single.php
. . . XTC Is alcohol gevaarlijker dan XTC?

Is alcohol gevaarlijker dan XTC?

Is alcohol gevaarlijker dan XTC?

Alcohol en XTC (MDMA) zijn allebei middelen die schadelijk zijn voor de gezondheid. Maar bijvoorbeeld het risico op doodgaan bij XTC kun je niet direct vergelijken met de kans op verslaving bij alcohol. Het is dus niet makkelijk te zeggen welke van de twee gevaarlijker is. Ze zijn allebei op hun eigen manier gevaarlijk. 

In een onderzoek om drugs te vergelijken, werd er gekeken naar de manieren waarop drugs gevaarlijk kunnen zijn: verslaving, giftigheid, sociale schade (bijvoorbeeld familie niet meer zien) en schade voor de samenleving1Zoals te lezen is in dit onderzoek. Volgens dat onderzoek is alcohol gevaarlijker dan XTC. Dit komt onder andere omdat alcohol verslavender is en meer sociale en maatschappelijke schade veroorzaakt. Maar deze studie is niet perfect en houdt met veel zaken geen rekening. Hier lees je waarom dat zo is.

XTC en alcohol hebben andere risico’s. Hoe groot de risico’s zijn hangt niet alleen af van wat iemand gebruikt. Het is ook van belang hoe iemand gebruikt en wie gebruikt. De risico’s van alcohol of XTC worden bijvoorbeeld groter als iemand meer inneemt. Ook kan vaak gebruiken of combineren met andere middelen of medicijnen de risico’s vergroten. Het is zelfs zo dat voor sommige mensen het ene middel veel gevaarlijker is dan het ander. Dit komt dan bijvoorbeeld door een ziekte of psychische problemen. 

Lange- en korte termijn risico’s

XTC-gebruik zorgt voor risico’s op de korte termijn. Iemand kan om verschillende redenen een ongeluk krijgen met XTC en met spoed naar het ziekenhuis moeten. Dit kan ook gebeuren bij lage hoeveelheden en kan zelfs dodelijk aflopen. Die persoon overlijdt dan door bijvoorbeeld watervergiftiging of oververhitting

Dit soort heftige lichamelijke reacties ontstaan bijna nooit bij lage hoeveelheden alcohol. Maar bij grote hoeveelheden alcohol zijn de korte termijn risico’s ook groot. Zo kan iemand een alcoholvergiftiging krijgen en in coma raken of zelfs overlijden. Daarnaast kan iemand die zwaar onder invloed is slechte keuzes maken en bijvoorbeeld aan het verkeer deelnemen, of in het water vallen. Dit kan levensgevaarlijk zijn.

Op de lange termijn is het duidelijk dat alcohol ervoor zorgt dat iemand meer kans heeft op verschillende soorten ziektes, zoals: 

  • Verschillende vormen van kanker. Deze kans wordt al groter bij kleine hoeveelheden alcohol
  • Korsakov en levercirrose. Deze kans neemt toe als iemand lange tijd veel drinkt
  • Hart- en vaatziekten
  • Verslaving

> Lees hier meer over ziektes door alcohol

De langetermijneffecten van XTC zijn minder bekend. Wat we wel weten is dat XTC bijna niet verslavend is. Ook weten we dat XTC op de lange termijn waarschijnlijk kan zorgen voor hersenschade. Dit zorgt vaak voor een slechtere concentratie en geheugen. Het is nog onduidelijk hoeveel daarvan weer kan herstellen. Daarnaast kan XTC psychische klachten zoals depressie, angst of psychoses erger maken. 

> Lees hier meer over de risico’s van XTC

Conclusie

Hoewel er dus onderzoek is dat zegt dat alcohol gevaarlijker kan zijn dan XTC kun je niet zeggen dat XTC dus veiliger is. De risico’s hangen af van wat iemand gebruikt, hoe iemand gebruikt en wie er gebruikt. 

Wil je meer lezen over hoe iemand de risico’s kan verminderen van alcohol en XTC? Lees hier verder voor alcohol en hier voor XTC

Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven