single.php
. . . xtc XTC: Combinatiegebruik

XTC: Combinatiegebruik

Het combineren van XTC met andere drugs of medicijnen vergroot de risico’s. Het kan vervelende, onvoorspelbare, en ook gevaarlijke effecten met zich meebrengen. Daarom wordt combineren afgeraden.

XTC en alcohol

XTC wordt soms gecombineerd met alcohol. Dit geeft meer kans op hoofdpijn, misselijkheid en een kater. Deze combinatie is waarschijnlijk ook extra gevaarlijk voor het hart. Na XTC voelt de gebruiker zich scherper en minder dronken en denkt dat hij/zij meer kan drinken. Ook vlakt alcohol het effect van XTC af, waardoor de gebruiker vaak meer XTC gaat nemen om het gewenste effect te krijgen.

> Lees meer over de combinatie alcohol en XTC

XTC en antidepressiva

Het combineren van XTC (MDMA) en antidepressiva is niet veilig. De antidepressiva zorgt ervoor dat de gewenste effecten van XTC minder of afwezig zijn. Het tijdelijk stoppen met het slikken van antidepressiva heeft geen zin. Zomaar stoppen kan ervoor zorgen dat je klachten terugkomen of erger worden. De combinatie van XTC en antidepressiva kan ook voor een levensgevaarlijke vorm van serotonine-vergiftiging zorgen. Dit risico loopt iemand die een speciaal soort antidepressiva slikt: MAO-remmers.

> Lees meer over de combinatie XTC en antidepressiva

XTC en 4-FA

4-FA (soms 4-FMP genoemd) en XTC zijn beide stimulerende middelen. Samen met 4-FA overbelast dit het hart. De kans op lichamelijke uitputting is extra groot. De kater kan hevig zijn en de dagen erna kan de gebruiker zich leeg en somber voelen. Verder vergroot het waarschijnlijk de kans op hersenschade en oververhitting. Als de gebruiker eerst 4-FA heeft genomen en vervolgens XTC ‘bijneemt’, komt de XTC extra hard aan omdat de effecten elkaar versterken. Hierdoor is de kans groter op vervelende bijwerkingen.

XTC en speed of cocaïne

Speed, cocaïne en XTC zijn beide stimulerende middelen. Dit is een overbelasting voor je hart. De kans op lichamelijke uitputting is extra groot. De kater kan hevig zijn en de dagen erna kun je een leeg en uitgeblust gevoel hebben. Verder vergroot je de kans op hersenschade, uitdroging en oververhitting. Bij gecombineerd gebruik van XTC met speed voel je het bewustzijnsveranderende effect van XTC minder.

XTC en GHB

Omdat XTC stimulerend werkt, merk je minder van de verdovende werking van GHB. Hierdoor neem je snel te veel GHB. Als de XTC uitwerkt en er zit nog veel GHB in je lichaam kan je plotseling ‘out gaan’ (bewusteloos raken). GHB kan door de verdovende werking, de bewustzijnsveranderende effecten van XTC versterken. Ook kan deze combinatie je meer ontremmen dan de middelen afzonderlijk al doen. Hierdoor zou je dingen kunnen doen waar je achteraf spijt van hebt. De kans op een kaakklem en epilepsie wordt groter bij het combineren van deze twee middelen.

 

Bekijk de werking van XTC in combinatie met andere middelen op onze combinatie overzichtspagina.

Stel een vraag
Vergroot lettertype
Scroll naar top