single.php
. . . 3-MMC 3-MMC: kater en bijwerkingen na gebruik

3-MMC: kater en bijwerkingen na gebruik

3-MMC: kater en bijwerkingen na gebruik

3-MMC kan zorgen voor een vervelende kater. Iemand die gezond leeft herstelt sneller. Als een persoon na een tijdje nog steeds klachten heeft, kan er echter meer aan de hand zijn dan een kater. 

Let op: Ben je in gevaar? Schakel direct medische hulp in of bel 112.

3-MMC is een designer drug (NPS, research chemical). Dit betekent dat het een nieuwe drug is. Bij nieuwe drugs is er weinig informatie bekend.  Meestal is er geen of weinig onderzoek naar gedaan. Wel weten we dat er risico’s en bijwerkingen zijn. Deze kennis komt dan vaak van wat mensen online vertellen of uit de enkele studies die er zijn. Dit is ook zo bij 3-MMC. 

> Lees hier meer over hoe iemand de risico’s van 3-MMC kan verminderen

Er is een kans dat iemand die 3-MMC gebruikt daarna klachten krijgt. Mensen die 3-MMC gebruiken, geven aan dat het voor een vervelende kater kan zorgen. Op deze pagina leggen we het verschil uit tussen welke klachten bij een kater horen en welke klachten daarbij niet passen.  

3-MMC vervuilingen

3-MMC is vaak vervuild met andere stoffen. 3-MMC die is ingeleverd wordt bij de testservice is op het moment vaak helemaal geen 3-MMC. De drug bevat vaak andere stoffen zoals 2-MMC, 3-CMC of DMP. Daarom is het vaak onduidelijk of klachten na gebruik komen door deze vervuilingen of door 3-MMC zelf. Lang wakker liggen of hartkloppingen kan bijvoorbeeld mogelijk komen door de vervuiling DMP.

3-MMC kater (klachten na gebruik)

3-MMC is een stimulerend middel. Dit betekent dat het de energie die iemand heeft opgeslagen in het lichaam loslaat. Ook laat 3-MMC fijne stofjes (serotonine en dopamine) vrij waardoor iemand zich blij en zelfverzekerder voelt. Een kater komt voor een goot deel doordat deze energie en stofjes minder op voorraad zijn. De kater wordt erger als iemand 1) meer doseert en/of lang onder invloed is. 2) tijdens gebruik weinig of niet eet of slaapt 3) veel energie verbruikt. Bijvoorbeeld door lang te dansen. 

De dip van 3-MMC kan heftig voelen. Iemand kan deze klachten krijgen: 

 • Somber voelen of huilen (depressief gevoel) 
 • Weinig zin om dingen te doen (geen motivatie) 
 • Angstig of onrustig voelen 
 • Een snelle, onregelmatige hartslag 
 • Sterke trek in weer 3-MMC nemen (craving
 • Moeite met aandacht vasthouden of dingen onthouden (concentratie) 
 • Spierpijn, hoofpijn of misselijkheid 

Hoewel een kater vervelend kan zijn, gaat hij bijna altijd vanzelf over. Meestal na een paar dagen.  

Heftige klachten na gebruik

Soms kan iemand heftige klachten krijgen door 3-MMC. Hiermee bedoelen we klachten die meer zijn dan alleen een kater.  

Omdat 3-MMC nog niet zo lang wordt gebruikt, is er weinig bekend over heftige klachten op lange termijn. Waarschijnlijk heeft een persoon kans op de volgende (aanhoudende) klachten na gebruik: 

 • Hartproblemen, zoals hartkloppingen of een hartstilstand. Let op: Als iemand last krijgt van druk op de borst, pijn die naar de arm uitstraalt of moeite heeft met ademen (kortademigheid), is het belangrijk dat iemand direct medische hulp krijgt. Bel hiervoor altijd 112 en wees eerlijk over wat iemand gebruikt heeft. 
 • Slaapproblemen 
 • Aanhoudende trek om 3-MMC te gebruiken (craving) 
 • Problemen met zien 
 • Heftige angsten of paniek 
 • Beschadigd of ontstoken neusslijmvlies 
 • Verergering van psychische klachten zoals depressie of een angststoornis
 • Suïcidale gedachten 

> Lees hier meer over aanhoudende klachten na drugsgebruik

Herstellen na (heftige) klachten

Meestal gaan klachten na drugsgebruik vanzelf weg. Hier kun je lezen hoe je de kans op een kater kunt verminderen. Als iemand al een kater heeft of heftige klachten heeft, dan kan deze persoon een aantal dingen doen: 

 • Genoeg bewegen of sporten (als dat lukt)
 • Gezond en regelmatig eten
 • Iedere avond op hetzelfde tijdstip naar bed en een slaapritme aanhouden 
 • Geen alcohol of andere drugs gebruiken 
 • Minder koffie, energiedrank of andere cafeïnehoudende dranken drinken

Stel een vraag

Heb je klachten na het gebruik van 3-MMC? Of maak je je zorgen om het gebruik van iemand of je eigen gebruik? Neem dan gerust contact met ons op. Dat kan anoniem via telefoon, chat of mail.

Daarnaast bestaat er een nationaal medisch spreekuur voor partydrugs. Dit is gratis en telefonisch te bereiken. Mensen met aanhoudende klachten na het gebruik van (party)drugs kunnen bellen naar 088-358 29 40 voor een telefonische afspraak. 

Veelgestelde vragen

Krijg ik een dinsdagdip van 3-MMC?

Mensen die XTC/MDMA gebruiken, hebben vaak last van een “dip” in de week na gebruik. Ze kunnen zich hierdoor verdrietig of neerslachtig voelen. Dit gebeurt omdat na XTC de hoeveelheid serotonine en dopamine in de hersenen minder wordt. Serotonine is een stof in de hersenen. Deze stof helpt onder andere bij het ervaren van geluk en het regelen van slaap. Dopamine zorgt voor onder andere motivatie.

3-MMC heeft invloed op serotonine, maar minder dan XTC/MDMA. 3-MMC werkt waarschijnlijk iets sterker op dopamine. De kater kan voor sommige mensen wel erg lijken op een XTC-dip (dinsdagdip).

Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven