single.php
. . . Vraag Wat is ‘craving’?

Wat is ‘craving’?

Wat is ‘craving’ eigenlijk?

Craving is een ander woord voor trek. Wanneer iemand craving ervaart dan heeft hij of zij een verlangen naar iets. Denk bijvoorbeeld aan een craving naar een zak chips, een sigaret of een glas alcohol.

Het woord craving wordt vaak gebruikt om de trek in drugs of alcohol te beschrijven. Iemand kan een enorme trek hebben om een middel te gaan gebruiken of meer van een middel te willen innemen. Dit gevoel van craving kan iemand zijn of haar gedachten en gedrag veranderen. Iemand kan bijvoorbeeld dingen gaan doen om te kunnen gebruiken waar ze later spijt van hebben. Denk bijvoorbeeld aan liegen, manipuleren of te veel geld uitgeven.

Iedereen heeft weleens craving ervaren. Maar gebruikers die verslaafd zijn aan drugs of alcohol ervaren craving vaker en meestal sterker. De gedachten die de craving veroorzaken kunnen de gebruiker volledig controleren.

Craving is niet op elk moment even sterk. Iemand kan bijvoorbeeld pas als hij of zij honger heeft heel erg craven naar een zak chips. Hetzelfde geldt voor alcohol en drugs. Bij alcohol en drugs is de craving vaak sterker als het middel begint uit te werken of uitgewerkt is.

Het verschilt ook per persoon en het middel hoe sterk de craving is. Sommige gebruikers zijn gevoeliger voor craving dan anderen. Daarnaast zorgen bijvoorbeeld middelen zoals 3-MMC, cocaïne, alcohol en sigaretten voor een sterkere craving dan paddo’s of 2C-B.

Maak je je zorgen om je eigen gebruik of dat van iemand anders? Neem dan contact met ons op. Hier vind je hoe dat kan.

Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven