single.php
. . . Combinaties Combinatie: XTC en antidepressiva

Combinatie: XTC en antidepressiva

Combinatie: XTC en antidepressiva

Het combineren van XTC (MDMA) en antidepressiva is niet veilig. De antidepressiva zorgt ervoor dat de gewenste effecten van XTC minder of afwezig zijn. Het tijdelijk stoppen met het slikken van antidepressiva heeft geen zin. Zomaar stoppen kan ervoor zorgen dat de psychische klachten terugkomen of erger worden. De combinatie van XTC en antidepressiva kan ook voor een serotoninevergiftiging zorgen. Een serotoninevergiftiging kan levensgevaarlijk zijn. Dit risico loopt iemand die een speciaal soort antidepressiva slikt: MAO-remmers.

Wat is combineren?

Combineren is wanneer iemand dagelijkst antidepressiva gebruikt en ook XTC slikt. Het maakt niet uit of de antidepressiva in de ochtend wordt geslikt en XTC in de avond, of dat beiden tegelijk worden ingenomen. Antidepressiva blijven namelijk langer dan een dag in het lichaam aanwezig.

Verschillende soorten antidepressiva

Er bestaan veel verschillende soorten antidepressiva. Ze worden voor veel verschillende psychische klachten geslikt. De meest bekende klachten zijn angst en depressie. Er zijn twee soorten antidepressiva die veel worden gebruikt. De meest bekende zijn SSRI’s, ook bekend als serotonineheropnameremmers. De tweede soort zijn TCA, tricyclische antidepressiva. In bijzondere situaties worden MAO-remmers geslikt. Het is niet altijd duidelijk welke soort antidepressiva iemand slikt. Soms staat op het doosje om welke soort antidepressiva het gaat. Als dit niet zo is, kan de dokter of apotheek verder helpen.

Hieronder staat een lijst met de meest voorkomende antidepressiva en wat voor soort het is. De merknamen staan tussen haakjes.

SSRI: Citalopram (Cipramil)
SSRI: Fluoxetine (Prozac)
SSRI: Paroxetine (Seroxat)
SSRI: Sertraline (Zoloft)
SSRI: Vortioxetine (Brintellix)
TCA: Amitriptyline (Tryptizol)
MAO-remmer: Nardil (Fenelzine)
MAO-remmer: Parnate (Tranylcypromine)

Werking antidepressiva

Alle antidepressiva verhogen de hoeveelheid serotonine in de hersens en het bloed. Serotonine is een stofje dat hersencellen gebruiken om informatie met elkaar te delen. Antidepressiva veranderen dus de manier waarop hersencellen met elkaar praten.

Verminderd ‘XTC-gevoel’

In veel gevallen zorgt de combinatie van antidepressiva en XTC voor een minder sterk ‘XTC-gevoel’.  Dit betekent dat de gebruiker minder of niks van de XTC voelt. De gebruiker voelt minder of niks, doordat de antidepressiva ervoor zorgt dat de XTC niet werkt. Daarom heeft het ook geen zin om meer XTC te slikken. Het slikken van meer XTC kan juist voor een overdosis zorgen.

Terugkomen of erger worden van bestaande psychische klachten

Na het gebruik van XTC, kunnen mensen opnieuw last krijgen van de psychische klachten die antidepressiva probeert te verminderen. Soms kunnen deze klachten erger worden dan daarvoor. Zo kunnen de angstklachten terugkomen terwijl iemand er bijna vanaf was. Of zo kan iemand die al depressief is, nog depressiever worden. XTC werkt als een stoorzender en verstoort wat de antidepressiva probeert te repareren. 

Wat is het serotoninesyndroom?

De combinatie van antidepressiva en een grote hoeveelheid of overdosis XTC kan zorgen voor het serotoninesyndroom.  Serotoninesyndroom is een vergiftiging van het lichaam die wordt veroorzaakt door teveel serotonine in het bloed. Meer informatie over wat het serotoninesyndroom is en hoe je dit kan herkennen staat op de pagina over het serotoninesyndroom.

Levensgevaarlijk: combinatie XTC en MAO-remmers

MAO-remmers zijn een bijzondere soort antidepressiva. MAO-remmers zorgen ervoor dat bepaalde stoffen niet meer worden afgebroken in het lichaam. Als iemand XTC en MAO-remmers combineert wordt de hoeveelheid serotonine in het lichaam veel te hoog. Hierdoor kan er een (levens)gevaarlijk vorm van het serotoninesyndroom ontstaan.

Heb je een vraag?

Je kunt vragen stellen aan medewerkers van de Drugs Infolijn. Je kunt zelf kiezen of je liever mailt, chat of belt. Medewerkers van de Infolijn staan op werkdagen van 09.00 tot 17.00 uur voor je klaar.

Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee

Selecteer het eerste middel

  • Alcohol
  • Hasj/Wiet
  • Cocaïne
  • Speed
  • XTC
  • GHB
  • Paddo's/Truffels
Stel een vraag
Scroll naar boven