single.php
. . . Overige middelen 4-CMC: effecten, risico's en wat je moet weten

4-CMC: effecten, risico’s en wat je moet weten

4-CMC: effecten, risico’s en wat je moet weten

4-CMC (“Clephedrone”) is een designer drug met een stimulerende werking. De drug is sinds 2014 op de drugmarkt. Dit is niet lang en daarom worden deze soort drugs ook wel een research chemicals of NPS (nieuwe psychoactieve stoffen) genoemd. Er is maar weinig bekend over de risico’s. Wel is het vrij zeker dat 4-CMC schadelijk is voor de hersenen en mogelijk voor de lever. 

Er is nog geen onderzoek naar 4-CMC bij mensen gedaan, alleen bij muizen. Veel informatie over 4-CMC komt van mensen die hun ervaringen delen op internet. Maar ook deze informatie is er weinig en is vaak onbetrouwbaar. Vaak mist er belangrijke informatie bij deze ervaringen, zoals de dosis of het gebruik van andere drugs. Het is illegaal om 4-CMC te bezitten of verkopen. 4-CMC lijkt qua stof erg op 3-CMC. Dat wil niet zeggen dat de werking en risico’s vergelijkbaar zijn.  

Hoeveel mensen gebruiken 4-CMC?  

Het is niet bekend hoeveel mensen 4-CMC gebruiken. Maar het aantal gebruikers in Nederland is waarschijnlijk zeer klein. Dit is met de meeste designer drugs het geval.  

Het middel is in 2014 voor het eerst op de Europese drugsmarkt gevonden. De drug is nergens in Europa echt populair geworden.  

Werking van 4-CMC  

Mensen die de effecten van 4-CMC beschrijven zeggen dat het een stimulerend middel is. Dit betekent dat de hartslag en de bloeddruk omhooggaat, de ademhaling versnelt, en iemand zich niet meer moe voelt. 4-CMC komt uit dezelfde groep stoffen als 3-MMC en 4-MMC. Namelijk de synthetische cathinonen. De effecten zouden daarom mogelijk kunnen lijken op de effecten van andere stoffen in deze groep.  

Gebruikers van 4-CMC die op het internet over hun ervaringen schrijven zeggen:  

4-CMC werkt maar kort, ongeveer 2 tot 4 uur. Omdat het zo snel uitwerkt, zijn er gebruikers die weer snel opnieuw willen nemen.  

4-CMC geeft effecten die lijken op die van MDMA en speed, zoals: trillende ogen, vrolijke gevoelens, zin om te praten, meer zin in seks, kaakspanning. 

Risico’s van 4-CMC  

Het grootste gevaar van 4-CMC is dat er heel erg weinig over bekend is. Het is bijvoorbeeld onduidelijk wat een gevaarlijke hoeveelheid is om te gebruiken. Maar ook is onbekend of het (levens)gevaarlijk kan zijn in combinatie met andere middelen of met medicijnen.  

Uit onderzoek met muizen

1Dit blijk uit dit onderzoek

is gebleken dat 4-CMC neurotoxisch is. Dit betekent dat het schade doet aan hersencellen. Ook is er onderzoek waaruit blijkt dat 4-CMC mogelijk schadelijk kan zijn voor de lever

2Dit blijkt uit dit onderzoek

.  

In het buitenland zijn er al een aantal mensen overleden die 4-CMC hadden gebruikt. Maar of deze mensen zijn overleden door 4-CMC, een combinatie van drugs of andere redenen is niet bekend. 

Het gebruik van het middel kan dus mogelijk (erg) gevaarlijk zijn. Ook kan behandeling door artsen lastig zijn als het gebruik misgaat. Artsen kennen het middel namelijk niet.  

Heb je klachten na het gebruik van 4-CMC? Of maak je je zorgen om het gebruik van iemand of je eigen gebruik? Neem dan gerust contact met ons op – dat kan via chat, telefoon of email.  

Verslaving  

Het is onduidelijk hoe verslavend 4-CMC is. Er zijn gebruikers die zeggen dat ze vaak willen bijnemen als het is uitgewerkt (‘craving’).   

Wetgeving  

In oktober 2021 is 4-CMC opgenomen in de Opiumwet en op lijst 1 geplaatst. 4-CMC valt daarmee onder harddrugs. Bezit, productie en verkoop zijn strafbaar. 

Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven