single.php
. . . ketamine Ketamine en blaasproblemen, nierproblemen en buikpijn

Ketamine en blaasproblemen, nierproblemen en buikpijn 

Gebruikers van ketamine kunnen last krijgen van hun blaas, nieren of buikZij voelen dan pijn bij het plassen of moeten heel vaak naar de wcMeestal verdwijnen de klachten als de gebruiker stopt met ketamine 

Hoe vaak komen blaasproblemen voor?

Uit een nieuw onderzoek blijkt dat ongeveer 1 op de 5 ketaminegebruikers problemen met de blaas ervaart.  

Wie loopt het meeste risico?

Hoe meer en langer iemand ketamine gebruikt, hoe ernstiger de klachtenMaar er zijn ook mensen die maar weinig hebben gebruikt en toch ernstige klachten krijgen. Ook zijn de risico’s groter bij: 

  • Mensen die verslaafd zijn aan ketamine. De klachten zijn dan vaak ernstiger 
  • Gebruikers die gevoeliger zijn voor een blaasontsteking of al een blaasontsteking hebben 
  • Vrouwelijke gebruikers 
  • Gebruikers die al (andere) blaasproblemen hebben.  

Hoe ontstaan blaasproblemen?

Ketamine gaat via urine uit je lichaam. Doordat de ketamine zo in de blaas terechtkomt beschadigt de blaaswand. Deze schade kan zorgen voor bloedingen in de blaas. Een gebruiker merkt dit door bloed in de urine. Deze schade kan soms zo ernstig zijn dat de blaas moet worden verwijderd. Ketamine kan niet alleen de blaas beschadigenHet tast ook de bovenste urinewegen aan. Hierdoor moet je vaker plassen.  

Ketamine en nierproblemen

Het gebruik van ketamine kan ook nierproblemen veroorzaken. De nieren zijn verbonden met de blaas via de urinewegen. Ketamine kan de urinewegen verstoppen. Zo ontstaat er druk op de nieren. De nieren kunnen nu gaan zwellenDe nierfunctie wordt hierdoor minder. Gebruikers kunnen nu heftige pijn en steken in de buik krijgen, net als  bij blaasproblemen. Nierproblemen komen vaker voor wanneer iemand al eerder problemen had met de blaas en de bovenste urinewegen. 

Wat zijn K-cramps? En wat kun je eraan doen?

Soms krijgen ketaminegebruikers last van heftige buikpijn. Dit wordt ‘K-kramp’ genoemdHet is nog niet helemaal duidelijk waardoor k-cramps worden veroorzaakt. Waarschijnlijk kan het verschillende oorzaken hebben. Zoals een maagontsteking of schade aan de lever of darmen. K-cramps gaan vaak samen met bloed in de ontlasting. Bij deze klachten kan iemand het beste meteen stoppen met ketaminegebruik. Dan verdwijnen de krampen meestal.  

Herken je deze problemen bij jezelf of bij iemand anders? Direct stoppen ketaminegebruik is het beste advies. Vaak verdwijnen de problemen dan vanzelf. Blijven de problemen? Dan is het belangrijk dat de huisarts van de klachten en het ketaminegebruik weet. Je kunt ook altijd contact met ons opnemen, we denken graag met je mee. Hier vind je hoe je ons kunt bereiken. 

drugs infolijn 09001995

Heb je een vraag?

Je kunt vragen stellen aan medewerkers van de Drugs Infolijn. Je kunt zelf kiezen of je liever mailt, chat of belt. Medewerkers van de Infolijn staan op werkdagen van 09.00 tot 17.00 uur voor je klaar.

Stel een vraag
Vergroot lettertype
Scroll naar top