single.php
. . . Drugs Wat is de gevaarlijkste drug?

Wat is de gevaarlijkste drug?

Wat is de gevaarlijkste drug?

Niet alle drugs zijn even gevaarlijk. Maar het is ook moeilijk om verschillende drugs met elkaar te vergelijken. Drugs kunnen namelijk op verschillende manieren gevaarlijk zijn.

Kan je drugs vergelijken?

Drugs kunnen op verschillende manieren gevaarlijk of schadelijk zijn. Deze soorten schade zijn vaak slecht met elkaar te vergelijken. Je kunt ze niet op één manier meten. Zo kan een drug bijvoorbeeld zorgen voor meer auto-ongelukken. Een andere drug kan sterk verslavend zijn. Maar je kunt dan niet zeggen dat ze even gevaarlijk zijn. Een verslaving staat niet gelijk aan bijvoorbeeld 2 auto-ongelukken.

Hoe kunnen drugs gevaarlijk zijn?

Bijna alle soorten drugs kunnen zorgen voor problemen. Er zijn namelijk altijd risico’s aan het gebruik van drugs. Deze risico’s en problemen kunnen verschillen per drug.

Verslaving

Niet alle drugs zijn even verslavend. Een drug kan lichamelijk of geestelijk verslavend zijn. Als iemand lichamelijk verslaafd is aan een drug, is het gevaarlijk om zomaar te stoppen met gebruiken. Iemand die verslaafd is aan alcohol en zomaar stopt kan bijvoorbeeld een epileptische aanval krijgen. Of iemand verslaafd raakt aan een drug hangt ook af van hoe die persoon zich voelt. Als hij of zij zich bijvoorbeeld niet prettig voelt, kan die persoon drugs gebruiken om zich even minder slecht voelen.

Giftigheid

Giftigheid betekent de hoeveelheid schade die een drug kan doen aan het lichaam. Zo kunnen bijvoorbeeld de hersenen, de lever of de blaas beschadigd raken door sommige drugs. Ook kunnen sommige drugs ziektes veroorzaken. Bijvoorbeeld kanker of Parkinson. Maar giftigheid zegt ook iets over hoe snel het mis kan gaan tijdens gebruik. Als iemand makkelijk een overdosis neemt en daarmee in levensgevaar komt, is de drug ook erg giftig.

Sociale schade

Het gebruik van een drug kan ook sociaal schadelijk zijn. Dit betekent dat een gebruiker minder goed om gaat met andere mensen in het dagelijks leven. De gebruiker heeft bijvoorbeeld vaak te maken met agressie en criminaliteit. Veel illegale drugs zorgen voor sociale schade omdat de gebruiker in contact komt met de criminele wereld. Ook kan de gebruiker zorgen voor overlast en problemen krijgen met werk of opleiding. Hierdoor kan het ook zo zijn dat hij of zij slechter contact krijgt met vrienden of familie. Uiteindelijk kan een gebruiker ook dakloos worden, dit is ook sociale schade.

Schade voor de samenleving

Sommige drugs zijn ook erg schadelijk voor de samenleving. Met name drugs die door veel mensen worden gebruikt kunnen schadelijk zijn voor de samenleving als geheel. Denk bijvoorbeeld aan alcohol en tabak. Zo gebeuren er veel verkeersongelukken door alcohol en krijgen mensen kanker door het meeroken van tabak.

Welke drugs zijn het gevaarlijkst?

Het is dus moeilijk om drugs met elkaar te vergelijken. Soms gebruikt iemand een gevaarlijke drug en gaat het goed. Soms gebruikt iemand een minder gevaarlijke drug en gaat het mis. Onderzoekers hebben weleens geprobeerd te meten welke drug het gevaarlijkste is. Dit is de top 15 volgens dat onderzoek (bekijk hier het volledige onderzoek in PDF):

 1. Crack (basecoke)
 2. Heroïne
 3. Tabak
 4. Alcohol
 5. Cocaïne
 6. Methamfetamine (crystal meth)
 7. Amfetamine (speed)
 8. GHB
 9. Benzodiazepinen (slaap- en kalmeringsmiddelen)
 10. Cannabis (wiet of hasj)
 11. Ketamine
 12. XTC (MDMA)
 13. Khat
 14. LSD
 15. Paddo’s (en truffels)

Dit onderzoek is al oud, het vond plaats in 2009. Van veel drugs op de lijst is meer bekend geworden. Zo is bijvoorbeeld GHB verslavender dan eerst gedacht en kan ketamine zorgen voor blaasschade. Als een middel niet op deze lijst staat, betekent dat niet dat het niet gevaarlijk is. Drugsgebruik is nooit zonder risico’s.

Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven