single.php
. . . Cocaïne Wat is levamisol?

Wat is levamisol?

Wat is levamisol?

Levamisol is een ontwormingsmiddel voor dieren. Het wordt door mensen die drugs verkopen (dealers) gebruikt om te mengen met cocaïne. Iemand die veel cocaïne met levamisol gebruikt loopt extra risico’s.  

Vroeger gebruikten dokters levamisol om mensen mee te behandelen. Maar dokters zijn gestopt met het gebruiken van het medicijn. Vooral omdat de bijwerkingen soms ernstig kunnen zijn. 

Nu gebruiken alleen dierenartsen nog levamisol, om dieren mee te ontwormen. Maar dealers die coke verkopen versnijden coke soms ook met levamisol. Versnijden betekent het mengen van drugs met iets anders om meer te kunnen verdienen. 

Versnijden van coke

Cocaïne wordt versneden met andere stoffen. Cocaïne is namelijk duur en de middelen waarmee het wordt versneden zijn erg goedkoop. Dealers kunnen daardoor meer geld verdienen. 

Cocaïne is in Nederland erg puur. Uit onderzoek van de testservice blijkt dat veel cocaïne niet versneden is. Dit noemen mensen ook wel pure cocaïne of pure coke. 

Als coke gemengd wordt met andere stoffen (versnijdingsmiddelen) dan is dit bijna altijd Levamisol1Bron: DIMS jaarbericht (PDF). Iemand die coke snuift of rookt (crack) krijgt dan ook de levamisol in het lichaam. 

Risico’s van levamisol

Eén keer een kleine hoeveelheid levamisol binnenkrijgen is vaak niet gevaarlijk. Als iemand vaak en veel coke gebruikt of coke gebruikt waar veel levamisol in zit, dan kan dat wel gevaarlijk zijn. 

Iemand die levamisol binnen heeft gekregen kan klachten krijgen, deze lijken een beetje op ziek zijn.. Iemand kan buikpijn en hoofdpijn krijgen of misselijk worden. Krijgt iemand veel of vaak levamisol binnen dan worden de klachten erger en gevaarlijk2Bron: RIVM (PDF). Iemand kan last krijgen van:

  • Iemand zijn of haar weerstand (afweer) kan sterk minder worden. Die persoon kan sneller en vaker ziek worden. Dit komt doordat het aantal witte bloedcellen ernstig verlaagt.
  • Afsterven van bloedvaten in de huid. Dit kan zorgen voor misvorming en in ernstige gevallen het wegsnijden van huid of een lichaamsdeel (amputatie). 

Als iemand klachten heeft en stopt met het gebruiken van cocaïne kunnen de klachten weg gaan. Een arts kan hier het beste over meedenken.  

Heb je zelf klachten na het gebruik van cocaïne? Of maak je je zorgen om het gebruik van iemand of je eigen gebruik? Neem dan gerust contact met ons op. Dat kan anoniem en via telefoon, chat of mail.

> Bekijk informatie en openingstijden van de Drugs Infolijn

Hoeveel levamisol is gevaarlijk?

Hoeveel levamisol gevaarlijk is verschilt per persoon. Bij mensen die gevoelig zijn voor de risico’s van levamisol kan wekelijks gebruik al gevaarlijk zijn en zorgen voor problemen met de weerstand. 

De testservice test cocaïne ook op de hoeveelheid levamisol. Als ze cocaïne vinden met meer dan 10% levamisol wordt de bezoeker altijd gewaarschuwd. Het advies is om de cocaïne dan niet te gebruiken. Cocaïne zonder levamisol zorgt namelijk al voor risico’s. Maar cocaïne met meer dan 10% levamisol zorgt nog voor veel meer risico’s. 

Cocaïne kan ook minder dan 10% levamisol bevatten. De bezoeker van de testservice krijgt dit bij de uitslag te horen. De testserice waarschuwt dan niet altijd. De meeste mensen zullen bij eenmalig gebruik geen klachten krijgen van de levamisol. Voor iemand die vaak gebruikt kan deze cocaïne wel gevaarlijk zijn. 

Hoeveel cocaïne bevat levamisol?

In 2022 bevatte een kwart van ingeleverde samples bij de testservice levamisol. Deze samples bevatte gemiddeld 11% levamisol. Bijna de helft zat boven de 10%. 

Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven