single.php
. . . Paddo's & truffels Paddo's en truffels: wat je moet weten

Paddo’s en truffels: wat je moet weten

Paddo’s en truffels: wat je moet weten

Paddo’s en truffels zijn onderdelen van schimmels waarin de stof psilocybine of psilocine in zit. Die stof wekt bij mensen een trip op. Ze ervaren de werkelijkheid dan op een andere manier.

Paddo’s worden al duizenden jaren over de hele wereld gebruikt in verschillende culturen. Toch worden truffels (ook wel ‘magische truffels’ genoemd) in Nederland door maar weinig mensen gebruikt. 1Minder dan 5% van de Nederlanders tussen 15-64 jaar heeft ooit paddo’s of truffels gebruikt, blijkt uit de Nationale Drug Monitor. De tripmiddelen worden het liefst in de natuur genomen of in een rustige, vertrouwde omgeving. Paddo’s worden meestal los gegeten. Maar je kunt er ook thee van zetten. Gebruikers kunnen kleuren anders zien en veel feller en ze beleven gevoelens intenser. 

paddo's en truffels

Het verschil tussen paddo’s en truffels 

Er zijn verschillende soorten schimmels die de werkzame stof psilocine aanmaken. De paddenstoelen die op zo’n schimmel groeien worden paddo’s genoemd. Soms maakt de schimmel ondergrondse opslagplaatsen aan voor voedingsstoffen. Dit worden truffels (tripknollen) genoemd.

In truffels en paddo’s zitten dezelfde werkzame stoffen. Er kan wel veel verschil zitten in hoe sterk de tripmiddelen zijn. Het is daarom lastig om truffels of paddo’s te doseren.

> Lees hier meer over het verschil tussen paddo’s en truffels

De effecten 

Mensen die paddo’s innemen merken na 20-60 minuten dat ze de werkelijkheid anders gaan beleven. Ze kunnen visuele effecten krijgen, bijvoorbeeld muren zien golven. Soms voelen trippers zich één geheel met de natuur. Muziek of geluiden kunnen heel intens binnenkomen. Ook gedachten worden heel anders ervaren. Iets wat normaal heel simpel lijkt, kan ineens heel ingewikkeld worden.

Truffels en paddo’s hebben allerlei lichamelijke effecten, zoals ontspannen spieren en grote pupillen. Ook kan je hoofdpijn krijgen of misselijk worden. Welke effecten het tripmiddel heeft, hangt niet alleen af van de sterkte en hoeveel iemand gebruikt, maar ook van de gebruiker (set) en de omgeving (setting).

> Lees hier meer over de effecten en werking van paddo’s en truffels
> Lees hier meer over set en setting

Hoe lang werken paddo’s of truffels?

Paddo’s of truffels werken ongeveer 3-4 uur. Na deze tijd is een gebruiker nog niet nuchter. Iemand kan dan bijvoorbeeld nog niet veilig autorijden.

Risico’s

Het is moeilijk in te schatten hoeveel truffels nodig zijn voor een trip. Sommige soorten paddenstoelen of verse truffels zijn sterker dan andere. Tijdens een trip kunnen mensen zich angstig of in de war voelen. Je bent dan bijvoorbeeld ineens wantrouwig of geen controle meer hebt over je gedachten. Mensen die een nare ervaring meemaken tijdens een paddotrip, noemen dat meestal een ‘bad trip’. Mensen met psychische klachten, zoals depressie of psychotische ervaringen, kunnen daarom beter geen paddo’s gebruiken. 

> Lees hier meer over de risico’s van paddo’s

Iemand kan psychotisch worden na het gebruik paddo’s of truffels als hij of zij daar gevoelig voor is. Ook kan iemand bijvoorbeeld tijdelijk last krijgen van geheugenklachten, moeite om te concentreren, of ze zien ruis in hun gezichtsveld. Ook kunnen mensen last krijgen van het gevoel dat de wereld niet echt is.

Heb je klachten na het gebruik van paddo's of truffels? Of maak je je zorgen om het gebruik van iemand of je eigen gebruik? Neem dan gerust contact met ons op. Dat kan anoniem en via telefoon, chat of mail.

> Bekijk informatie en openingstijden van de Drugs Infolijn

De wet

Paddo’s staan op lijst II van de Opiumwet en zijn dus volgens de wet een softdrug. Het gaat om zowel gedroogde (sinds 2002) als verse (sinds 2008) paddenstoelen met psilocybine of psilocine. Ook in bijna alle andere landen zijn 'magic mushrooms' illegaal. Bakjes waarmee je psychedelische paddenstoelen kunt kweken zijn nog wel legaal te koop in Nederland. Zodra de paddenstoelen boven de grond komen zijn deze wel illegaal. 

Truffels met psilocybine of psilocine staan niet in de Opiumwet genoemd. Truffels zijn daarom legaal te koop in smartshops.

> Lees hier meer over het verbod op paddo's

Onderzoek naar psilocybine

De laatste jaren wordt er weer onderzoek gedaan naar behandeling van psychische klachten zoals depressie en verslaving met behulp van psilocybine. Een patiënt krijgt dan intensieve begeleiding van professionele therapeuten. 

De resultaten van zulke paddo-therapie zijn veelbelovend. Maar er is nog niet genoeg onderzoek gedaan om de tripmiddelen nu al te gebruiken in de gezondheidszorg.

> Lees meer over psilocybine en depressie

Prijs

Paddo’s zijn sinds december 2008 niet meer legaal te koop. Truffels worden verkocht in smartshops en kosten ongeveer €10 tot €15 per bakje. Kweeksets voor paddo’s zijn nog wel te koop voor enkele tientjes. Maar als er een paddenstoel begint te groeien is de kweker illegaal bezig.

Stel een vraag

Heb je een vraag over dit middel? Of maak je je zorgen om het gebruik van iemand of je eigen gebruik? Neem dan gerust contact met ons op. Dat kan anoniem via telefoon, chat of mail.
Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven