single.php
. . . Overige middelen 2-MMC: effecten, risico's en wat je moet weten

2-MMC: effecten, risico’s en wat je moet weten

2-MMC: effecten, risico’s en wat je moet weten

2-MMC is een designer drug met een stimulerende werking die verkocht wordt als NPS of research chemical. Er is bijna niks bekend over de risico’s. Het gebruik van de drug kan daardoor (erg) gevaarlijk zijn.  

Sommige webwinkels bieden 2-MMC als vervanger van 3-MMC of 3-CMC aan. Dit doen de webshops mogelijk omdat de naam erg lijkt op 3-MMC en 3-CMC. Er wordt een alternatief aangeboden omdat 3-MMC sinds oktober 2021 verboden is. 3-CMC is sinds september 2023 verboden. Het is nog onduidelijk of de effecten en risico’s van 2-MMC lijken op die van 3-MMC of 3-CMC. 2-MMC wordt als poeder, kristal of pil (‘pellets’) verkocht. 

Er is nog geen onderzoek naar de stof 2-MMC gedaan. De meeste informatie over het middel komt van mensen die het middel op zichzelf testen. Maar ook deze informatie is er weinig en is vaak onbetrouwbaar. Vaak mist er belangrijke informatie bij deze ervaringen, zoals de dosis of het gebruik van andere drugs. 

Effecten en werking van 2-MMC

Waarschijnlijk krijgt iemand die 2-MMC gebruikt meer energie, maar de andere (negatieve) effecten zijn verder onduidelijk. De drug komt uit dezelfde groep stoffen als 3-MMC en 4-MMC. Namelijk de synthetische cathinonen. Deze stoffen hebben een chemische structuur die veel op elkaar lijkt. De effecten zouden daarom mogelijk kunnen lijken op de effecten van andere stoffen in deze groep. Dit zijn effecten zoals: zelfverzekerd voelen, vrolijk zijn (euforie), veel willen praten, zweten, een hoge hartslag, angst en het gevoel achternagezeten te worden (paranoia). Maar er is nog zo weinig bekend dat zelfs dit niet duidelijk is.   

Gebruikers van 2-MMC die op het internet over hun ervaringen schrijven zeggen:  

  • 2-MMC geeft een milder effect dan bijvoorbeeld 3-MMC. Gebruikers schrijven dat ze energie krijgen, maar ervaren niet dat ze vrolijk of blijer worden. Ze vergelijken het wel eens met het middel speed (amfetamine). 
  • 2-MMC zorgt ervoor dat de gebruiker gaat zweten en een hogere hartslag krijgt.  
  • Gebruikers die de drug snoven schreven dat dit erg veel pijn deed. 
2-MMC komt in verschillende vormen, hier bijvoorbeeld als poeder.

Hoeveel mensen gebruiken 2-MMC?

Het is niet bekend hoeveel mensen 2-MMC gebruiken. Maar het aantal gebruikers in Nederland is waarschijnlijk zeer klein. Zoals het geval is met de meeste designer drugs. 

Wel is er onderzocht hoeveel mensen tussen de 16 en 35 die uitgaan 2-MMC gebruiken. Binnen deze groep had 2,5% in 2023 2-MMC gebruikt1Zoals te lezen is in Het Grote Uitgaansonderzoek 2023.

Het middel is halverwege 2014 voor het eerst op de Europese drugsmarkt gevonden. Maar het lijkt er niet op dat het middel ergens in Europa populair is geworden.   

Risico’s van 2-MMC

Het grootste gevaar van 2-MMC is dat er heel erg weinig over bekend is. Het is bijvoorbeeld onduidelijk wat een gevaarlijke hoeveelheid is om te gebruiken. Maar ook is onbekend of het (levens)gevaarlijk kan zijn in combinatie met andere middelen of met medicijnen.  

En ook als de effecten toch lijken op een andere drug, dan betekent dit niet dat de risico’s gelijk zijn. Een goed voorbeeld hiervan is de drug 4-FA. De werking van dit middel lijkt op dat van MDMA en speed. Mensen dachten dat de risico’s dan ook hetzelfde waren. Maar pas toen veel mensen 4-FA gingen gebruiken bleek dat er heftige klachten ontstonden bij gebruikers, namelijk: zware hoofdpijn, extreem hoge bloeddruk en soms hersenbloedingen. 

Het gebruik van 2-MMC kan dus mogelijk (erg) gevaarlijk zijn. Ook kan behandeling door artsen lastig zijn als het gebruik misgaat. Artsen kennen het middel namelijk niet.  

> Lees hier meer over wat iemand kan doen om de risico’s van 2-MMC te verminderen

Heb je klachten na het gebruik van 2-MMC? Of maak je je zorgen om het gebruik van iemand of je eigen gebruik? Neem dan gerust contact met ons op – dat kan via chat, telefoon of email 

Verslaving 

Het is onduidelijk hoe verslavend 2-MMC is. Sommige gebruikers op het internet zeggen dat ze vaak willen bijnemen als het is uitgewerkt. Deze trek in het middel wordt craving genoemd. Door deze trek kan iemand meer of vaker 2-MMC gaan gebruiken dan ze van plan waren.  

Wetgeving

De stof 2-MMC is nog niet verboden. De overheid is wel bezig met een wet die een aantal soorten designer drugs in één keer illegaal maakt. Deze wet staat gepland voor 2024. De stof zal dan verboden worden. 


Veelgestelde vragen

Wat is het verschil tussen 2-MMC en 3-MMC?

Mensen die 2-MMC en 3-MMC hebben gebruikt en hierover schrijven op het internet zeggen dat 2-MMC meer lijkt op speed dan 3-MMC. Er is minder vrolijkheid en zorgt er meer voor dat iemand zich erg helder voelt.

Wat is het verschil tussen 2-MMC en 3-CMC?

2-MMC en 3-CMC zijn allebei stoffen die zorgen voor een redelijk mild effect. Mensen die deze stoffen hebben gebruikt en erover vertellen zeggen dat 2-MMC meer energie geeft dan 3-CMC. Maar 3-CMC zou zorgen voor meer vrolijkheid.

Wat kost 2-MMC?

2-MMC kost gemiddeld iets meer dan 10 euro per gram als poeder, kristallen zijn iets duurder dan dat. Pillen kosten meestal iets meer dan 3,50 per stuk, afhankelijk van hoeveel 2-MMC erin zit.

Hoe lang werkt 2-MMC?

Als iemand 2-MMC slikt, kunnen de effecten 4-7 uur aanhouden. Als iemand 2-MMC snuift, duren de effecten iets korter dan dat.

Is 2-MMC slecht voor je?

Er is nog maar erg weinig bekend over de risico's van 2-MMC. De risico's kunnen misschien lijken op die van 3-MMC, maar dit is nog niet duidelijk. 2-MMC is dus niet veilig te noemen.

Hoe wordt 2-MMC gebruikt?

Mensen die 2-MMC gebruiken kunnen het slikken (als pil, een bommetje of capsules), snuiven, via de anus (‘bootybumpen’) of spuiten (‘slammen’). Waarschijnlijk snuiven en slikken de meeste mensen 2-MMC.

Hoelang blijft 2-MMC in je lichaam?

Het is niet helemaal duidelijk hoe lang 2-MMC zorgt voor een positieve drugstest. Afhankelijk van hoeveel en hoe lang iemand achter elkaar 2-MMC gebruikt, waarschijnlijk tussen de 1 en 3 dagen.

Krijg je een kater van 2-MMC?

Ja. Iemand die 2-MMC heeft gebruikt, kan zich de dagen erna minder goed voelen, vergelijkbaar met een speedkater. Als iemand ook nog slecht slaapt en eet, zal deze kater heftiger zijn. Iemand kan dan minder zin hebben in dingen, en zich somber voelen.

Wat doet 2-MMC op lange termijn?

Het is niet duidelijk wat 2-MMC op de lange termijn doet. Dit betekent niet dat er geen schade zal zijn, maar dat de schade onbekend is.

Is 2-MMC legaal?

Ja. 2-MMC staat niet in de Opiumwet, het valt onder de Warenwet. Op dit moment is de regering wel bezig met een wet die ervoor zorgt dat veel soorten NPS in één keer verboden worden. Producten met 2-MMC worden dan ook illegaal. 

Is 2-MMC verslavend?

Er zijn mensen die zeggen dat ze vaak bij willen nemen als de 2-MMC is uitgewerkt. Dit gevoel is sterker als iemand 2-MMC snuift of spuit. 2-MMC kan dus zeker verslavend zijn voor sommige mensen.

Stel een vraag

Heb je een vraag over dit middel? Of maak je je zorgen om het gebruik van iemand of je eigen gebruik? Neem dan gerust contact met ons op. Dat kan anoniem via telefoon, chat of mail.

#2mmc

Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven