single.php
. . . XTC Waarom zijn vrouwen gevoeliger voor de effecten van XTC dan mannen?

Waarom zijn vrouwen gevoeliger voor de effecten van XTC dan mannen?

Waarom zijn vrouwen gevoeliger voor de effecten van XTC dan mannen?

Het lichaam van de vrouw reageert net wat anders op XTC (MDMA) dan het lichaam van de man. De effecten van XTC hangen verder af van verschillende dingen. Hoeveel iemand gebruikt, hoe de persoon zich voelt en hoe de omgeving is zijn bijvoorbeeld belangrijk.

Dezelfde dosis, ander effect

Vrouwen voelen de effecten van XTC meer dan mannen bij dezelfde dosering. Bij vrouwen duurt het ook iets langer voordat XTC/MDMA is uitgewerkt.  Waarom dit zo is, is niet helemaal duidelijk. Wel weten we welke verschillen er zijn tussen het vrouwelijk en het mannelijk lichaam. Het verschil in werking heeft waarschijnlijk met het volgende te maken:

Vet en vocht

Het vrouwelijk lichaam heeft in verhouding tot een mannenlichaam (meestal) meer vet. Hierdoor hebben vrouwen in verhouding minder vocht in hun lichaam (vochtvolume). Bij een vrouwenlichaam heeft MDMA daardoor minder ruimte om zich over te verspreiden dan bij mannen.

Je kunt dit vergelijken met glazen limonade. Je hebt 2 glazen water waarvan 1 glas meer water bevat dan het andere glas. Je giet in beide glazen evenveel limonadesiroop, dan zal het glas met minder water zoeter (sterker) smaken. Zo wordt de MDMA in het vrouwenlichaam door minder water ‘verdund’ dan in het mannenlichaam.

Hormonen / hormoonspiegel

Naast verschillen in vetgehalte van vrouwen in verhouding tot mannen, verschillen mannen en vrouwen in hun hormonen/hormoonspiegel. Oestrogeen kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat een vrouw meer vocht vasthoudt dan normaal al gebeurt bij XTC. 

Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven