single.php
. . . XTC Ongelukken met XTC: hoe komt dat?

Ongelukken met XTC: hoe komt dat?

Ongelukken met XTC: hoe komt dat?

Soms is er een ongeluk door XTC-gebruik in het nieuws. Dit gebeurt als er bijvoorbeeld een dode is gevallen op een dansfeest of festival. In zo’n nieuwsbericht is niet altijd duidelijk waarom een XTC-pil dat heeft veroorzaakt of hoe vaak dit voor komt. Er zijn verschillende redenen waarom het gebruik van XTC mis kan gaan.

⚠️ Let op: zeer hoog gedoseerde ecstasypillen in omloop. Het gaat om een langwerpige beige-gouden pil met een Audi logo. Gebruik deze pil absoluut niet! Lees hier meer.

Er zitten risico’s aan het gebruik van XTC. Niet alle risico’s zijn levensgevaarlijk. Bij de volgende risico’s heeft de persoon wel hulp nodig van de EHBO of ziekenhuis omdat ze een (dodelijk) incident kunnen veroorzaken.

Watervergiftiging

Mensen kunnen door XTC niet meer zo goed plassen. Het lichaam houdt daardoor vocht vast. Als iemand dan veel gaat drinken kan dit zorgen voor watervergiftiging. Het evenwicht tussen vocht en zout in het lichaam raakt zo in de war. De hersenen kunnen dan gaan opzwellen.

> Lees hier meer over wat je kunt doen om een watervergiftiging te voorkomen

Oververhitting

Door XTC/MDMA warmt het lichaam op. Wanneer de temperatuur te hoog wordt, raakt iemand oververhit. Iemand kan daardoor overlijden. De kans op oververhitting wordt groter als iemand veel danst en beweegt of zich in een warme omgeving bevindt. Ook hoge doseringen XTC/MDMA vergroten deze kans.

> Lees hier meer over de dosering van MDMA/XTC

Overdosering

De hoeveelheid MDMA in een XTC-pil is hoog in Nederland. In 2023 bevatte de gemiddelde XTC-pil die werd ingeleverd bij de testservice 138 mg MDMA1Te vinden in het jaarbericht van het DIMS. Een hele pil is voor veel mensen al een te hoge dosering. Een overdosis kan gevaarlijk zijn. Het kan bijvoorbeeld zorgen voor het serotoninesyndroom. Dit komt alleen niet zo vaak voor. Wat geldt als een te hoge dosering is afhankelijk van de persoon.

> Lees hier meer over wat je kunt doen om overdosering te voorkomen

Vervuiling

Vervuiling betekent dat er een andere stof in een XTC-pil zit dan alleen MDMA. MDMA is de werkzame stof in een XTC-pil. Vervuiling komt in Nederland niet vaak voor. In 2022 was 1 op de 10 pillen ingeleverd bij de testservice vervuild.

In de kleine hoeveelheid vervuilde pillen die de testservice in 2022 zag zat meestal cafeïne, speed (amfetamine) of 4-CMC. Door een vervuilde pil kan iemand een ongeluk krijgen. 
 
Het maken van XTC wordt niet gecontroleerd. Daardoor kan niemand vanaf de buitenkant zien wat er in een pil zit. Om erachter te komen of een pil vervuild is moet hij worden getest. Dit kan bij de testservice.
 
> Wil je meer weten? Bekijk hier het jaarverslag van de testservice

Combinatiegebruik

Wanneer XTC met een andere drug wordt gecombineerd worden de risico’s groter. Dit is onvoorspelbaar en gevaarlijk. Zo kan het ene middel het andere middel versterken of de werking veranderen. Dit geldt niet alleen voor (party)drugs, maar ook voor medicijnen. Bijvoorbeeld bij XTC en antidepressiva.

> Lees hier meer over combinatiegebruik

Hoe vaak zijn er incidenten met XTC/MDMA?

Het is niet duidelijk hoevaak er incidenten zijn met XTC. Niet alle incidenten worden gemeld en geregistreerd. Het kan dus goed zijn dat het aantal incidenten en stuk hoger ligt dan wat we weten.

In 2021 zijn er drie sterfgevallen door XTC/MDMA gebruik geregistreerd2zoals te vinden in dit onderzoek. Een daarvan overleed aan de gevolgen van oververhitting. Een ander door de gevolgen van combinatiegebruik. Het derde geval is onduidelijk.

De meeste van de mensen (78%) die in 2021 een ongeluk had met XTC en hulp nodig had ervaarde lichte problemen. Vaak hadden ze last van misselijkheid, angst of steek op de borst. Bij zware gevallen hadden ze last van een veel te hoge verhoogde bloeddruk en hartslag, moeite met praten, op de tong bijten, draaien met de ogen en gevaarlijk hoge lichaamstemperaturen.

> Meer weten? Bekijk hier de factsheet van onze Monitor Drugsincidenten

Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven