single.php
. . . XTC Risico's van XTC

Risico’s van XTC

De risico’s van XTC

Het gebruik van alcohol en drugs, en dus ook XTC (MDMA), is nooit zonder risico’s.

Wie loopt het meeste risico bij gebruik van XTC (MDMA)?

Voor bepaalde (kwetsbare) groepen zijn de risico’s van XTC groter, zoals:

 • licht verstandelijk gehandicapten en
 • kinderen van ouders met psychische of verslavingsproblemen
 • mensen met psychische klachten
 • mensen met lichamelijke klachten. Hart- en vaatziekten, diabetes, astma, en epilepsie zijn voorbeelden van ziektes waarbij XTC-gebruik erg riskant kan worden. De combinatie van drugs en medicijnen kan daarnaast nog onverwachte, vervelende effecten hebben.
 • jongeren. Zo zijn er aanwijzingen dat het gebruik van drugs een verstorend effect heeft op de ontwikkeling van de hersenen. En jong beginnen met drugs, vergroot de kans op verslaving op latere leeftijd. Van belang is dus om drugsgebruik zo lang mogelijk uit te stellen.

Voor iedereen geldt: Geen risico lopen? Gebruik dan niet.
Toch gebruiken? Zorg dat je genoeg weet en beperk de risico’s.

 • XTC kan verkeerd vallen
  De gebruiker voelt zich dan ziek, draaierig of misselijk. En vaak ook verward en angstig. Deze angst en verwardheid kunnen dagen en soms weken blijven hangen.
 • Dip
  Ook XTC-gebruikers die een prettig effect van XTC hebben gehad, kunnen zich de volgende dag(en) somber en leeg voelen. Dit wordt ook wel de dinsdag-dip genoemd.
 • Vermindering rijvaardigheid
  Door XTC kun je risico’s en snelheid niet meer goed inschatten.
 • Psychische klachen en slaapproblemen
  XTC kan bestaande psychische klachten zoals angsten, depressies en psychoses verergeren. Mogelijk kan langdurig gebruik ook depressies, angsten, paniekreacties en slaapstoornissen laten ontstaan.
 • Schade lever en nieren
  XTC kan schadelijk zijn voor nieren en lever. De nieren en de lever zijn de ‘grote schoonmakers’ van het lichaam’. Er zijn enkele gevallen bekend waarbij XTC-gebruik heeft geleid tot leverontsteking en het acuut falen van de lever. Waarschijnlijk is de ene persoon hier gevoeliger voor dan de andere.
 • Oververhitting
  XTC verhoogt de lichaamstemperatuur. Door de combinatie van XTC-gebruik, hitte, lang dansen en te weinig drinken kan uitdroging en oververhitting ontstaan. Hierdoor kan het gebeuren dat de spieren en sommige organen niet meer (goed) werken, zoals de nieren. Oververhitting kan levensgevaarlijk zijn.
 • Watervergiftiging
  Om uitdroging tegen te gaan, moeten gebruikers van XTC voldoende water drinken. Maar te veel water drinken in korte tijd kan leiden tot watervergiftiging. Het beste is om niet meer dan 1 glas water per uur te drinken. Of om sportdrankjes te drinken.
 • Hersenbeschadiging
  Gebruik van XTC kan leiden tot veranderingen in de hersenen. Geheugen, concentratie en stemming worden mogelijk aangetast. Hoe vaker XTC genomen wordt en hoe hoger de dosis, des te meer kans op schade. XTC verhoogt de lichaamstemperatuur. Als de gebruiker in een warme ruimte is, kan de lichaamstemperatuur teveel stijgen. Hierdoor wordt het risico van hersenschade groter. Ook het combineren met andere middelen kan de kans vergroten. Het verschilt per persoon bij welke hoeveelheden XTC schade optreedt en op welke manier de gebruiker er last van krijgt.
 • Verslaving
  In vergelijking met andere middelen, zijn er maar weinig mensen die zich met een XTC-verslaving bij de hulpverlening melden. Sommige mensen vinden uitgaan zonder XTC niet meer leuk. Toch stoppen veel XTC-gebruikers na een periode van gebruik zonder moeite met XTC.
 • Vatbaarheid infecties
  Gebruikers die gedurende langere perioden of regelmatig XTC slikken lijken vatbaarder voor infecties.
 • Gebit
  Door XTC kan de gebruiker gaan knarsetanden en bijt- of kauwbewegingen maken. Daarnaast vermindert het de aanmaak van speeksel (de natuurlijke reiniger van het gebit). Dit is schadelijk voor het gebit.

> Lees meer over het verminderen van de risico’s van XTC

Welke risico’s?

Daarnaast kan de inhoud en samenstelling per pil sterk verschillen, en dat kan tot zeer vervelende effecten leiden. Afgelopen jaren waarschuwt het Trimbos-instituut voor hooggedoseerde pillen. Het slikken van meerdere van deze pillen en/of het combineren met andere drugs kan levensgevaarlijk zijn. Hoge doseringen MDMA kunnen leiden tot oververhitting, verhoogde hartslag of bewusteloosheid. Met mogelijk zelfs de dood tot gevolg. Wie XTC wil gebruiken, kan dus het beste zijn pil laten testen.

Kijk op www.drugs-test.nl voor adressen van testlocaties.

Ongelukken met XTC. Wat gaat er mis?

Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven