single.php
. . . Cannabis Hasj en wiet: Risico's

Hasj en wiet: Risico’s

Hasj en wiet: Risico’s

Het gebruik van hasj en wiet is nooit zonder risico. Als je geen risico wilt lopen, gebruik dan niet. Deze tips kunnen het risico van gebruik verkleinen.

Korte termijn

Hasj en wiet kunnen verkeerd vallen

De gebruiker voelt zich dan ziek, draaierig of misselijk. En soms ook in de war en angstig. Dit laatste wordt ook wel een ‘bad trip’ genoemd. Deze nare gevoelens kunnen soms dagen duren.

Out gaan

De gebruiker kan flauwvallen (hierbij wordt de ademhaling niet onderdrukt, zoals bij out gaan van GHB wel kan voorkomen).

Hasj en wiet verminderen het reactievermogen

Wie onder invloed is van hasj of wiet heeft een groter risico op een verkeersongeluk. Helemaal wanneer het ook met alcohol wordt gecombineerd.

Vruchtbaarheid vermindert

Hasj en wiet kunnen (mogelijk) de vruchtbaarheid bij mannen en vrouwen verminderen: hier lees je daar meer over.

Kater

De dag na cannabisgebruik kan iemand zich vermoeider voelen en minder goed concentreren.

Hartproblemen

De risico’s op hartproblemen zijn groter als iemand een grote hoeveelheid cannabis neemt. Als iemand wiet of hasj met tabak rookt, zijn de risico’s ook groter. Mensen die al last hebben van hart- en vaatziekten hebben meer risico op problemen nadat ze cannabis hebben gebruikt1Zoals te lezen is in deze factsheet..

> Lees hier meer over het verkleinen van de risico’s van wiet en hasj

Lange termijn

Hasj en wiet kunnen verslavend zijn

Voor sommige mensen wordt het gebruik van hasj of wiet een gewoonte. Ze kunnen dan moeilijk zonder. Ze verliezen de controle over het gebruik van hasj of wiet. Het gebruik gaat in de weg staan bij de dingen die iemand wil of moet doen. Dit noem je verslaving of afhankelijkheid.

Hasj en wiet kunnen psychoses uitlokken

Bij een psychose weet je niet meer wat echt is en wat niet. Je ziet en hoort dingen die er niet zijn. Bij mensen die aanleg hebben voor psychoses, bijvoorbeeld omdat het in de familie zit, kan het gebruik van hasj of wiet een psychose oproepen. Jongeren die cannabis gebruiken hebben meer kans op een psychose dan jongeren die niet blowen, ook wanneer er geen duidelijke aanleg is.

Het roken van hasj en wiet kan de luchtwegen beschadigen

Wie regelmatig blowt, kan moeilijker gaan ademhalen en last krijgen van hoesten en astma. Ook kan iemand last krijgen van acute of chronische bronchitis.

Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven