single.php
. . . 2C-B 2C-B: wat je moet weten

2C-B: wat je moet weten

2C-B: wat je moet weten

2C-B is een tripmiddel dat vaak verkocht wordt als pil. Heel soms wordt 2C-B ook als poeder verkocht.

De meeste gebruikers nemen 2C-B op een rustige plek, zoals thuis of in de natuur. Zo’n ervaring wordt een trip genoemd. Soms nemen mensen 2C-B op een feestje. Maar voor de meeste gebruikers is dat niet prettig omdat prikkels veel sterker binnenkomen.

> Lees meer over 2C-B in onze factsheet

Hoeveel mensen gebruiken 2C-B?

2,1% van de volwassen Nederlanders gaf in 2022 aan weleens 2C-B te hebben gebruikt. Hiervan zei 0,7% dat gedaan te hebben in het afgelopen jaar1Dat blijkt uit deze cijfers. Er zijn dus maar heel weinig mensen die 2C-B gebruiken.

De effecten van 2C-B

De effecten van 2C-B zijn voor iedere gebruiker anders. Ook is het bij 2C-B erg belangrijk hoe iemand in zijn of haar vel zit, waar en met wie het wordt gebruikt en hoeveel iemand neemt.

Bij een hogere dosering 2C-B gaan de meeste gebruikers trippen. Voor iemand die tript kunnen dingen lijken te bewegen terwijl ze stil staan. Kleuren, geluiden en gevoelens worden intenser beleefd. Mensen kunnen soms ook niet meer goed inschatten hoe lang een minuut of een uur duurt.

Iemand die 2C-B gebruikt kan soms verward overkomen. Soms heeft iemand dan ideeën die niet overeenkomen met de werkelijkheid. Ze kunnen bijvoorbeeld het idee krijgen dat mensen naar hen staren, of ze kunnen het gevoel hebben dat ze niet meer leven.

> Lees hier meer over de werking van 2C-B

Voorbeelden van hoe een 2C-B pil er uit kan zien.

Hoe lang werkt 2C-B?

2C-B werkt ongeveer 4-6 uur. Dit is de tijd waarbij mensen tripeffecten van het middel sterk voelen. Na deze tijd is een gebruiker nog niet nuchter. Zo kun je na 4-6 uur nog niet veilig een auto besturen.

De risico’s van 2C-B

Sommige mensen vinden de effecten van 2C-B heel eng. Iemand die 2C-B heeft genomen kan daardoor in paniek raken. Dat wordt een ‘bad trip’ genoemd.

2C-B kan spierkrampen en hoofdpijn veroorzaken. Mensen worden soms ook misselijk van 2C-B.

Een klein deel van de gebruikers blijft na de trip last houden van verwarring of hallucinaties. Zo kan 2C-B een psychose uitlokken.

> Lees hier meer over de risico’s van 2C-B

2C-B en de wet

2C-B was tot 1997 legaal te koop bij de smartshop in Nederland. Inmiddels staat het middel op Lijst 1 van de Opiumwet. Op lijst 1 staan middelen zoals LSD en XTC (MDMA). Dat wil zeggen dat 2C-B een harddrug is. Harddrugs vormen volgens de wet een onaanvaardbaar risico voor de volksgezondheid. Ze zijn daarom verboden om te bezitten, bewerken of te vervoeren.

Onderzoek naar 2C-B

Naar 2C-B wordt bijna geen onderzoek gedaan. Wel is er iets meer interesse de afgelopen paar jaar. Zo is de helft van het onderzoek naar 2C-B uitgevoerd in de afgelopen 5 jaar.

Prijs

Een 2C-B-pil kost in Nederland ongeveer 4 tot 5 euro.

Stel een vraag

Heb je een vraag over dit middel? Of maak je je zorgen om het gebruik van iemand of je eigen gebruik? Neem dan gerust contact met ons op. Dat kan anoniem via telefoon, chat of mail.

#2CB

Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven