single.php
. . . Lachgas Lachgas: wat je moet weten

Lachgas: wat je moet weten

Lachgas: wat je moet weten

Lachgas is een gas en de werkzame stof is di-stikstofmonoxide (N2O). Het is meestal verkrijgbaar in lachgaspatronen (voor bijvoorbeeld slagroomspuiten) of in grote lachgastankjes. Het gas wordt bijna altijd in een ballon gespoten.

Lachgas wordt ook als narcosemiddel gebruikt in het ziekenhuis of als kortdurende pijnstiller door tandartsen en in ambulances. Dat type lachgas is van medische kwaliteit en gemengd met zuurstof. Daarnaast wordt lachgas ook gebruikt als drijfgas voor slagroomspuiten en voor extra vermogen in verbrandingsmotoren.

Sinds 1 januari 2023 staat lachgas op lijst 2 van de Opiumwet. Het is verboden om lachgas voor recreatief gebruik te bezitten en te verkopen.

 

De effecten van lachgas

Het inhaleren van lachgas zorgt voor een korte, sterke roes. De effecten treden vrijwel meteen op: het geeft een gevoel van bijna-bewustzijnsverlies, het lijkt een beetje op dronkenschap. De roes duurt ongeveer 1 tot 5 minuten. Iemand wordt licht in zijn of haar hoofd, voelt minder pijn en de spieren ontspannen. Beeld en geluid kunnen anders binnenkomen. Iemand kan ook dingen zien of horen die er helemaal niet zijn. Dat noemen we hallucinaties.

> Lees meer over de effecten van lachgas

Hoe lang werkt lachgas?

De effecten van lachgas duren ongeveer 1-5 minuten. Maar er kunnen nog lang na een ballon effecten zijn van het gebruik. Na 5 minuten kan iemand nog niet veilig rijden.

Risico’s

Het risico van lachgasgebruik voor de gezondheid van een individu is niet heel groot. Bij recreatief gebruik zijn de risico’s beperkt. Als iemand veel en vaak lachgas gebruikt kan er een vitamine B12 tekort optreden. Een vitamine B12 tekort kan leiden tot veel soorten klachten zoals zenuwschade en uitval- of verlammingsverschijnselen. Meestal is deze schade behandelbaar met vitaminesupplementen en fysiotherapie. Er zijn echter geen aanwijzingen dat het toedienen van extra vitamine B12 tijdens gebruik het risico op een tekort verkleint. Jongeren en mensen met een laag vitamine B12-niveau, zoals vegetariërs, zijn gevoeliger voor schadelijke effecten.

Sommige mensen merken dat ze moeilijk kunnen stoppen met lachgas.  Zij voelen een sterke drang om meer en opnieuw te gebruiken. Dit zijn signalen dat iemand verslaafd kan raken aan lachgas. Tot slot worden er meerdere keren per jaar meldingen gemaakt van acute neurologische schade na intensief lachgasgebruik. Ook spraken Brandwondencentra van ernstige vrieswonden. Mensen die ballonnen vullen met een grote lachgastank, klemden die tussen de benen en kregen door onoplettendheid levenslange littekens door bevriezingsletsel.

> Lees meer over de risico’s van lachgas

De wet

Lachgas staat sinds 1 januari 2023 op lijst 2 van de Opiumwet. Dit betekent dat de verkoop, het bezit en de productie van lachgas voor recreatief gebruik verboden is. Vroeger was verkoop, handel, bezit en gebruik van lachgas niet strafbaar. Lachgas viel toen onder de Warenwet. Dit betekende dat de verkoper van lachgas aan de verplichtingen van de Warenwet diende te voldoen.

> Lees meer over wat de wet zegt over lachgas

Verkeer

Als mensen lachgas gebruiken in het verkeer kan dat heel gevaarlijk zijn. Lachgas verstoort de waarneming en het coördinatievermogen. Als je onder invloed bent van lachgas kan je dus niet meer veilig een voertuig besturen. Ook zijn er signalen dat mensen minder goed kunnen rijden in het eerste uur nadat de ballon is uitgewerkt.

> Lees meer over lachgas in het verkeer

Prijs

Ballonnen met lachgas worden op feesten en in de horeca verkocht voor 2 – 3 euro per stuk. In winkels is lachgas in patronen voor slagroomspuiten te koop. De lachgaspatronen kosten tussen 0,30 en 0,60 euro per patroon.

Lachgastanks weggooien

Het is gevaarlijk om lege lachgastanks weg te gooien bij het restafval. Het beste is om een lege tank naar de milieustraat te brengen.

> Lees meer over het weggooien van lachgastanks

Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven