single.php
. . . Overige middelen 3-CMC: effecten, risico's en wat je moet weten

3-CMC: effecten, risico’s en wat je moet weten

3-CMC: effecten, risico’s en wat je moet weten

3-CMC (ook wel “Clophedrone” of “3-chloormethcathinon”) is een designer drug met een stimulerende werking. Er is vrijwel niks bekend over de risico’s. Het gebruik van de drug kan daardoor (erg) gevaarlijk zijn. 

Er is nog geen onderzoek naar 3-CMC onder mensen gedaan. De meeste informatie over 3-CMC komt van mensen die hun ervaringen delen op internet. Maar ook deze informatie is er weinig en is vaak onbetrouwbaar. Vaak mist er belangrijke informatie bij deze ervaringen, zoals de dosis of het gebruik van andere drugs.

Effecten en werking van 3-CMC 

De effecten van 3-CMC zullen vermoedelijk stimulerend zijn maar zijn verder onduidelijk. 3-CMC komt uit dezelfde groep stoffen als 3-MMC, 4-MMC en 4-CMC. Namelijk de synthetische cathinonen. De effecten zouden daarom mogelijk kunnen lijken op de effecten van andere stoffen in deze groep. 

Gebruikers van 3-CMC die op het internet over hun ervaringen schrijven zeggen: 

  • 3-CMC werkt maar kort. Omdat het zo snel uitwerkt, zijn er gebruikers die weer bij willen nemen 
  • 3-CMC geeft een mild effect. Het geeft een beetje energie, maar minder dan andere stimulerende drugs, zoals 3-MMC. 
3-CMC poeder
3-CMC komt in verschillende vormen, hier bijvoorbeeld als kristalpoeder.

Risico’s van 3-CMC 

Het grootste gevaar van 3-CMC is dat er heel erg weinig over bekend is. Het is bijvoorbeeld onduidelijk wat een gevaarlijke hoeveelheid is om te gebruiken. Maar ook is onbekend of het (levens)gevaarlijk kan zijn in combinatie met andere middelen of met medicijnen. 

In het buitenland zijn er al een aantal mensen overleden die 3-CMC hadden gebruikt. Maar of deze mensen zijn overleden door 3-CMC, een combinatie van drugs of andere redenen is niet bekend.

En ook als de effecten toch lijken op een andere drug, dan betekent dit niet dat de risico’s gelijk zijn. Een goed voorbeeld hiervan is de drug 4-FA. Dit middel lijkt op de effecten van MDMA en speed. Mensen dachten dat de risico’s dan ook hetzelfde waren. Maar pas toen veel mensen 4-FA gingen gebruiken bleek dat er heftige klachten ontstonden bij gebruikers, namelijk: zware hoofdpijn, extreem hoge bloeddruk en soms hersenbloedingen.

Het gebruik van het middel kan dus mogelijk (erg) gevaarlijk zijn. Ook kan behandeling door artsen lastig zijn als het gebruik mis gaat. Artsen kennen het middel namelijk niet. 

Heb je klachten na het gebruik van 3-CMC? Of maak je je zorgen om het gebruik van iemand of je eigen gebruik? Neem dan gerust contact met ons op – dat kan via chat, telefoon of email

Hoeveel mensen gebruiken 3-CMC? 

Het is niet bekend hoeveel mensen 3-CMC gebruiken. Maar het aantal gebruikers in Nederland is waarschijnlijk zeer klein. Zoals het geval is met de meeste designer drugs.

Wel is bekend hoeveel mensen tussen de 16 en 35 die uitgaan 3-CMC gebruiken. 6,7% van deze mensen had in 2023 3-CMC gebruikt1Zoals te lezen is in Het Grote Uitgaansonderzoek 2023. Uitgaanders is wel een groep waar meer dan gemiddeld drugs wordt gebruikt.

Het middel is in 2014 voor het eerst op de Europese drugsmarkt gevonden. Maar het lijkt er niet op dat het middel ergens in Europa populair is geworden.  

Hoe verslavend is 3-CMC?

Het is onduidelijk hoe verslavend 3-CMC is. Er zijn gebruikers die zeggen dat ze vaak willen bijnemen als het is uitgewerkt (‘craving’).  

Is 3-CMC strafbaar?

3-CMC is verboden. De overheid heeft op 12 september 2023 3-CMC op lijst 1 van de Opiumwet geplaatst. 3-CMC is daarom nu een harddrug. Iemand mag in Nederland geen 3-CMC meer maken, kopen, verkopen of bezitten.


Veelgestelde vragen

Wat is het verschil tussen 3-CMC en 3-MMC?

Het is nog niet duidelijk wat de verschillen zijn tussen 3-MMC en 3-CMC. Er is nog geen onderzoek naar gedaan. Wel zeggen mensen online dat 3-CMC een mild effect heeft en minder prettig is dan 3-MMC. Maar bij de ervaringen (tripreports) van mensen online mist vaak belangrijke informatie, zoals dosering of combinaties met andere drugs. Deze ervaringen zijn dus vaak niet betrouwbaar.

Wat is de vervanger/het alternatief van 3-CMC?

3-CMC werd verkocht als alternatief voor 3-MMC. Dit bracht extra risico’s met zich mee. Dit omdat over 3-CMC nog minder bekend was. Sommige webshops bieden nu 2-MMC aan als alternatief voor 3-CMC. Over deze stof is nog weer minder bekend. Iemand die dit soort stoffen gebruikt loopt daarom extra risico. Er is niks bekend over de risico’s en schade. Daarnaast kunnen artsen moeilijker helpen als het mis gaat.

Wat is het verschil tussen 2-MMC en 3-CMC?

2-MMC wordt nog niet lang door mensen gebruikt. De effecten zijn daarom nog niet helemaal duidelijk. Er moet meer onderzoek gedaan worden. Mensen online zeggen wel dat 2-MMC minder plezierige effecten geeft en vooral meer energie. Maar informatie online van ervaringen is vaak erg onbetrouwbaar.

Kan de speekseltest van de politie 3-CMC vinden?

De politie test met een speekseltest niet op 3-CMC. Als de politie een bloedtest doet kan 3-CMC wel gevonden worden. De politie kan hier voor kiezen als ze ondanks een negatieve test toch drugsgebruik vermoeden.

Is 3-CMC slecht voor je?

Er is nog geen onderzoek gedaan naar de risico’s van 3-CMC. De risico’s van 3-CMC zijn dus nog niet bekend. Wel is de kans heel groot dat 3-CMC schadelijk is voor het lichaam. Dit is vaak zo bij drugs die energie geven.

Heb je een kater van 3-CMC?

Ja, 3-CMC geeft een kater. Hoe meer iemand gebruikt heeft, hoe zwaarder de kater. Maar naast dosering zorgen andere dingen ook voor de heftigheid van de kater: weinig slapen, weinig eten, lang en veel dansen en combineren van drugs en voor/tijdens het gebruik niet goed in je vel zitten.

Stel een vraag

Heb je een vraag over dit middel? Of maak je je zorgen om het gebruik van iemand of je eigen gebruik? Neem dan gerust contact met ons op. Dat kan anoniem via telefoon, chat of mail.

#3cmc 

Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven