single.php
. . . overige-middelen Wat is 3-MMC?

Wat is 3-MMC?

3-MMC (ook wel ‘Poes’ of ‘3m’ genoemd) wordt meestal verkocht als kristalachtig wit poeder. De drug is sinds 2012 op de drugsmarkt. Dit is erg kort en de drug wordt daarom ook wel een designer drug of NPS genoemd. Over designer drugs is erg weinig bekend. Vaak is er geen of amper onderzoek naar gedaan. Ook over 3-MMC is dus weinig kennis.

3-MMC lijkt erg op zijn grote broer 4-MMC. Dat wil niet zeggen dat de effecten en risico’s hetzelfde zijn. In 2012 werd 4-MMC verboden en werd 3-MMC als alternatief verkocht. 

3-MMC drugs verpakking poeder

Hoeveel mensen gebruiken 3-MMC in Nederland?

Er is (nog) niet onderzocht hoeveel mensen in Nederland 3-MMC gebruiken. Wel zijn er signalen dat het gebruik stijgt en er vaker vergiftigingen voorkomen. Het is opvallend dat de signalen van stijgend gebruik veel uit dezelfde regio’s komen. Dit doet vermoeden dat gebruik minder verspreid is door Nederland en dat gebruikers vaak uit dezelfde plaatsen komen.

Werking van 3-MMC

De effecten van 3-MMC kunnen wat lijken op die van MDMA en cocaïne. Gebruikers voelen zich alert, blij en voelen geen vermoeidheid. Ze hebben vaak behoefte om contact te maken met anderen. Ook ervaren ze meer zelfvertrouwen en soms meer zin in seks.

Risico’s van 3-MMC

Er is nog geen onderzoek gedaan naar de risico’s van 3-MMC bij mensen. Wel is duidelijk dat hoge doseringen en combinatiegebruik met andere drugs of alcohol de risico’s vergroten. Gebruikers van dit middel zijn dus hun eigen proefkonijn.

Negatieve effecten die gebruikers ervaren:

  • verhoogde lichaamstemperatuur
  • angst/wantrouwende gedachten
  • hallucinaties
  • spierspanning
  • misselijkheid
  • rusteloosheid
  • hoofdpijn
  • hartkloppingen
  • sterke drang om opnieuw te gebruiken (craving)

Sommige gebruikers geven aan dat het gebruik een hevige kater kan geven: een vermoeid gevoel door het niet slapen en onvoldoende/niet eten.  

Heb je klachten na het gebruik van 3-MMC, maak je je zorgen om het gebruik van iemand of je eigen gebruik, neem dan contact met ons op. Hier vind je hoe dat kan.

Verslaving

Aan 3-MMC kun je verslaafd raken. Het vermoeden bestaat dat 3-MMC verslavender is dan andere drugs. Dit komt vermoedelijk omdat gebruikers tijdens het gebruik een sterke ‘craving’ ervaren. Een craving is een sterke drang om te gebruiken of meer te gebruiken. 

Wetgeving

Op het moment is 3-MMC niet verboden. 3-MMC valt momenteel namelijk onder de Warenwet. De overheid is wel bezig met een wet die groepen designerdrugs in één keer verbieden. 3-MMC en een heleboel andere drugs zouden daarmee verboden worden.

#3mmc #4mmc

Stel een vraag
Vergroot lettertype
Scroll naar top