single.php
. . . Stoppen of minderen Zelf stoppen of minderen

Zelf stoppen of minderen

Zelf stoppen of minderen

Doe een test

Op www.jellinek.nl (allerlei verslavingen) kun je een idee krijgen van wat voor soort gebruiker je bent.

Noteer een maand lang je gebruik

Noteer hoeveel je gebruikt, wanneer en met wie. Als er een reden was voor het gebruik, schrijf die dan ook op. Er kan een leuke aanleiding zijn geweest, bijvoorbeeld een feestje. Maar misschien gebruikte je vanwege stress, verveling of ruzie. Na deze maand bekijk je of er een bepaald patroon in je gebruik zit.

Doorbreek je patroon

Maak een lijstje van de redenen waarom je wilt minderen of stoppen. Bewaar dit lijstje ergens waar je het regelmatig tegenkomt.

Vind je het moeilijk om te weigeren?

Bedenk van tevoren wat je gaat zeggen als iemand je iets aanbiedt.

Afspraak maken

Spreek van tevoren met jezelf of met anderen af hoeveel je wilt gebruiken.

Moeilijke situaties

In welke situaties vind je het moeilijk om maat te houden of om niet te gebruiken? Bedenk van tevoren wat je dan kunt doen.

Afleiding

Bedenk dat de momenten dat je zin hebt om te gebruiken ook weer voorbij gaan. Je hoeft er niet aan toe te geven. Zoek afleiding en probeer je gedachten te verzetten. Vaak verdwijnt de trek dan weer.

Omgeving

Samen sta je sterk. Vraag je omgeving om steun.

Alsnog hulp inschakelen

Als het stoppen je tegenvalt, kun je alsnog hulp inschakelen. Soms is één gesprek met een hulpverlener of één bijeenkomst van een zelfhulpgroep al genoeg om iemand terug op de rails te zetten. Natuurlijk kun je ook mensen in je omgeving om hulp vragen.

Stel een vraag

Heb je een vraag over zelf stoppen of minderen? Of heb je hulp nodig? Neem dan gerust contact met ons op. Dat kan anoniem via telefoon, chat of mail.
Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven