single.php
. . . Cocaïne Waarmee wordt cocaïne versneden?

Waarmee wordt cocaïne versneden?

Waarmee wordt cocaïne versneden, en wat zijn de risico’s?

De straatprijs van cocaïne (coke, sos) is hoog. Een gram kost gemiddeld 50 euro. Een dealer kan meer geld verdienen door er iets bij te doen. Dit heet versnijden. Cocaïne wordt vaak versneden met middelen die eruitzien als cocaïne zoals: levamisol, fenacetine of cafeïne. Versnijdingsmiddelen hebben dezelfde kleur en hetzelfde gewicht als cocaïne.

Op het oog is daarom niet te zien of en hoeveel coke is versneden. Hoe de cocaïne ruikt zegt ook niks over wat erin zit. Om dit te weten te komen moet de cocaïne worden getest. Dit kan bij de testservice. Bij de testservice zagen ze in 2021 een versnijdingsmiddel in iets minder dan de helft van de onderzochte cocaïne samples. Meestal ging dit om levamisol, fenacetine of cafeïne.

Wat zijn de meest voorkomende versnijdingen? 

Levamisol

Levamisol kwam in 2021 het meest voor als versnijdingsmiddel in cocaïne. Dit is een ontwormingsmiddel. Levamisol kan vlak na gebruik zorgen voor een verstopte of snotterige neus, een bloedneus, en korsten in en rond de neus. Op langer termijn kunnen mensen die veel en vaak cocaïne gebruiken grote hoeveelheden levamisol binnen krijgen. Dit is ongezond. Levamisol vermindert de weerstand tegen ziektes. Iemand kan daardoor sneller ontstekingen krijgen. Dit risico op ontstekingen is nog gevaarlijker voor mensen die door cocaïne snuiven al een beschadigde neus hebben.

Lees hier meer over levamisol >

Fenacetine

Fenacetine werd vroeger gebruikt als pijnstiller. Dat gebeurt nu niet meer omdat het de nieren kan beschadigen.

Cafeïne

Stimulerende middelen zoals cafeïne worden ook af en toe aangetroffen als versnijdingsmiddel in Cocaïne. Cocaïne in combinatie met andere stimulerende middelen kan zorgen voor ongewenste bijwerkingen. Cafeïne kan de persoon die gebruikt bijvoorbeeld langer wakker houden of hartkloppingen veroorzaken. Andere stimulerende middelen, zoals speed (amfetamine, pep), zijn gevaarlijk in combinatie met cocaïne. Speed zit bijna nooit als versnijdingsmiddel in cocaïne. 

Overige versnijdingen

Lidocaïne en Benzocaïne

Lidocaïne en benzocaine zijn plaatselijk verdovende middelen. Dit soort stoffen worden bijvoorbeeld wel eens bij de tandarts gebruikt om de mond te verdoven voordat er een gaatje geboord wordt.
Als iemand cocaïne gebruikt die hiermee versneden is, kan dit de mond en neus verdoven. Hierdoor denken mensen wel eens dat dit “goede” cocaïne is. Deze middelen zijn niet verslavend. Wel zorgen ze ervoor dat bloedvaten worden vernauwd. Dit doet cocaïne zelf ook. Dit kan zorgen voor problemen met het hart en bloedvaten.

Paracetamol

Er is weinig bekend over hoe vaak paracetamol als versnijdingsmiddel wordt gebruikt. Paracetamol is een bekende pijnstiller die bij de drogist kan worden gekocht. Paracetamol snuiven kan schadelijk zijn voor de neus. Ook kan het in grote hoeveelheden leverschade veroorzaken.

Creatine

Creatine is een lichaamseigen stof die te koop is als voedingssupplement. Als cocaïne hiermee wordt versneden kan dat weinig kwaad. Er is weinig bekend over hoe vaak creatine als versnijdingsmiddel wordt gebruikt.

Zoetstoffen

Bepaalde zoetstoffen, zoals mannitol, inositol of maltitol, worden wel eens gevonden als versnijdingsmiddel voor cocaïne. Soms kiezen mensen er zelf voor om hun cocaïne te versnijden als ze de sterkte van de effecten willen verminderen. Zoetstoffen zorgen voor minder negatieve bijwerkingen dan de andere versnijdingsmiddelen.

Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven