single.php
. . . dmt Ayahuasca: wat je moet weten

Ayahuasca / DMT: wat je moet weten

Ayahuasca is een thee die meestal wordt gedronken tijdens speciale bijeenkomsten. In ayahuasca zitten verschillende planten. Die planten bevatten onder meer het tripmiddel DMT.

Tijdens een ayahuasca-ceremonie gaan mensen vaak liggen met hun ogen dicht. De ceremonie wordt meestal begeleid door een sjamaan. Dat is een begeleider die veel kennis heeft van planten en rituelen.

Er zijn verschillende recepten voor ayahuasca. Daarbij worden tenminste twee plantensoorten gebruikt. Een van die planten bevat het tripmiddel DMT. Maar als je DMT inslikt dan wordt het heel snel afgebroken in de darmen. Daarom is een tweede plant nodig die ervoor zorgt dat DMT kan worden opgenomen.

Lees meer over wat ayahuasca is

De effecten van ayahuasca

Van ayahuasca kunnen mensen in een kleurrijke droomwereld terechtkomen. Daar hebben ze soms het idee dat ze in contact staat met een geest die hen dingen uitlegt. Mensen kunnen zich daardoor ineens beseffen wat ze anders moeten doen in het leven.

Ayahuasca staat bekend om de bijwerkingen die het kan veroorzaken. Het komt vaak voor dat mensen moeten overgeven of last krijgen van diarree. Bovendien kunnen de hartslag en bloeddruk hoger worden.

Lees meer over de effecten van ayahuasca

Risico’s

Mensen kunnen soms heel bang worden van ayahuasca. De ervaring kan zo heftig zijn dat het een trauma wordt. Daar kunnen ze ook na de ceremonie nog last van blijven houden.

Ayahuasca kan de bloeddruk en hartslag verhogen. Dat gebeurt vooral als iemand niet van te voren een speciaal dieet heeft gevolgd. Ook kan ayahuasca levensgevaarlijk zijn als het wordt gecombineerd met medicijnen zoals antidepressiva.

Ayahuasca kan mogelijk een psychose uitlokken bij mensen die daar gevoelig voor zijn.

Lees meer over de risico’s van ayahuasca

Ayahuasca en de wet

De werkzame stof in ayahuasca, DMT, staat op Lijst 1 van de Opiumwet. DMT is volgens de wet dus een harddrug met een onacceptabel risico voor de volksgezondheid.

De Santo Daimekerk heeft in 2001 toestemming van de rechter gekregen om ayahuasca te schenken bij religieuze ceremonies. Maar tijdens een nieuwe rechtszaak heeft de Hoge Raad bepaald dat zulke religieuze ceremonies met ayahuasca alsnog verboden zijn.

Lees meer over ayahuasca en de wet

Onderzoek

Wetenschappers proberen te ontdekken of ayahuasca gebruikt kan worden tijdens psychotherapie om depressie, PTSS of verslaving te genezen. Maar er is nu nog niet genoeg bewijs dat ayahuasca als geneesmiddel kan worden gebruikt.

Prijs

Een ayahuasca-sessie kost meestal een paar honderd euro. Daarbij hoort begeleiding van meerdere mensen en vaak krijgen deelnemers ook een overnachting en eten aangeboden.

Stel een vraag
Vergroot lettertype
Scroll naar top