single.php
. . . lachgas Kun je verslaafd raken aan lachgas?

Kun je verslaafd raken aan lachgas?

De meeste mensen die lachgas gebruiken doen dit recreatief. Sommige gebruikers nemen erg veel lachgas in en krijgen problemen door het gebruik. Ze krijgen bijvoorbeeld last van tintelingen of een doof gevoel in de armen of benen. Dit soort klachten zijn een alarmsignaal. Als de gebruiker door gebruikt ondanks de klachten kan er een beschadiging van de zenuwen optreden.

Maar ook over een ander probleem zijn er zorgwekkende signalen. Sommige gebruikers merken dat ze moeilijk kunnen stoppen met lachgas. Wanneer gebruikers dan veel en vaak gebruiken hebben ze steeds meer nodig en ervaren ze craving. Craving betekent dat de gebruiker een sterke drang heeft om meer of opnieuw te gebruiken. Dit zijn signalen dat gebruikers verslaafd kunnen raken aan lachgas. Maar hoe een lachgasverslaving er precies uitziet is nog niet duidelijk. Wel zijn er dus sterke aanwijzingen dat gebruikers verslaafd kunnen raken aan het middel.

Uit onderzoek blijkt dat de stijging van problemen rondom lachgas voor een deel komt door lachgastanks. Dit zijn tanks waar grote hoeveelheden lachgas uit gebruikt kunnen worden. Waar een lachgaspatroon een enkele dosering bevat, kan een lachgastank wel honderden doseringen bevatten. Je kunt dan meer en sneller lachgas gebruiken. Dit vergroot de kans op problemen.

Sinds 2016 is lachgas in opkomst. In het begin werd lachgasgebruik gezien als redelijk ongevaarlijk. Alleen in hoge hoeveelheden zouden er risico’s zijn. Inmiddels is die boodschap bijgesteld. Lachgas blijkt niet een onschuldig middel. Ook lage hoeveelheden geven risico’s. Ondanks deze kennis stijgt het gebruik en het aantal gezondheidsklachten door lachgas.

Lachgas en de wet

Omdat lachgas onder de Warenwet valt is het niet verboden om lachgas te bezitten en gebruiken. Daardoor is het moeilijk om overlast en problemen rondom lachgas te verminderen. De overheid wil daarom een verbod op lachgastanks en grote hoeveelheden patronen voor consumenten. Consumenten mogen dan alleen nog lachgas kopen in verpakkingen van 10 stuks en moeten minimaal 18 jaar oud zijn. Het doel van de overheid is om dit verbod in te laten gaan in de eerste helft van 2021.

Heb je klachten na het gebruik van lachgas? Of maak je je zorgen om het gebruik van iemand of je eigen gebruik? Neem dan contact met ons op. Hier vind je hoe dat kan.


Stel een vraag
Scroll naar top