single.php
. . . XTC Wat zijn de risico's van het slikken van hooggedoseerde XTC pillen?

Wat zijn de risico’s van het slikken van hooggedoseerde XTC pillen?

Wat zijn de risico’s van het slikken van hooggedoseerde XTC pillen?

Niet elke XTC-pil bevat evenveel MDMA. MDMA is de werkzame stof in XTC. Er hoort verder niks in te zitten. Het verschil in de hoeveelheden milligram per pil loopt uiteen van 20 tot soms meer dan 200 milligram. Een hooggedoseerde XTC-pil bevat meer MDMA dan een enkele dosis die zorgt voor de gewenste effecten.

Als iemand niet weet dat er veel MDMA in de pil zit, kan die persoon snel te veel MDMA nemen. Dit vergroot de risico’s van XTC, zoals onrust, angst en hallucinaties. Ook neemt de kans toe op oververhitting en het serotoninesyndroom.

Hooggedoseerde XTC-pillen zijn pillen met 150/200 milligram MDMA of meer. Een tijdje nam de gemiddelde hoeveelheid steeds toe. In 2021 is die stijging gestopt en bevatte de gemiddelde pil 148 mg MDMA. Voor de meeste mensen is dit echter nog steeds te veel. Hoe veel XTC/MDMA “te veel” is, hangt af van de persoon. Zo zijn de effecten van MDMA heftiger voor vrouwen. Iemand die niet heel zwaar is, ervaart de effecten van MDMA ook sneller dan iemand die wat zwaarder is. 

> Lees hier meer over hoe iemand de risico’s van XTC kan verkleinen

Ongewenste effecten door hooggedoseerde pillen

Het gebruik van XTC/MDMA is nooit zonder risico. Deze risico’s worden groter als iemand een hoge dosis binnen krijgt. Er zijn een aantal ongewenste effecten die veel voorkomen bij een hoge dosis:

Bijwerkingen tijdens gebruik

Bij hogere doseringen nemen de gewenste effecten (het “love” gevoel) niet toe, maar worden er meer ongewenste effecten ervaren1Zoals te lezen is in dit onderzoek.. Iemand gaat dan “strak” staan, voelt zich onrustig of gejaagd en krijgt last van de kaken. Het is dus niet zo dat meer nemen meer fijne effecten geeft, maar juist minder fijne. 

Als een XTC-pil niet is gestest door een lab weet iemand niet hoeveel MDMA er in de pil zit. Dit vergroot de kans op overdoseren. Overdoseren kan zorgen voor angst, paniek, hallucineren, braken, hartkloppingen, hoofdpijn en epileptische aanvallen. Ook kan iemand het bewustzijn verliezen. Verder wordt de kans op levensgevaarlijke toestanden zoals oververhitting of een serotoninesyndroom groter.  

De (dinsdag)dip

Een hoge dosering maakt de kater van XTC erger. Dit noemen mensen die XTC gebruiken de dinsdagdip. Het brein is dan helemaal uitgeput. Mensen met een (dinsdag)dip voelen zich vaak somber en leeg. Dit kan enkele dagen aanhouden. 

Tolerantie

Als iemand hoge doseringen XTC slikt kan die persoon tolerantie opbouwen voor de effecten van XTC. Tolerantie betekent dat die persoon minder of niks meer van dezelfde dosis voelt. Het typische XTC-gevoel wordt steeds minder. Mensen denken dan misschien dat ze juist meer moeten slikken om dat gevoel terug te krijgen. Dat maakt de ongewenste effecten alleen maar groter.

Risico’s op langer termijn

Het is niet duidelijk wat XTC doet op langer termijn. Het zou kunnen dat MDMA zorgt voor hersenschade. Er is nog meer onderzoek nodig om zeker te zijn of dit ook zo is.

> Lees hier meer over aanhoudende klachten na drugsgebruik

Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven