebruikt. Over het algemeen is het zo dat de risico’s van speedgebruik groter worden als iemand veel gebruikt, vaak gebruikt, of combineert met andere middelen. 

Risico’s korte termijn

Slaapproblemen

Veel mensen kunnen na speedgebruik niet of slecht slapen. Iemand voelt dan niet meer de prettige effecten van speed, maar kan toch niet slapen. Het slaapritme wordt daardoor verstoord. Dit maakt andere klachten erger en kan zorgen voor oververmoeidheid (uitputting). Lang wakker blijven kan de kans op een psychose ook weer vergroten.

Een ziek gevoel

De dagen na gebruik kan iemand zich ziek voelen. Mensen kunnen last krijgen van hoofdpijn en duizeligheid. Ook kan die persoon zich misselijk voelen of buikpijn krijgen. Het voelt als een kater. Het lichaam moet beter worden (herstellen) na speedgebruik. Deze klachten gaan meestal snel weer voorbij. 

Oververhitting

Bij oververhitting wordt de lichaamstemperatuur zo hoog dat er levensgevaarlijke problemen in het lichaam kunnen ontstaan. Vaak heeft oververhitting te maken met een combinatie van een te hoge dosering en te veel en lang bewegen. Ook kan het komen door een combinatie met andere middelen zoals XTC. Verder maken een warme omgeving of te warme kleren ook uit. Als iemand te weinig vocht binnenkrijgt, neemt de kans op oververhitting ook toe.

Hart- en vaatproblemen

Speed versnelt de hartslag en verhoogt de bloeddruk. Dit kan gevaarlijke gevolgen hebben hebben. Bijvoorbeeld hartritmestoornissen, een hartinfarct of een beroerte. Mensen die al problemen met hun hart of bloedvaten lopen extra risico. Ook een hoge dosis vergroot het risico, net als het combineren van speed met andere oppeppende drugs.

Angst en depressieve klachten

Iemand die speed heeft gebruikt voelt zich vaak de dag(en) na het gebruik somber en leeg. Ook kan die persoon angstig worden of paniekaanvallen krijgen.

Psychose

Bij een psychose weet iemand niet meer wat echt is en wat niet. Iemand kan dingen zien en horen die er niet zijn. Niet iedereen heeft een even grote kans om een psychose te krijgen. Of een persoon gevoelig is voor psychoses is lastig te zeggen. Wel is bekend dat iemand een grotere kans heeft hierop als hij of zij al eerder een psychose heeft gehad, of als familieleden deze wel eens hebben.

> Lees hier hoe je de risico’s van speed kan verminderen

Risico’s lange termijn

Verslaving

Mensen die regelmatig gebruiken kunnen geestelijk verslaafd raken aan speed. Het voelt dan alsof iemand niet meer zonder speed door het leven kan. Iemand gebruikt dan meestal vaak en veel speed. 

Door regelmatig gebruik kan er tolerantie ontstaan. Daardoor voelt de persoon die speed gebruikt steeds minder van de speed. Dan moet iemand steeds meer gaan nemen om er iets van te voelen. Ondanks dat iemand er steeds minder van voelt, groeit het risico op bijwerkingen van amfetamine als iemand meer neemt. De kans op een overdosis wordt ook groter. Een overdosis kan zorgen voor veel verschillende klachten en kan levensgevaarlijk zijn.

Heb je klachten na het gebruik van Speed? Of maak je je zorgen om het gebruik van iemand of je eigen gebruik? Neem dan gerust contact met ons op. Dat kan anoniem en via telefoon, chat of mail.

> Bekijk informatie en openingstijden van de Drugs Infolijn

Schade aan de neus

Iemand die regelmatig speed snuift kan de binnenkant van de neus (het neusslijmvlies) beschadigen. Dit kan zorgen voor een verstopte neus of ontstoken holtes. Ook kan de persoon minder goed gaan ruiken. Hoe vaker iemand speed gebruikt, hoe meer die persoon last kan krijgen van deze klachten.

Schade aan het gebit

Veel speedgebruikers hebben tijdens gebruik last van tandenknarsen en ongecontroleerde kauwbewegingen. Vaak zorgt speed voor een droge mond. Minder speeksel kan zorgen voor problemen, omdat speeksel de tanden beschermd. Hierdoor kan het gebit beschadigd raken. Iemand die verslaafd is aan speed en een beschadigd gebit heeft, kan terecht bij het Centrum Bijzondere Tandheelkunde

Verzwakking en gewichtsverlies

Speed zorgt voor een vermindering van het hongergevoel. Hierdoor eet iemand weinig of niks tijdens speedgebruik. Ook wordt het lichaam enorm belast. Als iemand vaak speed gebruikt kan dit leiden tot gewichtsverlies en oververmoeidheid. Hierdoor wordt het lichaam nog meer verzwakt.

Hersenschade

Het is mogelijk dat speed zorgt voor hersenschade. Maar onderzoekers weten het nog niet precies. Het is ook niet duidelijk wat iemand zou moeten merken van hersenschade door amfetamine. Ook is het niet duidelijk of de hersenen kunnen herstellen. Er is meer onderzoek nodig om hiervan zeker te zijn. 

Wat zijn de risico’s van natte speed?

Speed kan nog een (beetje) nat zijn als iemand het net bij de dealer heeft gekocht. Het lijkt dan meer op pasta dan op poeder. Voordat dit kan worden gebruikt moet het eerst opdrogen. Mensen denken soms dat natte speed “beter” is. Dit klopt niet. Natte speed bevat giftige oplosstoffen zoals aceton of methanol. Deze zijn schadelijk voor de gezondheid. Methanol kan bijvoorbeeld zorgen dat iemand blind wordt.

Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven