single.php
. . . lachgas Lachgas: wat je moet weten

Lachgas: wat je moet weten

Lachgas wordt vaak via een ballon ingeademd. Het inademen van lachgas veroorzaakt een korte en sterke roes. Iemand kan soms lacherig worden, vandaar de naam lachgas.

Lachgas is de naam voor het gas distikstofmono-oxide (N2O). Het werd al in 1776 ontdekt. Lachgas wordt als narcosemiddel in ziekenhuizen gebruikt en om slagroom mee te maken. Maar tegenwoordig is het ook populair als partydrug.

Lees hier meer over recreatief gebruik van lachgas

De effecten van lachgas

Het inademen van lachgas geeft een korte roes die ongeveer 1 tot 5 minuten duurt. Het gevoel kan lijken op dronken zijn. De gebruiker wordt licht in zijn hoofd, voelt minder pijn en de spieren ontspannen. Beeld en geluid kunnen anders binnenkomen. De gebruiker kan zelfs dingen zien of horen die er helemaal niet zijn. Dat noemen we hallucinaties.

Lees meer over de effecten van lachgas

Risico’s

Als je lang in een ballon blijft ademen kun je last van zuurstoftekort krijgen. Hierdoor kun je hoofdpijn krijgen misselijk en duizelig worden. Je kan ook buiten bewustzijn raken of vallen. Lachgas is bovendien heel koud als het uit de tank of capsule komt. Als je het direct uit de tank of slagroomspuit gebruikt kunnen je lippen en longen bevriezen.

Lees meer over de risico’s van lachgas

Lachgas kan geestelijk verslavend zijn. Je wil dan telkens weer lachgas gebruiken. Als iemand heel veel of heel regelmatig gebruikt kan dit zenuwschade veroorzaken.  Er zijn gevallen bekend van mensen die hierdoor niet meer kunnen lopen. Dit komt doordat lachgas kan zorgen voor een vitamine B12-tekort. Gebruikers die al een vitamine B12-tekort hebben zijn gevoeliger voor klachten.

Lees hier hoe gevaarlijk lachgas nou echt is 

De wet

Lachgas is legaal in Nederland. Het mag dus verkocht en gebruikt worden. Lachgas valt onder de Warenwet. Dat betekent dat de verkoper van lachgas zich aan de Warenwet moet houden. Voor 2016 was verkoop van lachgas voor ‘partygebruik’ verboden. Sommige politici vinden dat lachgas een softdrug moet worden, net als cannabis.

Lees meer over wat de wet zegt over lachgas

Verkeer

Je mag niet rijden terwijl je lachgas gebruikt. Onder invloed van lachgas reageer je langzamer en kun je minder goed nadenken. Rijden onder invloed van lachgas is heel gevaarlijk.

Lees meer over lachgas in het verkeer

Prijs

Ballonen met lachgas worden op feesten en in de horeca verkocht voor 2 – 3 euro per stuk. In winkels is lachgas in patronen voor slagroomspuiten te koop. De lachgaspatronen kosten tussen 0,30 en 0,60 euro per patroon.

Stel een vraag
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
Vergroot lettertype
Scroll naar top