single.php
. . . XTC Wat is een watervergiftiging?

Wat is een watervergiftiging?

Wat is een watervergiftiging?

Voldoende drinken is belangrijk, maar te veel water drinken in korte tijd kan gevaarlijk zijn. Door XTC komt er meer van de stof ADH (antidiuretisch hormoon) vrij. Door dit hormoon kan de gebruiker niet goed plassen, zodat het water in het lichaam blijft. Wanneer iemand veel water drinkt in korte tijd, terwijl het lichaam het niet kwijt raakt, kan degene een watervergiftiging krijgen.

De hoeveelheid water in het lichaam is dan te groot geworden in verhouding tot de hoeveelheid natrium (zout) in het lichaam. Door de lage hoeveelheid natrium vloeit water van het bloed de hersencellen in, waardoor deze opzwellen (hersenoedeem). Omdat de schedel niet meegeeft, kan hersenoedeem leiden tot een verhoogde druk in de schedel, infarcten, coma en uiteindelijk de dood.

Moet men meer drinken wanneer er XTC wordt gebruikt?

Nee. Iemand die XTC heeft gebruikt hoeft niet heel veel meer te drinken dan die persoon normaal doet. Een glas water of fris per uur is voldoende om niet uit te drogen. Het kan zijn dat iemand veel dorst heeft tijdens XTC-gebruik. Deze dorst komt niet vanwege uitdroging, maar omdat het lichaam verstoorde signalen afgeeft door de drugs. Zo ervaart iemand die XTC heeft gebruikt ook geen honger, ook al heeft die persoon al lang niks gegeten.

Watervergiftiging voorkomen

Op de website van drugsenuitgaan kun je tips vinden om een watervergiftiging te voorkomen.

Voor meer informatie kun je de factsheet Watervergiftiging door gebruik van XTC van het Trimbos-instituut downloaden.

Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven