single.php
. . . Ketamine Ketamine: wat je moet weten

Ketamine: wat je moet weten

Ketamine: wat je moet weten

Ketamine wordt in ziekenhuizen gebruikt als pijnstiller. Daarnaast wordt het als drug gebruikt. Ketamine komt meestal voor als doorzichtig kristal of wit poeder.

In Nederland wordt ketamine vooral onder het uitgaanspubliek gebruikt. Het wordt meestal thuis, op festivals of op huisfeesten gebruikt. De meeste gebruikers snuiven ketamine.

ketamine
Ketamine komt meestal voor als doorzichtig kristal of wit poeder

Hoeveel mensen gebruiken ketamine?

Tussen 2016 en 2020 steeg het gebruik van ketamine. Deze stijging heeft niet doorgezet in 2022. In dat jaar had ongeveer 2,6% ooit ketamine gebruikt. 0,8% gaf aan ketamine het afgelopen jaar te hebben gebruikt1Zo blijkt uit deze cijfers.

Mensen die uitgaan tussen de 16 en 35 jaar gebruiken meer drugs dan de rest van de Nederlandse bevolking. Ook gebruiken ze meer ketamine. Zo had 24,6% van de uitgaanders het afgelopen jaar ketamine gebruikt2Zoals blijkt uit het Grote Uitgaansonderzoek 2023.

De effecten van ketamine

Bij een lage hoeveelheid voelen de meeste gebruikers een dromerige en ontspannen roes. Geluiden kunnen intenser zijn of vervormen. Bij hogere hoeveelheden voelen sommige gebruikers zich gescheiden van hun lichaam. Zulke effecten noemen we dissociatie.

Bij heel hoge doseringen kunnen gebruikers een k-hole ervaren.  Bewegen en praten is dan moeilijk of niet mogelijk. Ze voelen zich alsof ze in een andere wereld zijn.

> Lees hier meer over de effecten van ketamine

Hoe lang werkt ketamine?

Ketamine werkt ongeveer 1-1.5 uur. Na deze tijd is een gebruiker nog niet nuchter. Iemand kan dan bijvoorbeeld nog niet veilig autorijden.

De risico’s van ketamine

Mensen die ketamine gebruiken kunnen misselijk worden en overgeven. Ze kunnen ook angstig en verward worden. Ketamine verhoogt de kans op ongelukken door bijvoorbeeld te vallen. Het combineren van ketamine met andere middelen (alcohol en andere drugs) kan de risico’s vergroten.

> Lees hier meer over de risico’s van ketamine

Bij regelmatig gebruik van ketamine kunnen onder andere klachten aan de blaas voorkomen. Dit kan bij erge gevallen schade aan de blaas geven. Soms moet dan de blaas vervangen worden (blaas transplantatie).

Ketamine en de wet

Ketamine valt onder de Geneesmiddelenwet. Een dokter of dierenarts kan ketamine voorschrijven of gebruiken bij patiënten. Het is illegaal om ketamine te bezitten, te maken of te verhandelen zonder vergunning.

Ketamine als medicijn?

Er wordt onderzoek gedaan naar ketamine als medicijn tegen ernstige depressie. Bij sommige mensen werken normale antidepressiva namelijk niet. Soms werkt ketamine dan wel als medicijn tegen depressie. Bij sommige mensen werkt ketamine van de dokter namelijk tegen zelfmoordgedachten.

In Nederland wordt ketamine nog niet veel voorgeschreven bij depressie. Als dat wel wordt gedaan zijn er strenge eisen waar iemand aan moet voldoen.

Let op: zelf experimenteren met ketamine en psychische klachten kan zeer gevaarlijk zijn! 

Prijs

Een gram ketamine kost in Nederland ongeveer 20 tot 30 euro.

Stel een vraag

Heb je een vraag over dit middel? Of maak je je zorgen om het gebruik van iemand of je eigen gebruik? Neem dan gerust contact met ons op. Dat kan anoniem via telefoon, chat of mail.
Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven