single.php
. . . Drugs Wat is Hallucinogen Persisting Perception Disorder (HPPD)?

Wat is Hallucinogen Persisting Perception Disorder (HPPD)?

Wat is HPPD? (Hallucinogen Persisting Perception Disorder)

Iemand met HPPD ervaart herbelevingen (flashbacks) van een drugservaring, terwijl de drug is uitgewerkt. Tijdens een flashback heeft iemand dezelfde hallucinaties als tijdens de trip. Iemand met HPPD heeft erg last van deze flashbacks in het dagelijks leven. Middelen zoals XTC (MDMA), LSD, cannabis of paddo’s en truffels kunnen HPPD veroorzaken. Maar zeer weinig mensen krijgen HPPD. Er is behandeling mogelijk. 

Het lijkt bij HPPD alsof er een stukje van de effecten blijft hangen terwijl er geen drugs meer in het lichaam is. De klachten kunnen meteen na gebruik al ontstaan, maar ook dagen of zelfs weken later [VOETNOOT: Zoals te lezen is in dit onderzoek]. HPPD kan voorkomen na het gebruik van drugs, zoals LSD, 2C-B, ayahuasca of paddo’s/truffels. Ook hebben mensen wel eens last van klachten na het gebruik van XTC/MDMA, cannabis, lachgas, ketamine of andere drugs. 

Heb je last van flashbacks of zie je vreemde dingen na drugsgebruik? Neem dan gerust contact met ons op – dat kan via chat, telefoon of email.

> Bekijk informatie en openingstijden van de Drugs Infolijn

Symptomen van HPPD

Er zijn drie voorwaarden (criteria) die een dokter gebruikt om vast te stellen of iemand HPPD heeft:

– Iemand heeft flashbacks, waarbij die persoon vaak hallucinaties ziet die hij of zij onder invloed van een middel zag.
– Iemand heeft te veel last van de flashbacks om normaal door het leven te gaan.
– De klachten komen niet door iets anders, bijvoorbeeld door een psychische of lichamelijke ziekte.

Voor iemand die dit herkent is er het Landelijk Spreekuur Partydrugs van De Brijder. Dit spreekuur is opgericht omdat de meeste huisartsen ziektes door drugs zoals HPPD niet herkennen.

Mensen kunnen telefonisch een afspraak maken op 088 – 358 29 40. Bij dit spreekuur kan worden beoordeeld of iemand HPPD heeft. Iemand kan van HPPD genezen. HPPD is dus meestal niet blijvend of permanent.

Andere klachten na drugsgebruik

Sommige mensen hebben last van visuele verstoringen na drugsgebruik. Zo ziet deze persoon bijvoorbeeld vlekjes of puntjes, sneeuw (visual snow) of ruis, schaduwen, staarten (visuals), ringen rondom objecten (halo’s), lichtflitsen of heftige kleuren. Dit is geen HPPD. Maar mensen met HPPD kunnen ook last hebben van deze klachten.

Problemen met zien komen vaker voor na drugsgebruik. Dit komt doordat de hersenen moeten verwerken wat de ogen zien. De hersenen raken na drugsgebruik uitgeput. Bovendien slapen mensen vaak slecht na het gebruiken van drugs. Meestal gaan deze klachten vanzelf voorbij. Bij aanhoudende (persisterende) klachten na drugsgebruik die weken, maanden of jaren duren kan er meer aan de hand zijn.

Iemand kan ook een gevoel of gebeurtenis uit een trip herbeleven, zoals angst of paniek. Dit komt vaak voor na een ‘bad trip’. Dit wordt ook wel eens een flashback genoemd. Maar dit is geen HPPD.

Als iemand last heeft van klachten na drugsgebruik, is het verstandig om niet te gaan zoeken op internet naar die symptomen. Dit kan de klachten verergeren, omdat het stress kan veroorzaken. Die persoon kan dan het beste bellen met de Drugs Infolijn of het Landelijk medisch spreekuur partydrugs. 

> Lees hier meer over klachten na drugsgebruik

Hoe vaak komt HPPD voor?

Waarschijnlijk heeft een heel klein deel van de mensen die drugs gebruiken HPPD. Hoe vaak het precies voorkomt is niet duidelijk. Dit komt omdat niet iedereen met HPPD naar de huisarts gaat. Ook kan het voorkomen dat HPPD niet wordt herkend door de huisarts. 

Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven