single.php
. . . overige-middelen Wat is 3-MMC?

Wat is 3-MMC?

3-MMC (ook wel ‘Poes’ of ‘3m’ genoemd) wordt meestal verkocht als kristalachtig wit poeder. De drug is sinds 2012 op de drugsmarkt. Dit is erg kort en de drug wordt daarom ook wel een designer drug of nieuwe psychoactieve stof (NPS) genoemd. Over designer drugs en NPS is erg weinig bekend. Vaak is er geen of erg weinig onderzoek naar gedaan. Ook over 3-MMC is dus weinig kennis.

3-MMC lijkt erg op 4-MMC (‘Mephedrone’ of ‘Miauw’). Dat wil niet zeggen dat de effecten en risico’s hetzelfde zijn. In 2012 werd 4-MMC verboden en werd 3-MMC als vervanger verkocht. Ook 3-MMC zal verboden worden. Dit gebeurt volgens staatssecretaris Blokhuis in het najaar van 2021. 

3-MMC drugs verpakking poeder

Hoeveel mensen gebruiken 3-MMC in Nederland?

Er is (nog) niet onderzocht hoeveel mensen in Nederland 3-MMC gebruiken. Wel zijn er signalen dat het gebruik stijgt en er vaker vergiftigingen voorkomen. Het is opvallend dat de signalen van stijgend gebruik veel uit dezelfde regio’s komen. Dit doet vermoeden dat gebruik minder verspreid is door Nederland en dat gebruikers vaak uit dezelfde plaatsen komen. 

Uit onderzoek blijkt dat er duidelijke tekenen zijn voor een stijging in het gebruik van 3-MMC. 1Dit blijkt uit het Grote UitgaansonderzoekIn 2020 gaf 8,9% van de onderzochte uitgaanders aan in het afgelopen jaar wel eens 3-MMC gebruikt te hebben. Het gebruik ooit in het leven (11%) lag daar dicht bij. Dit is een aanwijzing is dat de meeste gebruikers pas geleden voor het eerst 3-MMC hebben gebruikt.

Werking van 3-MMC

De werkingsduur van 3-MMC is tussen de 3 tot 6 uur. De effecten kunnen wat lijken op die van MDMA en cocaïne. Gebruikers voelen zich alert, blij en voelen geen vermoeidheid. Ze hebben vaak behoefte om contact te maken met anderen. Ook ervaren ze meer zelfvertrouwen en soms meer zin in seks.

Risico’s van 3-MMC

Er is nog geen onderzoek gedaan naar de risico’s van 3-MMC bij mensen. Wel is duidelijk dat hoge doseringen en combinatiegebruik met andere drugs of alcohol de risico’s vergroten. Gebruikers van dit middel zijn dus hun eigen proefkonijn.

Negatieve effecten die gebruikers ervaren:

  • gevaarlijk hoge lichaamstemperatuur 
  • angst/wantrouwende gedachten
  • hallucinaties
  • gespannen spieren
  • misselijkheid
  • rusteloosheid
  • hoofdpijn
  • hartkloppingen
  • sterke drang om opnieuw te gebruiken (craving)

Sommige gebruikers geven aan dat het gebruik een hevige kater kan geven: een vermoeid gevoel door het niet slapen en onvoldoende/niet eten.  

Heb je klachten na het gebruik van 3-MMC? Of maak je je zorgen om het gebruik van iemand of je eigen gebruik? Neem dan contact met ons op. Hier vind je hoe dat kan.

Verslaving

Aan 3-MMC kun je verslaafd raken. Er is nog geen onderzoek gedaan naar hoe verslavend 3-MMC is. Wel zijn er zorgen dat het middel verslavender is dan andere drugs. Dit komt waarschijnlijk omdat gebruikers tijdens het gebruik een sterke ‘craving’ ervaren. Een craving is een sterke drang om te gebruiken of meer te gebruiken. 

Wetgeving

Op het moment is 3-MMC niet verboden. 3-MMC valt nu namelijk onder de Warenwet. Maar op 27 mei 2021 heeft het RIVM een risicobeoordeling uitgebracht over 3-MMC. In deze risicobeoordeling wordt geadviseerd om 3-MMC op lijst 2 van de Opiumwet te plaatsen. 3-MMC wordt dan een softdrug. De vrije verkoop van 3-MMC is dan niet meer mogelijk. 

Lees meer over 3-MMC in onze factsheet (pdf 📄 )

#3mmc #4mmc

Stel een vraag
Vergroot lettertype
Scroll naar top