single.php
. . . Drugs Wat is het serotoninesyndroom?

Wat is het serotoninesyndroom?

Wat is het serotoninesyndroom?

Bij het serotoninesyndroom heeft iemand te veel serotonine in het brein. Dit wordt ook wel eens serotoninevergiftiging of serotonine ‘shock’ genoemd. Serotoninesyndroom is een (ernstig) risico van XTC (MDMA) gebruik. Het komt gelukkig bijna nooit voor bij mensen die alleen XTC gebruiken. Vooral bij combinaties met andere drugs of medicijnen kan het (levens)gevaarlijke serotoninesyndroom ontstaan.

Let op: Is er dringend gevaar of vertrouw je de situatie niet? Bel dan 112 of ga naar de huisarts.

Klachten van het serotoninesyndroom

Bij het serotoninesyndroom heeft niet iedereen serieuze klachten (symptomen). Er is een onderscheid tussen lichte en ernstige klachten. 

Lichte klachten
Bij lichte klachten is het serotoninesyndroom lastig te herkennen. Vaak lijken lichte klachten op de effecten die iemand ervaart die XTC heeft gebruikt. Dit zijn klachten zoals zweten, onrustig zijn, grote pupillen, rillen, snelle hartslag en een snelle ademhaling.
 
Ernstige klachten
Ernstige klachten van serotoninesyndroom zijn levensgevaarlijk. Mensen kunnen hieraan overlijden. Denk hierbij aan koorts, onrustig, gejaagdheid, angst, verwarring, ongewone krampachtige spierkrampen in armen en/of benen en stijve spieren. In zulke gevallen moet iemand medische hulp zoeken.

Serotoninesyndroom is niet blijvend (permanent). Bij lichte klachten is het binnen 24 tot 72 uur voorbij. Het is moeilijk om het serotoninesyndroom te behandelen. Er wordt vaak te laat ingegrepen. Dit komt omdat lichte klachten zo op de ‘normale’ bijwerkingen van MDMA lijken. Daarom is het belangrijk om de risico’s op serotoninesyndroom te beperken.

Heb je klachten na het gebruik van drugs? Of maak je je zorgen om het gebruik van iemand of je eigen gebruik? Neem dan gerust contact met ons op. Dat kan anoniem en via telefoon, chat of mail.

> Bekijk informatie en openingstijden van de Drugs Infolijn

Wat vergroot de kans op serotoninesyndroom?

Een hoge dosis MDMA of de combinatie met andere middelen of medicijnen kunnen de kans op het serotoninesyndroom vergroten. Dit geldt vooral voor middelen die net als MDMA effect hebben op de hoeveelheid serotonine in het brein. Een aantal combinaties zijn daarom sterk af te raden.

XTC en antidepressiva
Antidepressiva zoals SSRI’s (bijvoorbeeld citalopram en fluoxetine), TCA’s (bijvoorbeeld amitriptyline en clomipramine) MAO-remmers (bijvoorbeeld Nardil/fenzyline) worden voorgeschreven als antidepressiva. Deze kunnen in combinatie met XTC zorgen voor het serotoninesyndroom.

> Lees meer over de combinatie van XTC en antidepressiva.

XTC en andere stimulerende/oppeppende drugs.
Middelen zoals speed en cocaïne kunnen de werking van MDMA versterken maar ook verzwakken, terwijl het risico op serotoninesyndroom toeneemt.

XTC en AD(H)D medicatie.
AD(H)D medicijnen versterken de effecten en bijwerkingen van XTC. Hierdoor neemt de kans op serotoninesyndroom toe.

XTC en (zware) pijnstillers.
Er zijn verschillende soorten middelen die bij de behandeling van pijn worden voorgeschreven die gevaarlijk zijn in combinatie met XTC. Denk hierbij aan tramadol, oxycodon, fentanyl of migraine medicatie (triptanen).

XTC, L-tryptofaan en 5-HTP.
5-HTP en L-tryptofaan worden verkocht als een voedingssupplement. Het lichaam maakt serotonine van 5-HTP en l-tryptofaan. De combinatie van 5-HTP of l-tryptofaan en XTC kan een teveel aan serotonine veroorzaken.

>Lees hier meer over de combinatie tussen 5-HTP en XTC.

Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven