single.php
. . . Lachgas De gevaren van lachgas in het verkeer

De gevaren van lachgas in het verkeer

De gevaren van lachgas in het verkeer

Als mensen lachgas gebruiken in het verkeer kan dat heel gevaarlijk zijn. Lachgas verstoort de waarneming en het coördinatievermogen. Als je onder invloed bent van lachgas kan je dus niet meer veilig een voertuig besturen. Onderzoekers denken dat iemand minimaal een uur na gebruik nog slechter rijdt1Zoals te lezen is in dit onderzoek..

In het nieuws

Nieuwsmedia publiceren met enige regelmaat berichten over mensen die (vermoedelijk) lachgas hebben gebruikt in het verkeer. In sommige gevallen zijn er zelfs videobeelden gemaakt van mensen die tijdens het rijden in- en uitademen in een ballon. Toch is het niet bekend hoe vaak mensen lachgas gebruiken in het verkeer. Het is ook niet bekend hoe vaak er ongevallen worden veroorzaakt door mensen die lachgas gebruiken tijdens het rijden.

De wet

Sinds 1 januari 2023 staat lachgas op lijst 2 van de Opiumwet. Dit betekent dat de verkoop en het bezit van lachgas voor recreatief gebruik verboden is. Het is verboden om gevaarlijke situaties te veroorzaken in het verkeer. Het is ook verboden om onder invloed van middelen te rijden. Als je lachgas gebruikt tijdens het rijden ben je dus strafbaar.

Lees meer over lachgas en de wet

Hoe lang niet rijden na lachgas

De belangrijkste effecten van lachgas duren een paar minuten. Maar ook daarna kan je reactievermogen of je coördinatie nog verminderd zijn. Volgens onderzoekers duurt het minstens een uur voordat de effecten van lachgas geen invloed meer hebben op de rijvaardigheid. Bij iemand die veel lachgas heeft gebruikt, duren deze effecten langer dan een uur.

Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven