single.php
. . . Vraag Wat zijn psychedelica of tripmiddelen?

Wat zijn psychedelica of tripmiddelen?

Wat zijn psychedelica of tripmiddelen?

Psychedelica zijn drugs waardoor iemand de wereld anders ziet en meemaakt. Het besef van tijd en ruimte kan veranderen. Zo’n ervaring noemen mensen een trip. Daarom worden psychedelica ook vaak tripmiddelen (of hallucinogenen) genoemd.

Voorbeelden van tripmiddelen zijn LSD, paddo’s of truffels, 2C-B, salvia en ayahuasca.

Wat doen psychedelica met je?

Tijdens een trip kan alles wat iemand ziet, ruikt en voelt anders zijn dan normaal. Kleuren lijken feller en het lijkt vaak of dingen bewegen. Ook de manier hoe iemand denkt kan anders zijn. De werking is vaak sterker als iemand meer neemt van het middel.

Hoe lang duurt een trip?

Hoe lang een trip duurt, verschilt per drug:

  • Paddo’s of truffels: 4-6 uur
  • LSD: 8-12 uur
  • 2C-B: 4-6 uur
  • Ayahuasca: 4-6 uur

Soms merkt iemand ook een paar dagen na een trip nog een heel licht effect. Dat noemen mensen vaak ‘na-effecten’. Die persoon is dan niet meer onder invloed.

Waarom nemen mensen psychedelica?

Uit onderzoek blijkt dat de reden voor mensen om een psychedelische drug te nemen verschilt.

  • Recreatief gebruik: sommige mensen nemen drugs om plezier te hebben. Of ze gebruiken de drug om tijdelijk te ontspannen.
  • Spirituele ervaringen: mensen gebruiken psychedelica om een mystieke ervaring te beleven. Dit gebeurt al eeuwenlang, bijvoorbeeld in rituelen. Er zijn ook kerken waarbij psychedelica, zoals ayahuasca, als heilig middel wordt gebruikt. 
  • Psychedelica als hulpmiddel bij therapie: sommige mensen nemen psychedelica omdat zij psychische klachten hebben. Dit gebeurt dan vaak in groepsvorm. Dat worden ceremonies genoemd. Er is dan ook begeleiding aanwezig. De kwaliteit van deze begeleiding is niet altijd voldoende. Ook professionele nazorg ontbreekt vaak. Dit vergroot de kans op verergering van de psychische klachten. Er wordt wel veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de therapeutische werking van psychedelica. Lees ook: psychedelica als medicijn?

Wat zijn de risico’s van psychedelica?

Een trip kan erg heftig zijn. Als iemand zich niet goed voelt of psychische problemen heeft, kan een tripmiddel dit versterken. De persoon die het tripmiddel neemt, kan dan bang, in de war of wantrouwend worden. Dat wordt vaak een ‘bad trip’ of ‘moeilijk moment’ genoemd. Dit gevoel verdwijnt meestal als het middel is uitgewerkt. Soms kan iemand nog een paar dagen last hebben van een vervelend gevoel. Heeft een bad trip erg veel indruk gemaakt? Dan spreken we van een traumatische ervaring. Het kan zijn dat iemand dan meer tijd nodig heeft om zich beter te voelen. Of hierbij hulp nodig heeft.  

Bij iemand die aanleg heeft voor schizofrenie kan een trip een psychose uitlokken. De trip is dan een ‘trigger’.

Een andere bijwerking die heel soms voorkomt na een heftige (bad) trip heet HPPD. Dit staat voor Hallucinogen Persisting Perception Disorder. Bij HPPD heeft iemand last van flashbacks. Dit zijn herbelevingen van de trip. Op de pagina ‘Wat is HPPD’ kun je hier meer over lezen. 

Ook kan iemand last krijgen van visuele storingen zoals vormen, lichtflitsen, heftige kleuren, bewegende of trillende objecten, staarten, schaduwen, verstoringen in het zien of ringen rondom objecten.

Gebruik je tegelijk met tripmiddelen ook een andere drug of medicijnen? Dan zijn er extra risico’s. Lees meer over combinaties.

Zijn psychedelica verslavend?

Psychedelica zijn niet verslavend. De ervaring kan veel indruk maken. Na een trip heeft iemand vaak tijd nodig om tot rust te komen. Dit komt door meerdere redenen. De belangrijkste reden is dat een trip heftig kan zijn. Hierdoor wil iemand meestal niet zo vaak een tripmiddel nemen.

Ook zorgen veel tripmiddelen voor tolerantie. Dit betekent dat iemand meer nodig heeft van het middel om hetzelfde effect te voelen. Het effect is dan ook vaak minder sterk. Door deze tolerantie is het niet mogelijk om regelmatig achter elkaar te trippen.

Psychedelica en de wet

Bezit en verkoop van de meeste psychedelica zijn verboden. Dit staat in de opiumwet. Truffels mogen in Nederland wel legaal verkocht worden.

Psychedelica als medicijn?

Er wordt tegenwoordig veel onderzoek gedaan naar psychedelica als medicijn. Wetenschappers onderzoeken of tripmiddelen kunnen helpen bij verslaving, depressie of andere psychische klachten. Het is dan een hulpmiddel bij therapie en mensen krijgen speciale begeleiding. Veel wetenschappers noemen de resultaten veelbelovend.

Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven