single.php
. . . Cocaïne Waarom kun je een bloedneus krijgen van cocaïne snuiven?

Waarom kun je een bloedneus krijgen van cocaïne snuiven?

Waarom kun je een bloedneus krijgen van cocaïne snuiven?

Cocaïne snuiven heeft risico’s voor de neus. Regelmatig cocaïne snuiven kan het neusslijmvlies irriteren of zelfs beschadigen. Dit kan zorgen voor een pijnlijke neus of bloedneus en schade aan het neusslijmvlies. Heel soms kan cocaïne snuiven zorgen voor een gat in het neustussenschotje en het neusbotje. 

Wat doet cocaïne in de neus?  

Wanneer iemand cocaïne snuift, komt een deel van de cocaïne in het neusslijmvlies terecht. De cocaïne lost op in het neusslijmvlies. Via het neusslijmvlies komt de cocaïne in het bloed en uiteindelijk in de hersenen terecht. Dan beginnen de effecten van cocaïne.   

Welke risico’s heeft cocaïne snuiven voor de neus?  

Tijdens en na cocaïne snuiven kan iemand een prikkend of brandend gevoel hebben in de neus. Dit komt omdat de bloedvaten van het neusslijmvlies smaller worden tijdens het snuiven. Er gaat dan te weinig bloed naar het neusslijmvlies. Als de cocaïne is uitgewerkt, worden de bloedvaten in de neus weer wijder.

Wanneer iemand met een buisje, rietje of opgerold geld (snuifbuisje) snuift kan dit in de binnenkant van de neus snijden. De neus kan daar ook van gaan bloeden. Het delen van een snuifbuisje bij een bloedende neus is heel ongezond. Iemand kan hierdoor bijvoorbeeld hepatitis C krijgen. 

Iemand kan pijn in de neus niet voelen omdat cocaïne verdovend werkt. Iemand kan dan blijven snuiven terwijl de neus al geïrriteerd is. Als de cocaïne is uitgewerkt kan de neus plotseling veel pijn doen.   

Naast een pijnlijke neus of bloedneus kan cocaïne zorgen voor een ontsteking van het neusslijmvlies. Dit wordt ook wel een Colombiaanse verkoudheid of Colombiaanse griep genoemd. Door de ontsteking maakt het neusslijmvlies extra slijm aan. Dit geeft een verkouden gevoel. Denk aan snotteren en niezen. Ook de reuk, geur en smaak worden slechter. Een ontstoken neusslijmvlies kan erg pijnlijk zijn.  Dit kan zorgen voor wondjes in de neus en daar kun je een bloedneus van krijgen. De gesnoven cocaïne kan ook in de voorhoofdsholte komen en daar hoofdpijn en verstoppingen veroorzaken.  

Wat zijn risico’s voor de neus bij vaak of veel cocaïne snuiven?  

Als iemand veel of een lange tijd cocaïne snuift of een verslaving aan cocaïne heeft, kan het neusslijmvlies zo ver beschadigd raken dat het helemaal verdwijnt. Vaak kan iemand dan niet meer ruiken. Heel soms ontstaat door vaak of veel cocaïne snuiven een gat in het tussenschot van de neus. Als iemand dan cocaïne blijft snuiven kan het tussenschot zelfs helemaal verdwijnen. Er kunnen dan ook gaten ontstaan in het bot tussen de neusholte en de neusbijholtes. De neusbrug kan instorten en er kan een gat naar het gehemelte ontstaan.  

> Lees hier meer over stoppen of minderen met cocaïne 

Maak je je zorgen om je eigen gebruik of dat van een ander? Je kunt anoniem vragen stellen aan medewerkers van de Drugs Infolijn 0900-1995 (10ct/min). Je kunt zelf kiezen of je liever mailt, chat of belt. Medewerkers van de Infolijn staan op werkdagen van 09.00 tot 17.00 uur voor je klaar.  
> Bekijk informatie en openingstijden van de Drugs Infolijn

Zijn versnijdingsmiddelen in cocaïne ook slecht voor de neus?  

Niet alleen cocaïne, maar ook de middelen waarmee cocaïne versneden wordt, kunnen de neus beschadigen. Het versnijdingsmiddel levamisol kan zorgen voor een verstopte of snotterige neus, een bloedneus, en korsten in en rond de neus. Mensen die veel en vaak cocaïne gebruiken krijgen snel grote hoeveelheden levamisol binnen. Dit is erg ongezond. Iemand kan daardoor sneller ontstekingen krijgen. Dit risico op ontstekingen is nog gevaarlijker voor mensen die door cocaïne snuiven al een beschadigde neus hebben. 

Kun je schade aan de neus door cocaïne snuiven voorkomen of herstellen? 

Of de schade blijft ligt aan hoe ver de neus al beschadigd is. Een huisarts kan het beste meedenken als iemand last heeft van deze schade. 

> Lees hier meer over het voorkomen van schade aan de neus door cocaïne 

Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven