single.php
. . . Wet Drugs & de wet

Drugs & de wet

Drugs & de wet

Nederland heeft drie wetten die over drugs gaan: de Opiumwet, de Geneesmiddelenwet en de Warenwet. Het is niet verboden om drugs te gebruiken. Maar het is wel verboden om drugs te verhandelen, te produceren of te bezitten.

De Opiumwet

De Opiumwet heeft 2 lijsten met verboden middelen. Op lijst I staan drugs waarvan volgens de wet de risico’s te groot zijn. Voorbeelden zijn: heroïne, cocaïne, XTC en GHB. Deze middelen worden ook wel ‘harddrugs’ genoemd.

Op lijst II staan middelen zoals wiet en hasj, die ook wel ‘softdrugs’ worden genoemd. Ook staan er slaap- en kalmeringsmiddelen op lijst II. Deze zijn meestal alleen te krijgen op doktersrecept en worden door de wet niet als geneesmiddel gezien. Lachgas staat ook op lijst II.

> Lees meer over de opiumwet en straffen

Geneesmiddelenwet

Sommige medicijnen worden door mensen voor hun plezier gebruikt. Zo is ketamine een pijnstiller die gebruik wordt in het ziekenhuis. Maar ketamine is ook een drug die soms op feestjes wordt gebruikt. Dit soort medicijnen mogen alleen met een vergunning worden gemaakt of verkocht. Patiënten, dokters en dierenartsen mogen geneesmiddelen in hun bezit hebben zo lang het bedoeld is voor medisch gebruik.

De Warenwet: designer drugs en research chemicals

In de Warenwet staan regels over de veiligheid van eten en drinken. Middelen die vallen onder de Warenwet kunnen werken als een drug. Zo bestaan er Nieuwe Psychoactieve Stoffen (NPS) die niet verboden zijn. NPS worden ook wel ‘research chemicals’ of ‘designerdrugs’ genoemd.  NPS worden verkocht als materiaal voor onderzoek en niet als drug. Verpakkingen bevatten dan ook vaak meldingen als “niet voor menselijke consumptie”. Ze vallen daarmee onder de Warenwet. Er zijn ook NPS die op de Opiumlijst zijn geplaatst, zoals 4-FA en 3-MMC.

Er bestaan veel verschillende soorten NPS. Soms zorgt een kleine verandering van zo’n stof ervoor dat deze legaal verkocht mag worden. Het kabinet werkt daarom momenteel aan een manier om een groot deel van dit soort nieuwe middelen in één keer te verbieden.

Aanpak politie en justitie

De politie probeert de illegale handel en productie van drugs aan te pakken. Bij rechtszaken over harddrugs wordt zwaarder gestraft dan bij softdrugs. De politie houdt zich minder bezig met het aanpakken van de gebruiker. Wie in het bezit is van een kleine hoeveelheid drugs (bijvoorbeeld 1 XTC-pil of 0.5 gram cocaïne) zal niet vervolgd worden.

Stel een vraag

Heb je een vraag over drugs en de wet? Of maak je je zorgen om het gebruik van iemand of je eigen gebruik? Neem dan gerust contact met ons op. Dat kan anoniem via telefoon, chat of mail.
Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven