single.php
. . . lachgas Lachgas: Risico’s

Lachgas: Risico’s

Korte termijn

 • Als gebruikers veel in- en uit blijven ademen in de ballon, of als er twee patronen in 1 ballon gedaan worden, of als er snel meerdere ballonen achter elkaar genomen worden een sessie, wordt de kans op zuurstoftekort vergroot. Hierdoor kan misselijkheid, hoofdpijn, duizeligheid ontstaan. Soms leidt het zelfs tot bewusteloosheid, waarbij je ongelukkig kunt vallen.
 • Als lachgas direct uit de slagroomspuit wordt gebruikt, kunnen de longen, mond of lippen bevriezen.
 • Als men ballonnen vult uit een grote lachgastank door deze tussen de benen te klemmen kan de tank aan de benen vriezen. Dit kan zorgen voor levenslange littekens door bevriezingsletsel.

Lange termijn

 • Gezien de inzichten dat een brein in ontwikkeling kwetsbaar is voor de effecten van bewustzijnsveranderende stoffen in het algemeen, wordt gebruik van lachgas door jongeren sterk afgeraden.
 • Uit onderzoek blijkt dat er geen verband is tussen lage concentraties lachgas en verminderde vruchtbaarheid. Bij vaak en veel gebruik is er kans op een verlaagde vruchtbaarheid door verstoorde aanmaak van zaadcellen en rode bloedcellen.
 • Bij maanden of jarenlang veel gebruiken van lachgas treedt een tekort aan vitamine B12 op; dit kan tot bloedarmoede en neurologische stoornissen leiden. Klachten hiervan zijn: tintelingen, duizeligheid, verdoofd gevoel in ledematen en pijnscheuten (vooral in vingers en voeten).
 • Hoe meer en hoe langer er gebruikt wordt hoe groter de kans op aanhoudende gevoelloosheid en tintelingen. Ongeveer 5% van de mensen die in het laatste jaar lachgas hebben gebruikt krijgen hier last van. Deze klachten kunnen leiden tot de ontwikkeling van “myelo neuropathie” dat is zenuwschade in het ruggenmerg.
 • Vooral veganisten lopen sneller risico op het ontwikkelen van dit tekort doordat vitamine B12 doorgaans gehaald wordt uit vlees, vis, melk en eieren. In mindere mate geldt dit voor vegetariërs, vooral wanneer zij zuivelproducten mijden. Ook vrouwen in de vruchtbare leeftijd lopen meer risico op een tekort. Bij vroege opsporing van een vitamine B12 tekort zijn de klachten omkeerbaar met de juiste behandeling.
 • Lachgas uit slagroompatronen is niet bedoeld voor menselijke consumptie. Het is nog onduidelijk hoeveel extra risico’s dit met zich meebrengt t.o.v. het veel beter onderzochte medisch lachgas.
 • Er zijn aanwijzingen dat er kleine hoeveelheden van andere stoffen in lachgaspatronen kunnen zitten. Daarnaast kunnen hele kleine stukjes metaal van de patroon zelf meekomen in een ballon. Bij het gebruik van één ballon krijgt de gebruiker niet zoveel van die metalen deeltjes binnen. Maar bij het gebruik van meerdere ballonnen kan iemand een grotere hoeveelheid metalen deeltjes binnen krijgen. Het is onbekend wat dit betekent voor de gezondheid.
 • Lachgas kan geestelijk verslavend zijn. Je wilt dan telkens weer lachgas gebruiken. Dit wordt craving genoemd. Ook wen je aan de effecten waardoor je steeds meer nodig hebt. Hoe vaker je gebruikt hoe meer kans op craving en gewenning.

Het gebruik van lachgas is nooit zonder risico. Als je geen risico wilt lopen, gebruik dan niet. Deze tips kunnen het risico van gebruik verkleinen.

Stel een vraag
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
Vergroot lettertype
Scroll naar top