single.php
. . . Overige middelen 3-CMC

3-CMC

3-CMC: wat je moet weten

3-CMC (ook wel “Clophedrone” of “3-chloormethcathinon”) is een designer drug met een stimulerende werking. Er is vrijwel niks bekend over de risico’s. Het gebruik van de drug kan daardoor (erg) gevaarlijk zijn. 

Sommige webwinkels bieden 3-CMC als vervanger van 3-MMC aan. Dit wordt waarschijnlijk gedaan omdat de naam erg lijkt op 3-MMC. Er wordt een alternatief aangeboden omdat 3-MMC sinds oktober 2021 verboden is. Het is nog onduidelijk of de effecten van 3-CMC lijken op die van 3-MMC. 

Er is nog geen onderzoek naar 3-CMC onder mensen gedaan. De meeste informatie over 3-CMC komt van mensen die hun ervaringen delen op internet. Maar ook deze informatie is er weinig en is vaak onbetrouwbaar. Vaak mist er belangrijke informatie bij deze ervaringen, zoals de dosis of het gebruik van andere drugs.

Hoeveel mensen gebruiken 3-CMC? 

Het is niet bekend hoeveel mensen 3-CMC gebruiken. Maar het aantal gebruikers in Nederland is waarschijnlijk zeer klein. Zoals het geval is met de meeste designer drugs.

Het middel is in 2014 voor het eerst op de Europese drugsmarkt gevonden. Maar het lijkt er niet op dat het middel ergens in Europa populair is geworden.  

Werking van 3-CMC 

De effecten van 3-CMC zullen vermoedelijk stimulerend zijn maar zijn verder onduidelijk. 3-CMC komt uit dezelfde groep stoffen als 3-MMC, 4-MMC en 4-CMC. Namelijk de synthetische cathinonen. De effecten zouden daarom mogelijk kunnen lijken op de effecten van andere stoffen in deze groep. 

Gebruikers van 3-CMC die op het internet over hun ervaringen schrijven zeggen: 

  • 3-CMC werkt maar kort. Omdat het zo snel uitwerkt, zijn er gebruikers die weer bij willen nemen 
  • 3-CMC geeft een mild effect. Het geeft een beetje energie, maar minder dan andere stimulerende drugs, zoals 3-MMC. 

Risico’s van 3-CMC 

Het grootste gevaar van 3-CMC is dat er heel erg weinig over bekend is. Het is bijvoorbeeld onduidelijk wat een gevaarlijke hoeveelheid is om te gebruiken. Maar ook is onbekend of het (levens)gevaarlijk kan zijn in combinatie met andere middelen of met medicijnen. 

In het buitenland zijn er al een aantal mensen overleden die 3-CMC hadden gebruikt. Maar of deze mensen zijn overleden door 3-CMC, een combinatie van drugs of andere redenen is niet bekend.

En ook als de effecten toch lijken op een andere drug, dan betekent dit niet dat de risico’s gelijk zijn. Een goed voorbeeld hiervan is de drug 4-FA. Dit middel lijkt op de effecten van MDMA en speed. Mensen dachten dat de risico’s dan ook hetzelfde waren. Maar pas toen veel mensen 4-FA gingen gebruiken bleek dat er heftige klachten ontstonden bij gebruikers, namelijk: zware hoofdpijn, extreem hoge bloeddruk en soms hersenbloedingen.

Het gebruik van het middel kan dus mogelijk (erg) gevaarlijk zijn. Ook kan behandeling door artsen lastig zijn als het gebruik mis gaat. Artsen kennen het middel namelijk niet. 

Heb je klachten na het gebruik van 3-CMC? Of maak je je zorgen om het gebruik van iemand of je eigen gebruik? Neem dan gerust contact met ons op – dat kan via chat, telefoon of email

Verslaving 

Het is onduidelijk hoe verslavend 3-CMC is. Er zijn gebruikers die zeggen dat ze vaak willen bijnemen als het is uitgewerkt (‘craving’).  

Wetgeving 

3-CMC is verboden. De overheid heeft op 12 september 2023 3-CMC op lijst 1 van de Opiumwet geplaatst. 3-CMC is daarom nu een harddrug. Iemand mag in Nederland geen 3-CMC meer maken, kopen, verkopen of bezitten.

#3cmc 

Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven