single.php
. . . 3-MMC 3-MMC: Risico's

3-MMC: Risico’s

3-MMC: Risico’s

Er is nog niet veel bekend over de risico’s van 3-MMC (‘miauw’). Wat er wel over de risico’s bekend is, weten we van ervaringen van gebruikers. Meestal van wat er mis is gegaan tijdens of na gebruik1Zoals te lezen is in dit rapport. Het is duidelijk dat hoge doseringen en combinatiegebruik met medicijnen, alcohol of andere drugs de risico’s vergroten. Het is niet duidelijk wat een gevaarlijke dosering (overdosis) is. Veel mensen die uitgaan denken dat regelmatig 3-MMC gebruiken erg schadelijk is1.

Let op: sinds het verbod op 3-MMC zit er heel vaak wat anders in 3-MMC (vervuilingen). Bijvoorbeeld DMP, 3-CMC en 2-MMC. Alleen een lab kan bepalen wat er in een poeder zit. Mensen kunnen dit anoniem en (vaak) gratis laten testen. Op drugs-test.nl lees je daar meer over.

Welke risico’s zijn er bij het gebruik van 3-MMC?

Mensen die 3-MMC gebruiken kunnen bijwerkingen ervaren. Dit zijn effecten zoals een hoge hartslag, een droge mond, het warm krijgen of slecht kunnen slapen. Deze negatieve effecten zorgen voor risico’s. Niet alle risico’s zijn even groot of even gevaarlijk.  

Misselijkheid

Sommige mensen die 3-MMC hebben gebruikt kunnen misselijk worden en overgeven. Dit wordt vaak minder als de drug is uitgewerkt.

Rusteloosheid

Onder invloed van 3-MMC kunnen sommige mensen zich rusteloos gaan voelen. Iemand heeft dan bijvoorbeeld de hele tijd het gevoel dat hij of zij iets moet doen. Of die persoon kan zich slecht concentreren. Soms kunnen mensen hierdoor ook snel geïrriteerd of zelfs agressief worden. 

Hoofdpijn

Net als andere drugs die energie geven (stimulerende middelen) kan 3-MMC zorgen voor hoofdpijn. Hoofdpijn kan ook ontstaan door vermoeidheid of als iemand te weinig gedronken heeft. Iemand kan het beste ongeveer een glas fris of water per uur drinken. Meer drinken is niet nodig en te veel water kan gevaarlijk zijn

Hartkloppingen en onregelmatige hartslag

3-MMC zorgt voor een hoge bloeddruk en hartslag. Dit kan zorgen voor hartkloppingen. Iemand kan dan de hartslag in de keel of borst heel duidelijk voelen. Deze hartslag is vaak hoog. Het kan ook gebeuren dat de hartslag onregelmatig is en snel. 

Gespannen spieren

3-MMC zorgt er vaak voor dat spieren zich aanspannen. Veel mensen gaan dan bewegen met hun mond. Dit kan zorgen voor kleine wondjes in de mond of in de lip door bijten of bewegen. In extreme gevallen van spierspanning kan iemand een kaakklem krijgen. 

Sterke drang om opnieuw te gebruiken (craving) 

Sommige mensen die 3-MMC gebruiken hebben de neiging om steeds bij te nemen. Dit wordt craving genoemd. Als iemand 3-MMC snuift of injecteert is de craving vaak sterker dan wanneer iemand 3-MMC slikt. 

Verslaving

Als iemand regelmatig 3-MMC gebruikt kan die persoon verslaafd raken. Meestal gebruikt iemand dan veel en vaak 3-MMC. Daardoor ontstaat er ook tolerantie. Hierdoor heeft iemand steeds meer nodig voor hetzelfde effect. Omdat iemand meer neemt, worden de bijwerkingen vaak heftiger en nemen de risico’s toe. Er wordt gedacht dat 3-MMC even verslavend kan zijn als cocaïne2Zoals te lezen is in dit onderzoek.

> Lees hier hoe je de risico’s van 3-MMC kunt verkleinen

Kater van 3-MMC

Als de 3MMC net is uitgewerkt kunnen mensen zich slechter voelen. Dit wordt de ‘comedown’ genoemd. De klachten de dagen na het gebruik noem je de kater. Iemand voelt zich dan vaak slechter dan normaal. Vaak heeft iemand minder zin om dingen te doen. Hij of zij kan zich leeg, depressief of verdrietig voelen. Ook kan iemand angstig zijn. Vermoeidheid en een slechte concetratie komt ook veel voor na gebruik. Het lichaam is uitgeput en moet herstellen. 

De kater kan lijken op de ‘dinsdag-dip’ die mensen ervaren na het gebruik van XTC. Maar waarschijnlijk heeft 3-MMC een net ander effect op stofjes in de hersenen (serotonine en dopamine), waardoor de dip toch anders aan zal voelen.

Angst en paranoia

Sommige mensen die 3-MMC hebben gebruikt kunnen zich angstig gaan voelen. Iemand kan bijvoorbeeld het gevoel krijgen dat iedereen naar hem of haar kijkt. In een ernstig geval kan het ook zo zijn dat deze persoon denkt dat andere mensen hem of haar iets aan willen doen. Dit wordt ook wel paranoia of paranoïde gedachten genoemd. Iemand die slecht, weinig of niet slaapt kan sneller last krijgen van deze klachten.

Hallucinaties en psychoses

Als iemand 3-MMC gebruikt kan het zijn dat die persoon dingen gaat zien en horen die er niet zijn. Dit komt niet vaak voor en hoort ook niet bij de effecten van 3-MMC. Dit heet hallucineren. Deze hallucinaties kunnen levensecht lijken. Deze ervaring wordt een psychose genoemd. De kans hierop wordt groter als die persoon veel en vaak gebruikt, en daardoor weinig of niet slaapt. Ook is de kans groter als familieleden een psychose hebben gehad. 

Depressie en zelfmoordneigingen

Als de effecten van 3-MMC zijn uitgewerkt, kan het voorkomen dat mensen zich erg slecht voelen. Heel soms voelen ze zich zo depressief dat er over zelfmoord wordt gedacht of zelfs een poging wordt gedaan3Zoals te lezen is in dit rapport. Mocht je hier last van hebben neem dan contact op met een goede vriend of vriendin of bel met 113. 113 is 24 uur per dag te bereiken.

Gevaarlijk hoge lichaamstemperatuur 

3MMC verhoogt de temperatuur van het lichaam. Iedereen is dus iets warmer dan normaal als ze 3-MMC hebben gebruikt. Maar als iemand die 3-MMC heeft gebruikt veel beweegt, danst, weinig drinkt en in een warme ruimte is, kan er oververhitting ontstaan. Dit kan in extreme gevallen levensgevaarlijk zijn.

Stel een vraag

Heb je een vraag over 3-MMC? Of maak je je zorgen om het gebruik van iemand of je eigen gebruik? Neem dan gerust contact met ons op. Dat kan anoniem via telefoon, chat of mail.
  1. Zoals te lezen is in dit onderzoek. ↩︎
Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven