single.php
. . . Lachgas Lachgas: Risico's

Lachgas: Risico’s

Lachgas: Risico’s

De effecten van lachgas duren maar een paar minuten. Ook is het snel weer het lichaam uit. Ondanks dat is het gebruik van lachgas niet zonder risico’s. Hoe ‘slecht’ of schadelijk lachgas is, hangt af van de persoon. Als iemand veel of vaak lachgas gebruikt, heeft die persoon een grotere kans op klachten. Ook worden de risico’s een stuk groter wanneer iemand lachgas combineert met andere drugs of medicijnen, zoals XTC, GHB of alcohol

Lachgas staat sinds 1 januari 2023 op lijst 2 van de Opiumwet. Dit betekent dat het verboden is om lachgas te bezitten, te maken of te verkopen.

Wat zijn de risico’s op korte termijn?

Misselijk, duizelig & (flauw)vallen

Iemand die lachgas gebruikt gaat dingen anders zien en horen. De persoon heeft dan minder besef van ruimte en tijd. Dit kan zorgen voor verwarring. Ook heeft die persoon minder controle heeft over het lichaam. Dit kan zorgen voor duizeligheid, misselijkheid of flauwvallen. Hierdoor kan iemand zichzelf per ongeluk verwonden.

Tintelende handen en voeten

Mensen krijgen soms tintelende of gevoelloze handen en voeten van lachgas. Tintelingen en gevoelloosheid kunnen een alarmsignaal zijn van het lichaam. Dit kan betekenen dat het zenuwstelsel schade oploopt door lachgas. Iemand die dit voelt kan het beste direct stoppen met lachgas mogelijk contact opnemen met de huisarts. 

Hoofdpijn en migraine

Lachgas kan hoofdpijn en migraine veroorzaken. Dit gebeurt vooral als iemand veel en/of vaak lachgas inademt. Het kan zijn dat die persoon deze klachten de dag(en) na gebruik voelt.

Hartproblemen en lage bloeddruk

Iemand die veel en vaak lachgas gebruikt kan last krijgen van een zuurstoftekort. Hierdoor kunnen er hartproblemen of een lage bloeddruk ontstaan.

Bevriezingsverschijnselen

Meestal gebruiken mensen een ballon om lachgas in te ademen. Als iemand rechtstreeks uit een lachgastank of slagroomspuit lachgas gebruikt kunnen de longen, mond of lippen bevriezen. Soms houden mensen zo’n lachgas tank tussen de benen geklemd om ballonnen te vullen. De tank kan dan aan de benen vastvriezen. Dit kan verwondingen en (blijvende) littekens veroorzaken.

> Lees hier hoe je de risico’s van lachgas kan verminderen

Wat zijn de risico’s op lange termijn?

Een vitamine B12-tekort

Lachgas kan invloed hebben op de hoeveelheid vitamine B12 in het lichaam. Door lachgas kan het lichaam vitamine B12 niet goed meer opnemen. Lachgasgebruik kan hierdoor zorgen voor een vitamine B12 tekort. Hoe meer lachgas iemand gebruikt, hoe groter het risico op een B12-tekort. Zo’n tekort kan zorgen voor (ernstige) gezondheidsproblemen, zoals zenuw- en hersenschade. Het heeft geen zin om zelf B12-pillen te nemen om een tekort te herstellen of voorkomen. Daarvoor moet iemand naar de huisarts. Mensen die veganistisch of vegetarisch zijn lopen meer risico om een vitamine B12 tekort op te lopen door lachgas.
 
Lachgas wordt soms medisch gebruikt tegen pijn. Dit gebeurt bijvoorbeeld soms in een ambulance. Lachgas werkt snel in en kan een patiënt daarom snel helpen. Een tekort aan vitamine B12 ontstaat niet als lachgas op die manier wordt gebruikt.

Zenuwschade door een vitamine B12-tekort

Een van de gevolgen van een vitamine B12-tekort is zenuwschade. In ernstige gevallen kan dit zorgen voor verlamming of schade aan de zenuwcellen in de rug (dwarslaesie). Hierdoor kan iemand in een rolstoel belanden. Gaat de persoon op tijd naar de dokter, dan kan zenuwschade meestal nog behandeld worden.

Bloedarmoede en trombose door een vitamine B12-tekort

Een tekort aan vitamine B12 dat is veroorzaakt door lachgas kan zorgen voor bloedarmoede. Bij bloedarmoede voelt iemand zich zwak. Die persoon wordt snel moe, duizelig en kortademig. Iemand met bloedarmoede kan ook sneller en vaker flauwvallen.

Verder wordt de kans op trombose (verstopping van een bloedvat) groter bij een vitamine B12-tekort. Bij trombose gaat het bloed klonteren. Hierdoor kan er een bloedprop in de ader ontstaan. Deze bloedproppen kunnen zorgen voor een hartinfarct, verstopping van een bloedvat in de longen (longembolie) of zelfs een beenamputatie.

Verslaving

Lachgas kan verslavend zijn. De persoon krijgt dan steeds meer trek om te gebruiken (‘craving’). Ook merkt iemand dat het lastig is om te minderen. Hoe vaker iemand lachgas gebruikt, hoe meer kans er is om cravings te krijgen.

Psychose

Iemand kan een psychose krijgen van lachgas. Dit gebeurt bijvoorbeeld als de persoon extreem veel en vaak lachgas gebruikt. Iemand met een psychose heeft hallucinaties en wanen. Hierdoor weet de persoon niet meer wat echt is en wat niet. De kans op psychose is vooral aanwezig bij mensen die er gevoelig voor zijn. Mensen die familieleden hebben die wel eens een psychose hebben of zelf wel eens eerder een psychose heeft gehad, lopen meer risico.

{"text":"Heb je klachten na het gebruik van lachgas? Of maak je je zorgen om het gebruik van iemand of je eigen gebruik? Neem dan gerust contact met ons op. Dat kan anoniem en via telefoon, chat of mail. ","column1":"\u003Cstrong\u003EBel ons via\u003Cbr\u003E0900-1995\u003C\/strong\u003E\u003Cbr\u003EGeopend (ma-vr) van 09.00-17.00\u003Cbr\u003E\u003Cs\u003EStel ons een vraag\u003C\/s\u003E","urlColumns1":"tel:0900-1995","column2":"\u003Cstrong\u003EChatten met een\u003Cbr\u003Emedewerker\u003C\/strong\u003E\u003Cbr\u003EGeopend (ma-vr) van 13:00-17:00\u003Cbr\u003E\u003Cs\u003EChat beschikbaar\u003C\/s\u003E","urlColumns2":"https:\/\/www.drugsinfo.nl\/contactinformatie","column3":"\u003Cstrong\u003EStuur ons een\u003Cbr\u003Ebericht\u003C\/strong\u003E\u003Cbr\u003EMails worden beantwoord binnen 5 werkdagen\u003Cbr\u003E\u003Cs\u003EStel ons een vraag\u003C\/s\u003E","urlColumns3":"https:\/\/www.drugsinfo.nl\/contactinformatie"}
Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven