single.php
. . . Zwanger Cannabis en zwangerschap

Cannabis en zwangerschap

Cannabis en zwangerschap

Tijdens de zwangerschap en borstvoeding kun je het beste geen cannabis (hasj en wiet) gebruiken. Want dit kan invloed hebben op de hersenen en de groei van de baby. Meeroken is heel ongezond voor een baby, vóór en na de geboorte.

Cannabis en zwanger worden

Cannabis kan invloed hebben op zaadcellen en op de eisprong. Onderzoekers denken dat cannabis daarmee de vruchtbaarheid vermindert. Maar in onderzoek bij stellen1Association between use of marijuana and time to pregnancy in men and women: findings from the National Survey of Family Growth – PubMed die blowen, is niet duidelijk te zien dat zij langer nodig hebben om zwanger te raken. Mogelijk wordt de vruchtbaarheid weer normaal als iemand met cannabis stopt. Er is meer onderzoek nodig om te weten wat cannabis precies met de vruchtbaarheid doet.
Meerdere onderzoekers2Cross-generational THC exposure alters the developmental sensitivity of ventral and dorsal striatal gene expression in male and female offspring – PubMed zagen dat cannabisgebruik het DNA (erfelijk materiaal) veranderde in zaadcellen van mensen en ratten. Bij ratten lijkt dit voor jongen te zorgen die drukker zijn en minder lang hun aandacht ergens bij kunnen houden. Maar er is nog veel onderzoek nodig om te weten of het ook gevolgen heeft voor baby’s van mensen.

Hoe lang voor de zwangerschap stoppen met blowen?

Dit is het advies als je de invloed van cannabis op je vruchtbaarheid of zwangerschap zo klein mogelijk wilt maken:

Mannen: Stop drie maanden voor jullie proberen zwanger te worden met cannabis. Bij mannen is na drie maanden alle sperma vernieuwd. De cannabis die je daarvóór hebt gehad, heeft dan waarschijnlijk geen invloed meer op je sperma.

Vrouwen: Stop een paar weken voor je zwanger probeert te worden met cannabis. Waarschijnlijk heeft cannabis daarna geen invloed meer op je eisprong.

Stoppen vóór je probeert zwanger te worden, heeft nog een ander voordeel: je weet zeker dat je geen cannabis gebruikt tijdens de zwangerschap. Want na seks weet je niet meteen of je zwanger bent geraakt. Dat weet je pas als je minimaal twee weken later ongesteld moet worden, maar dit niet gebeurt. In die eerste weken van de zwangerschap kan cannabisgebruik ook risico’s hebben.

Cannabis gebruikt en daarna zwanger geworden?

Als de vrouw vóór de bevruchting cannabis heeft gebruikt, heeft dat waarschijnlijk geen invloed op de baby.
Als de man in de drie maanden vóór de bevruchting cannabis heeft gebruikt, dan kan zijn sperma veranderd zijn door het gebruik. Het is nog heel onzeker of die verandering nadelen heeft voor het kind.

> Lees meer over vruchtbaarheid en XTC 

> Lees meer over vruchtbaarheid en alcohol

Cannabis tijdens de zwangerschap

Waarom onderzoek lastig is

Het is lastig om cannabisgebruik tijdens de zwangerschap te onderzoeken. Een onderzoeker mag geen cannabis aan een zwangere vrouw geven en meten wat er gebeurt. Onderzoek is ook moeilijk omdat vrouwen die cannabis roken, dit vaak roken met tabak. Dit betekent dat een baby vaak cannabis én tabak binnenkrijgt. Als de baby anders is dan andere baby’s, kun je niet goed zeggen of dit door cannabis komt, of door tabak. Van tabak is al duidelijker dat er risico’s zijn voor een baby. Tabak èn cannabis roken is waarschijnlijk gevaarlijker voor de baby dan alleen cannabis of tabak.

Lees meer over de risico’s van tabak en de zwangerschap op www.rokeninfo.nl.

Wat gebeurt er als je cannabis gebruikt tijdens de zwangerschap? 

Dat is niet zeker. Het hangt af van veel verschillende dingen, zoals:

 • Hoe vaak je het gebruikt
 • Of je rookt, eet of verdampt
 • Of je met of zonder tabak rookt
 • Op welke momenten in de zwangerschap je het gebruikt
 • Of de zwangerschap verder goed gaat

Zelfs experts kunnen daarom moeilijk voorspellen wat cannabis zal doen bij een baby. Onderzoekers kunnen wel meten of er verschillen zijn bij baby’s van moeders die cannabis gebruikten tijdens de zwangerschap. Ze zagen dat vooral de volgende problemen vaker voorkwamen bij de baby’s:

 • Een lager geboortegewicht
  Bij veel onderzoeken zijn baby’s bij de geboorte lichter. Dit maakt de kans groter dat de zwangerschap misloopt, dat de geboorte niet goed gaat en dat de baby na de geboorte in een couveuse moet, omdat het nog niet sterk genoeg is. Van zo’n slecht begin kan een kind ook nog problemen houden als het ouder wordt.
 • Problemen met stemming, leren en gedrag
  Sommige onderzoekers zien dat kinderen van moeders die cannabis gebruikt hadden vaker impulsief en hyperactief waren. En moeite hadden hun aandacht ergens bij te houden en dingen te onthouden. In een paar onderzoeken zagen de onderzoekers dat ook angst, depressie en gedragsproblemen vaker voorkwamen.
  Het is nog niet zeker of de problemen door cannabis komen. Misschien kwamen ze door roken of andere dingen die de moeders tijdens de zwangerschap deden. Of misschien hadden de blowende moeders meer stress of hadden zij zelf ADHD.
  Het is wel opvallend dat onderzoekers de problemen ook zien bij jongen van dieren die cannabis tijdens de zwangerschap krijgen. De moederdieren kregen alleen cannabis, dus geen tabak.

Er is dus meer onderzoek nodig om te weten wat cannabis voor risico heeft voor baby’s. Zolang dat niet duidelijk is, adviseren artsen om geen cannabis tijdens de zwangerschap te gebruiken.

Maakt het uit in welke maand van de zwangerschap je cannabis hebt gebruikt? 

Ja, in elke periode van de zwangerschap gebeurt er iets anders. Het zijn daarom steeds andere dingen die mis kunnen gaan. Cannabisgebruik kan dat verstoren.  Daarom is het belangrijk om de hele zwangerschap geen cannabis te gebruiken.

Is één keer blowen tijdens de zwangerschap schadelijk voor de baby? 

Heb je één keer geblowd tijdens je zwangerschap? Dan is de kans klein dat je baby hierdoor (gezondheids)problemen krijgt. Maar het is niet helemaal veilig. Daarom raden artsen aan om de rest van je zwangerschap niet meer te blowen. Ook van cannabis verdampen of eten (spacecake) is niet zeker of het veilig is.

Ben je zwanger en lukt stoppen niet?

Als je tijdens je zwangerschap regelmatig blowt, ben je misschien verslaafd. Misschien zijn er meer problemen. Bijvoorbeeld stress, psychische problemen en gebruik van alcohol, medicijnen of tabak. Ook daar kan de baby voor of na de geboorte last van krijgen. Of de problemen maken het moeilijker om voor je baby te zorgen. Daarom is het goed om je situatie met de verloskundige te bespreken. Die kan zorgen voor ondersteuning bij de problemen of bij het verzorgen van je baby.

Cannabis en borstvoeding 

Als je cannabis gebruikt en borstvoeding geeft, komen de stoffen in de cannabis ook bij je baby. Het is nog niet duidelijk wat dat met de baby doet. Misschien kan cannabis invloed hebben op de hersenen van de baby. Sommige onderzoekers zien dat baby’s die cannabis binnenkregen wat achterlopen met het leren bewegen (motorische ontwikkeling) en het geheugen. In een groot Rotterdams onderzoek hadden meer meisjes van 1,5 jaar oud last van agressie en aandachtsproblemen als hun moeders cannabis gebruikte tijdens de borstvoeding.
Maar in andere onderzoeken verschillen baby’s van moeders die tijdens borstvoeding cannabis gebruikten niet van andere baby’s.

Het zou wel goed kunnen dat cannabis invloed heeft op de hersenen, omdat: de stoffen uit cannabis makkelijk bij de hersenen komen.

 • dit ook bij dieren gebeurt die moedermelk met cannabis krijgen. Alleen weten we niet of dit bij dieren en mensen hetzelfde werkt
 • de hersenen van pasgeboren baby’s zich snel ontwikkelen en je dat kunt verstoren;
 • onderzoekers ook veranderingen in de hersenen zien bij pubers die blowen.

Omdat het risico nog onduidelijk is, adviseren artsen om geen cannabis te gebruiken als je borstvoeding geeft. Als iemand toch één keer cannabis heeft gebruikt en borstvoeding geeft, kan die persoon het beste 8 dagen lang de melk afkolven en weggooien. De kans is dan erg klein dat er nog stoffen uit de cannabis in de moedermelk zitten3 Zoals te lezen is in dit onderzoek. Maar als iemand vaker cannabis gebruikt, kan dit nog veel langer in de borstvoeding zitten.

Als je cannabis met tabak rookt, krijgt je baby via de moedermelk ook stoffen uit de tabak binnen. De nicotine maakt de melk minder lekker voor de baby en kan ervoor zorgen dat de baby minder goed drinkt en slaapt.

> Lees meer over tabak en borstvoeding op rokeninfo.nl

Meeroken is ongezond voor een baby 

Meeroken is erg ongezond voor een baby. Dit geldt voor rook van sigaretten en ook van cannabis. De baby kan rook binnenkrijgen van de kamer waarin is gerookt en de spullen die daar liggen, zoals speelgoed en speentjes. Maar ook via rook in haren en kleren van een volwassene. Bekijk deze video om te weten waarom dit ongezond is en hoe je meeroken kunt voorkomen.

CBD-olie en zwangerschap

Gebruik je CBD-olie en wil je zwanger worden of ben je zwanger? Dan kun je beter stoppen met het gebruik. We weten nog niet of het veilig is. Er is nog geen onderzoek naar CBD-olie en zwangerschap of borstvoeding gedaan.

Een andere reden om te stoppen is dat er meer THC in CBD-olie kan zitten dan op de verpakking staat. THC kan nadelen hebben voor de vruchtbaarheid en de baby.

Wil je meer informatie over cannabis en zwangerschap?  Of maak je je zorgen om je zwangerschap of die van iemand anders? Neem dan gerust contact met ons op. Dat kan anoniem en via telefoon, chat of mail.

> Bekijk informatie en openingstijden van de Drugs Infolijn

Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven