single.php
. . . Cannabis Hasj en wiet: wat je moet weten

Hasj en wiet: wat je moet weten

Hasj en wiet: wat je moet weten

Hasj en wiet komen van de vrouwelijke cannabisplant en worden ook weleens cannabis of hennep genoemd. Wiet is de gedroogde bloem van de plant en hasj is de samengeperste hars van die bloem.

Gebruikers roken de hasj of wiet vaak samen met tabak in een lang vloeitje (joint). Maar het kan ook puur gerookt worden, bijvoorbeeld in een pijpje. Een andere manier is het verdampen in een speciale vaporizer. Het roken van de hasj of wiet gebeurt vaak in een coffeeshop of thuis. Maar soms worden hasj of wiet ook verwerkt in eten.

> lees in onze Nationale Drug Monitor meer feiten en cijfers over het gebruik van cannabis

hasj en wiet

Hoeveel mensen blowen in Nederland?

Het aantal volwassen Nederlanders dat ooit wiet of hasj heeft gebruikt is ongeveer 20-25%. Ongeveer 1 tot 2% blowt iedere dag of bijna iedere dag. 7,8% gaf in 2022 aan het afgelopen jaar te hebben geblowd1Dat blijkt uit deze cijfers.

De effecten van hasj en wiet

De gevoelens die hasj en wiet geven lijken heel erg op elkaar.  Ze maken maken iemand high of stoned. Dit betekent dat de gebruiker zich meer ontspannen, rustig en sloom voelt. De spieren ontspannen zich en iemand kan een lachkick krijgen. Daarnaast kan eten lekkerder smaken en muziek beter klinken.

Maar van hasj en wiet kun je ook angstig of paniekerig worden. Dit gebeurt sneller als iemand al angstig is, te veel gebruikt of onervaren is.

De effecten van hasj en wiet roken beginnen na enkele minuten en houden 2 tot 4 uur aan. Als iemand hasj of wiet eet kunnen de effecten langer duren. Namelijk 4 tot 6 uur. Ook duurt het soms wel 1 tot 2 uur voordat gegeten wiet of hasj begint te werken.

> Lees hier meer over de effecten van hasj en wiet

Hoe lang werken hasj en wiet?

Als iemand hasj of wiet rookt duren de effecten ongeveer 2-4 uur. Maar als iemand hasj of wiet eet (bijvoorbeeld spacecake, wietolie of hasjbonbon) duren de effecten langer. Iemand kan dan 4-6 uur stoned zijn. Als iemand erg veel eet kunnen de effecten nog wel veel langer duren.

Na deze tijd is een gebruiker nog niet nuchter. Iemand kan dan bijvoorbeeld nog niet veilig autorijden.

Wat zijn de risico’s van hasj en wiet?

Sommige mensen gaan dagelijks blowen. De kans op problemen door gebruik wordt dan groot. Hoe jonger iemand begint met blowen, des te groter de kans is dat die persoon dagelijks gaat gebruiken. Soms hebben mensen dan moeite om vriendschappen te onderhouden, ze krijgen geldproblemen omdat ze te veel blowen of ze krijgen problemen met de politie.

Ook hebben hasj en wiet invloed op het geheugen en het verwerken van emoties. Dit kan leiden tot verminderde schoolprestaties en psychische problemen.

> Lees hier meer over de risico’s van hasj en wiet

Bij het verbranden van hasj en wiet komt ongeveer 4-5 keer meer teer vrij dan bij het roken een sigaret. Hasj en wiet zijn daarmee schadelijk voor de longen en mogelijk kankerverwekkend.

> Lees hier hoe je de risico’s kunt verkleinen

Waar moet iemand op letten bij gebruik?

1. Cannabis is verslavend, voorkom dat gebruik een gewoonte wordt.
2. Gebruik alleen als je goed in je vel zit.
3. Lees meer tips op drugsenuitgaan.nl >

De wet

Hasj en wiet staan op Lijst 2 van de Opiumwet. Dit betekent dat het softdrugs zijn. In Nederland worden hasj en wiet gedoogd. Dit betekent dat de producten illegaal zijn, maar dat de gebruiker en coffeeshop niet worden bestraft als zij zich aan bepaalde regels houden.

Medisch gebruik van hasj en wiet

Op het internet staan veel verhalen over hasj en wiet als medicijn. Maar er zijn maar een paar ziektes waarbij er voldoende bewijs is dat hasj en wiet goed werken. Als het voor een ziekte werkt krijgt een patiënt het pas als andere medicijnen niet of onvoldoende werken.

Prijs van hasj of wiet

Een gram hasj of wiet kost gemiddeld ongeveer 10 euro.

Lees meer over 3-MMC in onze folder (pdf 📄 )

Stel een vraag

Heb je een vraag over dit middel? Of maak je je zorgen om het gebruik van iemand of je eigen gebruik? Neem dan gerust contact met ons op. Dat kan anoniem via telefoon, chat of mail.
Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven