single.php
. . . lachgas De gevaren van lachgas in het verkeer

De gevaren van lachgas in het verkeer

Als mensen lachgas gebruiken in het verkeer kan dat heel gevaarlijk zijn. Lachgas verstoort de waarneming en het coördinatievermogen. Als je onder invloed bent van lachgas kan je dus niet meer veilig een voertuig besturen.

In het nieuws

Nieuwsmedia publiceren met enige regelmaat berichten over mensen die (vermoedelijk) lachgas hebben gebruikt in het verkeer. In sommige gevallen zijn er zelfs videobeelden gemaakt van mensen die tijdens het rijden in- en uitademen in een ballon. Het lijkt erop dat de laatste jaren meer mensen lachgas in het verkeer gebruiken dan voorheen. Toch is het niet bekend hoe vaak mensen lachgas gebruiken in het verkeer. Het is ook niet bekend hoe vaak er ongevallen worden veroorzaakt door mensen die lachgas gebruiken tijdens het rijden.

De wet

Lachgas is op dit moment niet verboden. Je mag lachgascapsules bij je hebben en je mag ook een lachgasballon in de auto aanwezig hebben. Maar het is verboden om gevaarlijke situaties te veroorzaken in het verkeer. Het is ook verboden om onder invloed van middelen te rijden. Als je lachgas gebruikt tijdens het rijden ben je dus strafbaar.

Lees meer over lachgas en de wet

Hoe lang niet rijden na lachgas

De belangrijkste effecten van lachgas duren een paar minuten. Maar ook daarna kan je reactievermogen of je coördinatie nog verminderd zijn. Hoe lang het precies duurt voordat je helemaal niet meer onder invloed bent van lachgas is niet zo goed onderzocht. Over het algemeen wordt gezegd dat je minimaal een uur moet wachten na de laatste dosis lachgas voordat je weer in staat bent om te rijden, maar dit kan per persoon verschillen.

Stel een vraag
Scroll naar top