single.php
. . . cannabis Hasj en wiet: wat je moet weten

Hasj en wiet: wat je moet weten

Hasj en wiet komen van de vrouwelijke cannabisplant en worden ook weleens cannabis of hennep genoemd. Wiet is de gedroogde bloem van de plant en hasj is de samengeperste hars van die bloem.

Gebruikers roken de hasj of wiet vaak samen met tabak in een lang vloeitje. Het roken van de hasj of wiet gebeurt vaak in een coffeeshop of thuis. Maar soms worden hasj of wiet ook verwerkt in eten.

Lees hier meer over wat hasj en wiet zijn

De effecten van hasj en wiet

Hasj en wiet maken iemand high of stoned. Dit betekent dat de gebruiker zich meer ontspannen, rustig en sloom voelt. De spieren ontspannen zich en gebruikers kunnen een lachkick krijgen. Daarnaast kan eten lekkerder smaken en muziek beter klinken.

Maar van hasj en wiet kun je ook angstig of paniekerig worden. Dit gebeurt sneller als iemand al angstig is, te veel gebruikt of onervaren is. De kans op angst en paniek is ook groter als iemand wiet rookt dan wanneer hij hasj rookt.

Lees hier meer over de effecten van hasj en wiet

Risico’s

Sommige mensen gaan dagelijks blowen. De kans op problemen door gebruik wordt dan groot. Hoe jonger iemand begint met blowen, des te groter de kans is dat die persoon dagelijks gaat gebruiken. Soms hebben mensen dan moeite om vriendschappen te onderhouden, ze krijgen geldproblemen omdat ze te veel blowen of ze krijgen problemen met de politie.

Ook hebben hasj en wiet invloed op het geheugen en het verwerken van emoties. Dit kan leiden tot verminderde schoolprestaties en psychische problemen.

Lees hier meer over de risico’s van hasj en wiet

Bij het verbranden van hasj en wiet komt ongeveer 4-5 keer meer teer vrij dan bij het roken een sigaret. Hasj en wiet zijn daarmee schadelijk voor de longen en mogelijk kankerverwekkend.

Lees hier hoe je de risico’s kunt verkleinen

De wet

Hasj en wiet staan op Lijst 2 van de Opiumwet. Dit betekent dat het softdrugs zijn. In Nederland worden hasj en wiet gedoogd. Dit betekent dat de producten illegaal zijn, maar dat de gebruiker en coffeeshop niet worden bestraft als zij zich aan bepaalde regels houden.

Medisch gebruik hasj en wiet

Op het internet staan veel verhalen over hasj en wiet als medicijn. Maar er zijn maar een paar ziektes waarbij er voldoende bewijs is dat hasj en wiet goed werken. Zelfs als het al voor een ziekte werkt krijgt een patiënt het pas als andere medicijnen niet of onvoldoende werken.

Prijs

Een gram hasj of wiet kost gemiddeld 10 euro.

Bron: Trimbos-instituut

Laatste wijziging: 23-12-2019

Stel een vraag
Vergroot lettertype
Scroll naar top