template-heading-1.php

Coffeeshops

Dit zegt de wet over coffeeshops in Nederland

Veel mensen denken dat wiet en hasj legaal zijn in Nederland. Dat klopt niet. Wiet en hasj zijn illegaal. Maar als coffeeshops en gebruikers zich aan de regels houden krijgen zij geen boete of straf.

Wanneer een gebruiker wiet of hasj bij zich heeft is hij volgens de wet strafbaar. Maar in Nederland wordt je niet vervolgd als je minder dan 5 gram wiet of hasj bij je hebt. Dat wordt gedogen genoemd.

Het gedoogbeleid

Wiet en Hasj werden eerst illegaal verkocht in theehuizen. Om die illegale verkoop van wiet en hasj tegen te gaan heeft de overheid in de jaren ’70 het gedoogbeleid ontwikkeld. Het gedoogbeleid bestaat uit regels voor de gebruikers en de coffeeshops. Deze regels gelden voor volwassenen. Minderjarigen zijn altijd strafbaar als zij wiet of hasj bij zich hebben.

Regels voor de gebruiker:

  • Niet meer dan 5 gram wiet of hasj bezitten
  • Niet meer dan 5 wietplanten per huishouden

 Regels voor de coffeeshop:

  • Niet meer dan 5 gram wiet of hasj verkopen aan dezelfde klant per dag
  • Geen harddrugs en alcohol verkopen
  • Geen wiet of hasj verkopen aan minderjarigen of ze binnenlaten
  • Geen reclame maken
  • Geen overlast veroorzaken
  • Niet meer dan 500 gram wiet of hasj op voorraad hebben
  • Geen wiet of hasj verkopen aan buitenlanders
  • Geen coffeeshop binnen 350 meter van een school

De achterdeur

Coffeeshops mogen wiet en hasj verkopen. Maar het is verboden om wiet of hasj te maken of vervoeren. Daardoor is een coffeeshopeigenaar eigenlijk strafbaar als hij wiet of hasj koopt. De illegale aanvoer van wiet en hasj wordt ‘de achterdeur’ van de coffeeshop genoemd. Dat heet zo omdat wiet illegaal de coffeeshop binnenkomt maar daarna legaal aan de klant wordt verkocht. 

Het kabinet gaat in 2021 een experiment beginnen met legaal geteelde wiet. Tijdens een periode van vier jaar wordt in 10 gemeentes legaal wiet gekweekt. Het experiment moet uitwijzen of legale wietteelt kan helpen om criminaliteit tegen te gaan. 

Gemeentelijke regels

Naast de landelijke regels van het gedoogbeleid kan een gemeente extra regels rondom wiet en hasj hebben. De gemeente neemt deze regels op in zijn algemene plaatselijke vordering (APV). Zo mocht er in 2018 in de meeste gemeenten niet op straat geblowd worden. Zij hanteerden een blowverbod. Als iemand zich niet aan het APV houdt en op straat blowt kan hij of zij een boete van 95 euro krijgen.

Rookverbod

Sinds september 2019 geldt er naast een rookverbod ook een rookruimteverbod in de horeca. In alle horeca mag dan geen rookruimte meer gebruikt worden. Omdat coffeeshops onder de horeca vallen mag een rookruimte daar ook niet meer. In de coffeeshop mag nog wel gerookt worden zonder tabak, met tabaksvervangers of met vaporizers.

Scroll naar boven