single.php
. . . XTC Risico's van XTC

Risico’s van XTC

De risico’s van XTC

Het gebruik van alcohol en drugs, en dus ook XTC (MDMA), is nooit zonder risico’s. Als iemand meer en vaak gebruikt of combineert zijn de risico’s meestal groter. Maar ook soms een lage dosering gebruiken kan niet veilig.

Voor iedereen geldt: Geen risico lopen? Gebruik dan niet. Toch gebruiken? Zorg dat je genoeg weet en beperk de risico’s.

Welke risico’s zijn er bij het gebruik van XTC?

Oververhitting

XTC verhoogt de lichaamstemperatuur. Door de combinatie van XTC-gebruik, hitte, lang dansen en te weinig drinken kan uitdroging en oververhitting ontstaan. Hierdoor kan het gebeuren dat de spieren en sommige organen niet meer (goed) werken, zoals de nieren. Oververhitting kan levensgevaarlijk zijn.

Watervergiftiging

Om uitdroging tegen te gaan, moeten gebruikers van XTC voldoende water drinken. Maar te veel water drinken in korte tijd kan leiden tot watervergiftiging. Het beste is om niet meer dan 1 glas water per uur te drinken.

XTC kan verkeerd vallen

De gebruiker voelt zich dan ziek, draaierig of misselijk. En vaak ook verward of angstig.

Dip

XTC zorgt ervoor dat blijheidsstofjes op gemaakt worden. Iemand voelt zich de dagen na het gebruik vaak minder goed. Dit wordt ook wel de dinsdag-dip genoemd.

Vermindering rijvaardigheid

Door XTC kun je risico’s en snelheid niet meer goed inschatten. Deelnemen aan het verkeer onder invloed is daarom illegaal, maar ook levensgevaarlijk.

Psychische klachten en slaapproblemen

XTC kan bestaande psychische klachten zoals angsten, depressies en psychoses verergeren. Mogelijk kan langdurig gebruik ook depressies, angsten, paniekreacties en slaapstoornissen laten ontstaan.

Schade lever en nieren

XTC kan schadelijk zijn voor nieren en lever. De nieren en de lever zijn de ‘grote schoonmakers’ van het lichaam’. Er zijn enkele gevallen bekend waarbij XTC-gebruik heeft geleid tot leverontsteking en het acuut falen van de lever. Waarschijnlijk is de ene persoon hier gevoeliger voor dan de andere.

Hersenbeschadiging

Gebruik van XTC kan leiden tot veranderingen in de hersenen. Geheugen, concentratie en stemming worden mogelijk aangetast. Hoe vaker XTC genomen wordt en hoe hoger de dosis, des te meer kans op schade. XTC verhoogt de lichaamstemperatuur. Als de gebruiker in een warme ruimte is, kan de lichaamstemperatuur teveel stijgen. Hierdoor wordt het risico van hersenschade groter. Ook het combineren met andere middelen kan de kans vergroten. Het verschilt per persoon bij welke hoeveelheden XTC schade optreedt en op welke manier de gebruiker er last van krijgt.

Verslaving

In vergelijking met andere middelen, zijn er maar weinig mensen die zich met een XTC-verslaving bij de hulpverlening melden. Sommige mensen vinden uitgaan zonder XTC niet meer leuk. Toch stoppen veel XTC-gebruikers na een periode van gebruik zonder moeite met XTC.

Vatbaarheid infecties

Gebruikers die gedurende langere perioden of regelmatig XTC slikken lijken vatbaarder voor infecties.

Gebit

Door XTC kan de gebruiker gaan knarsetanden en bijt- of kauwbewegingen maken. Daarnaast vermindert het de aanmaak van speeksel (de natuurlijke reiniger van het gebit). Dit is schadelijk voor het gebit.

Overlijden

Door XTC kan iemand dood gaan. De kans hierop is heel erg klein. De kans hierop is groter door de volgende dingen. XTC combineren met alcohol of andere drugs. Veel nemen. Heel warm worden door veel te dansen en niet af te koelen. Te veel water drinken. Maar heel soms overlijden er ook mensen die XTC gebruiken zonder een duidelijke reden.

> Lees meer over het verminderen van de risico’s van XTC

Hooggedoseerde XTC-pillen

Daarnaast kan de inhoud en samenstelling per pil sterk verschillen, en dat kan tot zeer vervelende effecten leiden. Afgelopen jaren waarschuwt het Trimbos-instituut voor hooggedoseerde pillen. Het slikken van deze pillen en/of het combineren met andere drugs kan levensgevaarlijk zijn. Hoge doseringen MDMA kunnen leiden tot oververhitting, verhoogde hartslag of bewusteloosheid. Met mogelijk zelfs de dood tot gevolg. Wie XTC wil gebruiken, kan dus het beste zijn pil laten testen.

Kijk op www.drugs-test.nl voor adressen van testlocaties.

Wie loopt het meeste risico bij gebruik van XTC (MDMA)?

Voor bepaalde (kwetsbare) groepen zijn de risico’s van XTC groter. Dit betekent niet dat XTC veilig is voor de andere groepen. De groepen met een vergroot risico zijn:

  • licht verstandelijk gehandicapten
  • kinderen van ouders met psychische of verslavingsproblemen
  • mensen met psychische klachten
  • mensen met lichamelijke klachten. Hart- en vaatziekten, diabetes, astma, en epilepsie zijn voorbeelden van ziektes waarbij XTC-gebruik erg riskant kan worden. De combinatie van drugs en medicijnen kan daarnaast nog onverwachte, vervelende effecten hebben.
  • jongeren. Zo zijn er aanwijzingen dat het gebruik van drugs een verstorend effect heeft op de ontwikkeling van de hersenen. En jong beginnen met drugs, vergroot de kans op verslaving op latere leeftijd. Van belang is dus om drugsgebruik zo lang mogelijk uit te stellen.

Ongelukken met XTC. Wat gaat er mis?

Er zijn verschillende redenen waarom het gebruik van XTC mis kan gaan. Lees meer over ongelukken met XTC >

Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven