single.php
. . . 2-MMC 2-MMC: Risico's en kater verminderen

2-MMC: Risico’s en kater verminderen

2-MMC: Risico’s en kater verminderen

Veilig gebruik van drugs bestaat niet. Bij 2-MMC zijn veel risico’s (op korte en lange termijn) nog niet duidelijk. De risico’s die wel bekend zijn kan iemand wel verminderen.

Risico’s van gebruik

2-MMC is, net als 3-MMC of speed, een stimulerende drug. Dit betekent dat het iemand energie geeft. Ook geeft 2-MMC zelfvertrouwen en zin om te praten.

> Lees hier meer over de werking, risico’s en wat je moet weten over 2-MMC

Daarnaast zorgt 2-MMC ervoor dat iemand niet (goed) kan eten en slapen. Dit zijn voorbeelden van bijwerkingen. Deze bijwerkingen zorgen voor risico’s.

Welke risico’s 2-MMC precies heeft, weten we nog niet. Dit is ook het grootste gevaar van 2-MMC: het is nog heel nieuw. Hoeveel bijvoorbeeld een lage of hoge dosering is of hoe dokters iemand moeten helpen bij een ongeluk met 2-MMC is nog niet duidelijk. De enige informatie die er is, zijn ervaringen van mensen die het hebben gebruikt.

Op deze pagina lees je een aantal dingen die iemand die 2-MMC gebruikt kan doen om de risico’s te verminderen.

Risico’s verminderen tijdens gebruik

Gebruik een lage dosis

Het is niet duidelijk hoeveel iemand moet nemen van 2-MMC om effecten te voelen. Hiervoor is het middel nog te weinig gebruikt door mensen. Iemand die 2-MMC gebruikt kan het beste zo laag mogelijk doseren. Het is beter om te weinig in te nemen dan per ongeluk te veel. 

Om de dosis te bepalen, kan iemand het poeder afwegen. Iemand kan een (milligram-)weegschaal gebruiken om nauwkeurig de 2-MMC af te wegen. Het beste is om van tevoren een maximale dosering te bepalen.

Niet combineren met andere middelen

Drugs combineren zorgt voor extra risico’s. De kans dat iemand hulp van een arts nodig heeft door het gebruik wordt bijvoorbeeld groter. Maar ook de kans op (gevaarlijke) bijwerkingen gaat omhoog. 

Welke combinaties welke extra risico’s hebben is voor 2-MMC meestal niet duidelijk. 

Heb je vragen over de combinatie van 2-MMC met andere drugs of medicijnen? Neem dan gerust contact met ons op – dat kan via chat, telefoon of email 

Laat de 2-MMC testen

2-MMC wordt meestal verkocht als pil (‘pellet’) of in poeder- of kristalvorm. Op het oog is niet te zien of een poeder daadwerkelijk 2-MMC is. Ook kan de 2-MMC vervuild zijn met een andere (gevaarlijkere) stof.

De enige manier om vast te stellen of de 2-MMC vervuild is, is door het te laten testen. Dit kan bij de testservice. De testservice is anoniem, en (bijna altijd) gratis.

Houd rekening met drug, set en setting

De werking, bijwerkingen en risico’s zijn niet altijd hetzelfde. 3 dingen bepalen deze positieve en negatieve effecten:

  • Drug: Hoeveel en vaak neemt iemand 2-MMC, en op wat voor manier?
  • Set: Hoe voelt de persoon die 2-MMC gebruikt zich? Hoe gaat het psychisch?
  • Setting: Waar en met wie neemt iemand 2-MMC? Is de omgeving veilig en ben je met de juiste mensen?

Iemand die zich niet fit voelt, gestrest is, psychische klachten heeft of ergens gebruikt waar hij of zij niet op zijn of haar gemak voelt zijn redenen om geen 2-MMC (of andere drugs) te gebruiken. Dit vergroot de kans op negatieve effecten.

> Lees meer over drug, set en setting

2-MMC nemen door het te slikken, niet door het te snuiven

2-MMC wordt (waarschijnlijk) vooral gebruikt door het te snuiven of slikken. Bij snuiven ervaren mensen vaak meer ‘craving’ dan bij slikken. Craving is een sterke trek om meer 2-MMC te nemen.

Als iemand veel last heeft van craving, kan de persoon beter geen 2-MMC gebruiken. Er bestaat dan een grotere kans op verslaving. Besluit iemand om toch te gebruiken, dan kan slikken mogelijk de craving iets verminderen.

Ook zorgt snuiven van 2-MMC voor irritatie aan de neus. Dit kan zorgen voor een bloedneus en ontstekingen. Bij vaak snuiven van 2-MMC of andere drugs kan het kraakbeen in de neus verdwijnen. 

> Lees hier meer over de risico’s voor de neus door het snuiven van drugs

Risico’s verminderen van 2-MMC snuiven

  • Een eigen snuifbuis gebruiken. Dit voorkomt ziektes zoals hepatitis B of C. Een snuifbuis maak je met papier en plakband. Briefgeld en rietjes zijn niet verstandig. Briefgeld bevat veel bacteriën en rietjes kunnen de neus beschadigen. 
  • De neus schoonmaken na gebruik. 2-MMC snuiven veroorzaakt ontstekingen in de neus. Op lange termijn kan dat het neusslijmvlies beschadigen. Iemand kan na gebruik de neus schoonmaken met een zoutoplossing neusspray (zonder xylometazoline) of door de neus te spoelen met lauw zout water (½ theelepel zout per 250ml water). 

Afkoelen en rust zoeken

Van 2-MMC stijgt de temperatuur van het lichaam. Dit is een soort koorts en kan zorgen voor oververhitting. Oververhitting is een gevaarlijk risico bij het gebruiken van stimulerende drugs zoals 2-MMC. Door oververhitting kan iemand doodgaan.

Om niet te warm te worden, is het goed om tijdens gebruik af en toe te gaan zitten. Als iemand in een warme ruimte is, zoals binnen op een dansvloer, kan die persoon snel te warm worden. Even naar buiten stappen is dan een goed idee. Ook helpt het om geen warme kleding te dragen.

Gebruik niet te vaak

Hoe vaker iemand gebruikt, hoe meer iemand nodig heeft. Dit noem je tolerantie. De effecten worden dan minder fijn en de risico’s worden groter. Bijvoorbeeld het risico op verslaving. Om de kans op verslaving kleiner te maken en het lichaam te laten herstellen van het gebruik is het verstandig om tijd tussen gebruik van 2-MMC te houden. Voor stimulerende middelen zoals 2-MMC is een pauze van minimaal 2 maanden een goed plan. 

Hulp zoeken

Als een persoon regelmatig/dagelijks gebruikt, kan stoppen of minderen moeilijk zijn. Soms voelt het alsof iemand niet meer zonder 2-MMC door het leven kan. In zulke gevallen kan de Drugs Infolijn (0900-1995, 10ct/min) goed meedenken over een eerste stap naar (professionele) hulp. Ook kan iemand hiervoor een afspraak bij de huisarts maken.

Stel een vraag

Heb je een vraag over 2-MMC? Of maak je je zorgen om het gebruik van iemand of je eigen gebruik? Neem dan gerust contact met ons op. Dat kan anoniem via telefoon, chat of mail.

De 2-MMC kater verminderen

Iemand die 2-MMC heeft gebruikt, kan zich de dagen erna minder goed voelen dan normaal. Dit is een kater. De persoon heeft door zo’n kater weinig energie en minder zin om dingen te doen. Ook kan iemand zich somber of ziek (hoofdpijn, misselijk) voelen. Bij de meeste mensen gaat dit na een paar dagen voorbij.

Lager doseren en niet combineren

De kater van 2-MMC is het makkelijkste te verminderen door minder te gebruiken en niet te combineren met alcohol en andere drugs. 

Eet goed na gebruik

Door gezond te eten helpt iemand zijn lichaam om te herstellen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan gezonde vetten uit noten en zaden, of vezelrijk eten zoals groenten en fruit. Kies voor maaltijd- of eiwitshakes en smoothies als eten moeilijk gaat.

Geef rust en slaap voorrang

2-MMC zorgt ervoor dat iemand moeilijk in slaap kan vallen. Maar ook als iemand wel kan slapen is de kwaliteit minder. Een nachtje niet of minder goed slapen verstoort je slaapritme. Om hiervan te herstellen kan iemand de dagen na gebruik het beste goed slapen en rusten. Een normaal slaapritme aanhouden zorgt ervoor dat iemand het snelste herstelt.

Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven