single.php
. . . Lachgas Lachgas: Risico's

Lachgas: Risico’s

Lachgas: Risico’s

Korte termijn

 • Iemand kan vallen door het gebruik van lachgas omdat het evenwicht wordt verstoord en iemand minder bij bewustzijn is.
 • Het combineren van lachgas met (grotere hoeveelheden) alcohol is gevaarlijk. De ademhaling wordt gedempt waardoor er kans is op zuurstoftekort.
 • Als de gebruiker veel blijft in- en uitademen in de ballon, als deze persoon twee patronen in 1 ballon doet, of als iemand snel meerdere ballonnen achter elkaar neemt in een sessie, vergroot dit de kans op zuurstoftekort. Hierdoor kan misselijkheid, hoofdpijn, duizeligheid ontstaan. Soms leidt het zelfs tot bewusteloosheid, waarbij de gebruiker ongelukkig kan vallen.
 • Tintelingen en een doof gevoel in armen en benen kunnen tekenen zijn van neurotoxiciteit. Dit is een alarmsignaal om direct te stoppen met gebruik.
 • Als lachgas direct uit de slagroomspuit wordt gebruikt, kunnen de longen, mond of lippen bevriezen. Dit komt gelukkig zelden voor doordat een ballon gebruikt wordt.
 • Wanneer de ballonnen worden gevuld met een grote lachgastank, dan kan de gebruiker zich ernstig bezeren aan deze tank. Wanneer iemand de tank tussen de benen klemt, dan kan de tank aan de benen vriezen en dit kan zorgen voor levenslange littekens.

Lange termijn

 • De invloed van lachgas op het puberbrein is nog onbekend. Gezien de inzichten dat een brein in ontwikkeling kwetsbaar is voor de effecten van bewustzijnsveranderende stoffen in het algemeen, is voorzichtigheid geboden.
 • Lachgas kan geestelijk verslavend zijn. De gebruiker heeft het idee dat hij/zij niet meer zonder kan en went aan de effecten, waardoor de gebruiker steeds meer nodig heeft. Ook komt craving voor (de drang om te gebruiken). Hoe vaker iemand gebruikt hoe meer kans op craving en gewenning. Lees meer over lachgas en verslaving.
 • Bij stevig gebruik van lachgas kan een tekort aan vitamine B12 optreden, doordat lachgas de opname van vitamine B12 blokkeert. Dit kan tot bloedarmoede, zenuwschade en uitval- of verlammingsverschijnselen leiden. Klachten zijn: tintelingen, duizeligheid, verdoofd gevoel in ledematen en pijnscheuten (vooral in vingers en voeten). Er zijn geen aanwijzingen dat het toedienen van extra vitamine B12 tijdens gebruik effectief is.
 • Hoe meer en hoe langer er gebruikt wordt, hoe groter de kans op aanhoudende gevoelloosheid en tintelingen. Ongeveer 5% van de mensen die in het laatste jaar lachgas hebben gebruikt krijgen hier last van. Deze klachten kunnen leiden tot de ontwikkeling van ‘myeloneuropathie’: zenuwschade in het ruggenmerg.
 • Bij vroege opsporing is de schade meestal behandelbaar met vitaminesupplementen en fysiotherapie. Soms zijn er nog wel restklachten zoals  spierzwakte, verminderde balans, verminderde conditie en sensibiliteitsstoornissen (bijvoorbeeld tintelingen, een dof gevoel of koud gevoel in handen en/of voeten).
 • Verschillende groepen zijn extra kwetsbaar, dat wil zeggen dat ze mogelijk bij eenmalig gebruik al klachten kunnen krijgen: minderjarigen, vrouwen in de vruchtbare leeftijd, mensen met hart- en vaat aandoeningen en mensen met een laag vitamine B12 gehalte, zoals vegetariërs. Vooral veganisten lopen sneller risico op het ontwikkelen van dit tekort doordat vitamine B12 doorgaans gehaald wordt uit vlees, vis, melk en eieren. In mindere mate geldt dit voor vegetariërs, vooral wanneer zij zuivelproducten mijden.
 • Lachgas uit slagroompatronen is niet bedoeld voor menselijke consumptie. Het is nog onduidelijk of dit eventueel extra risico’s met zich meebrengt t.o.v. het veel beter onderzochte medisch lachgas. Vooralsnog zijn daar trouwens geen concrete aanwijzingen voor.
 • Er zijn aanwijzingen dat er kleine hoeveelheden van andere stoffen in lachgaspatronen kunnen zitten. Daarnaast kunnen hele kleine stukjes metaal van de patroon zelf meekomen in een ballon. Bij het gebruik van één ballon krijgt de gebruiker niet zoveel van die metalen deeltjes binnen. Maar bij het gebruik van meerdere ballonnen kan iemand een grotere hoeveelheid metalen deeltjes binnen krijgen. Het is onbekend wat dit betekent voor de gezondheid.

Het gebruik van lachgas is nooit zonder risico. Als je geen risico wilt lopen, gebruik dan niet. Deze tips kunnen het risico van gebruik verkleinen.

Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven