single.php
. . . Qat Qat: wat je moet weten

Qat: wat je moet weten

Qat: wat je moet weten

Qat is een plantaardig product met een licht stimulerende werking. Andere namen zijn: khat, quat, chat en miraa.

Afkomst

Qat zijn bosjes jonge, verse bladeren van de plant Catha edulis. Het gebruik komt oorspronkelijk voor in Oost-Afrikaanse en Arabische landen. Het gebruiken van qat is daar onderdeel van de cultuur en traditie.

Uiterlijk

Qat wordt verkocht als gebonden bundeltje van enkele tientallen takjes of bladeren. Soms is dit verpakt in bananenblad. De vorm van Qat lijkt op een laurierblad.

Werkzame stof

De bladeren bevatten cathinon en cathine. In het lichaam wordt dit omgezet in norefedrine. Deze stof lijkt op amfetamine. Qua sterkte ligt het effect van de werkzame stof tussen cafeïne en amfetamine.

Gebruiksmethoden

Gebruikers kauwen op de verse bladeren en takjes. Wanneer het minder vers is, vermindert de werking. Qat wordt gebruikt in ‘qatzittingen’, waarbij een groep bekenden bijeenkomt in de middag en met elkaar discussieert. Na het kauwen worden de bladeren uitgespuugd en er wordt veel water bij gedronken.

Stel een vraag

Heb je een vraag over dit middel? Of maak je je zorgen om het gebruik van iemand of je eigen gebruik? Neem dan gerust contact met ons op. Dat kan anoniem via telefoon, chat of mail.

Bron: Trimbos-instituut

Laatste wijziging: 28-06-2018

Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven