single.php
. . . Overige middelen 3MMC: effecten, risico's en wat je moet weten

3MMC: effecten, risico’s en wat je moet weten

3MMC: effecten, risico’s en wat je moet weten

3-MMC (ook wel ‘Poes’ of ‘3m’ genoemd) wordt meestal verkocht als kristalachtig wit poeder. Ook komt het voor in pellets (pillen) of kristallen. De drug is sinds 2012 op de drugsmarkt. Dit is erg kort en de drug wordt daarom ook wel een designer drug of nieuwe psychoactieve stof (NPS) genoemd.

Over designer drugs en NPS is erg weinig bekend. Vaak is er geen of erg weinig onderzoek naar gedaan. Ook over 3-MMC is dus weinig kennis. Wel is duidelijk dat 3-MMC sterke ‘craving‘ geeft en de kans op verslaving waarschijnlijk groter is dan bij andere drugs.

Wat is 3-MMC?

3-MMC is een nieuwe drug en lijkt erg op 4-MMC (‘Mephedrone’ of ‘Miauw’). Allebei behoren ze tot dezelfde groep: de synthetische cathinonen. Dat wil niet zeggen dat de effecten en risico’s hetzelfde zijn. In 2012 werd 4-MMC verboden en werd 3-MMC als vervanger verkocht. Ook 3-MMC is sinds 28 oktober 2021 verboden.

⚠️ Let op: sinds het verbod op 3-MMC zit er heel vaak wat anders in 3-MMC (vervuilingen). Bijvoorbeeld DMP, 3-CMC en 2-MMC. Alleen een lab kan bepalen wat er in een poeder zit. Mensen kunnen dit anoniem en (vaak) gratis laten testen. Op drugs-test.nl lees je daar meer over.

3-MMC drugs verpakking poeder
3-MMC komt in verschillende vormen, hier bijvoorbeeld als poeder.

Hoeveel mensen gebruiken 3-MMC in Nederland?

In 2022 had 1,4% van de Nederlanders ervaring met het gebruik van 3-MMC. Dat zijn ongeveer 190.000 mensen. De helft daarvan had het middel het afgelopen jaar gebruikt.

Uit onderzoek blijkt dat er duidelijke tekenen zijn voor een stijging in het gebruik van 3-MMC onder uitgaanders1Dit blijkt uit het Grote Uitgaansonderzoek. In 2023 gaf 33,7% van de onderzochte uitgaanders aan in het afgelopen jaar wel eens 3-MMC gebruikt te hebben.

Daarnaast zijn er signalen dat er vaker vergiftigingen (overdosissen) voorkomen2Dat blijkt uit cijfers van het NVIC (2020) en de Monitor Drugsincidenten 2022. Dit komt waarschijnlijk omdat het middel vaker gebruikt wordt. Of de kans op een vergiftiging groter is dan bij andere middelen is niet bekend.

Effecten en werking van 3-MMC

3-MMC behoort tot de groep stimulerende drugs. Dit betekent dat iemand die 3-MMC gebruikt heeft zich energiek voelt. De effecten kunnen wat lijken op een combinatie van de effecten van MDMA en cocaïne. Gebruikers voelen zich alert, blij (euforisch gevoel) en voelen geen vermoeidheid. Ze hebben vaak behoefte om contact te maken met anderen. Ook ervaren ze meer zelfvertrouwen en soms meer zin in seks.

De werkingsduur van 3-MMC is tussen de 2 tot 4 uur als iemand het snuift. Als iemand 3-MMC slikt in een pil, capsule of ‘bommetje’ dan duurt de werking 4 tot 6 uur.

> Lees meer over de effecten en werking van 3-MMC

Risico’s van 3-MMC

Er is nog geen onderzoek gedaan naar de risico’s van 3-MMC bij mensen. Wel is duidelijk dat hoge doseringen en combinatiegebruik met andere drugs of alcohol de risico’s vergroten. Gebruikers van dit middel zijn dus hun eigen proefkonijn. Een erg groot deel van de mensen die uitgaan denken dat regelmatig gebruik van 3-MMC erg schadelijk is3Zoals te lezen is in het Grote Uitgaansonderzoek 2023.

Bijwerkingen die gebruikers ervaren:

  • droge mond
  • grote pupillen
  • gespannen spieren
  • misselijkheid en hoofdpijn
  • rusteloosheid
  • hoge lichaamstemperatuur 
  • hartkloppingen en een hoge bloeddruk
  • sterke drang om opnieuw te gebruiken (craving)
  • angst/wantrouwende gedachten
  • hallucinaties

Sommige gebruikers geven aan dat het gebruik een hevige kater kan geven: een vermoeid gevoel door het niet slapen en onvoldoende/niet eten.  

> Lees hier meer over de risico’s van 3-MMC

Overdoseringen met 3-MMC

Er is een steeds groter aantal gezondheidsincidenten met 3-MMC. Dit betekent dat er meer mensen zijn die medische hulp nodig hebben na het gebruiken van 3-MMC. Het is niet duidelijk of dat altijd door de 3-MMC komt. Mensen die hulp nodig hadden gebruikten namelijk vaak ook andere drugs.

Daarnaast is 3-MMC sinds het verbod in 2021 vaak vervuild en kunnen de klachten ook door de vervuilingen komen. Als iemand medische hulp nodig heeft en zegt 3-MMC te hebben gebruikt, dan gaat het vaak om de volgende klachten: hartklachten, oververhitting, bewusteloos zijn of een epileptische aanval.

> Lees hier hoe de risico's van 3-MMC te verkleinen zijn

Heb je klachten na het gebruik van 3-MMC? Of maak je je zorgen om het gebruik van iemand of je eigen gebruik? Neem dan gerust contact met ons op. Dat kan anoniem en via telefoon, chat of mail.

> Bekijk informatie en openingstijden van de Drugs Infolijn

Verslaving

Aan 3-MMC kun je verslaafd raken. Er is nog geen onderzoek gedaan naar hoe verslavend 3-MMC is. Wel zijn er zorgen dat het middel verslavender is dan andere drugs. Dit komt waarschijnlijk omdat gebruikers tijdens het gebruik een sterke ‘craving' ervaren. Een craving is een sterke drang om te gebruiken of meer te gebruiken. Iemand kan geestelijk verslaafd raken aan 3-MMC. Het is dan niet gevaarlijk om in één keer te stoppen. Maar iemand kan wel ontwenningsverschijnselen ervaren.

Een verslaving aan 3-MMC zorgt ervoor dat iemand moet gebruiken. Het is dan geen keuze meer. Het wel of niet zoeken van hulp is wel een keuze. Je kunt een verslaving aan 3-MMC goed behandelen. Een huisarts weet welke hulp er in de buurt mogelijk is. Op onze hulpkaart staan ook adressen van instellingen die kunnen helpen bij een 3-MMC verslaving.

Wetgeving

3-MMC kopen, verkopen of bezitten is verboden. 3-MMC valt namelijk sinds 28 oktober 2021 onder de Opiumwet. Het middel stond toen op lijst 2. Dit betekent dat 3-MMC een softdrug was op dat moment. Op 11 april 2024 werd 3-MMC van lijst 2 naar lijst 1 verplaatst. 3-MMC is nu een harddrug volgens de wet.

> Lees hier meer over de wetgeving rondom 3-MMC

Lees meer over 3-MMC in onze factsheet (pdf 📄 )

Stel een vraag

Heb je een vraag over 3-MMC? Of maak je je zorgen om het gebruik van iemand of je eigen gebruik? Neem dan gerust contact met ons op. Dat kan anoniem via telefoon, chat of mail.

#3mmc #4mmc

Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven