single.php
. . . Overige middelen Wat is crystal meth of methamfetamine?

Wat is crystal meth of methamfetamine?

Wat is crystal meth of methamfetamine?

Crystal meth is een drug die meestal wordt verkocht als kristallen of poeder. Crystal meth wordt ook wel ‘Tina’ of ‘Ice’ genoemd. Gebruik van crystal meth is risicovol. Het kan sterk verslavend werken en zorgt voor schade aan de hersenen. Voor grote maatschappelijke problemen zorgt de drug in Nederland (nog) niet, het aantal gebruikers is namelijk klein.

De werking van crystal meth lijkt sterk op die van amfetamine. Amfetamine wordt ook wel ‘pep’ of ‘speed’ genoemd. Crystal meth werkt een aantal uur langer dan amfetamine en de effecten zijn sterker. Lees meer over de verschillen tussen speed en crystal meth.

crystal meth (methamfetamine poeder en kristal)
Crystal meth (methamfetamine) komt meestal voor in poeder- of kristalvorm.

Hoeveel mensen gebruiken crystal meth in Nederland?

Volgens de politie is het aantal crystal meth labs in Nederland gestegen. Deskundigen denken dat de meeste crystal meth die gemaakt wordt in die labs bedoeld is voor het buitenland. 

Bekend is dat 1,2% van de uitgaanders ooit meth heeft gebruikt. 0,3% had het middel in het afgelopen jaar genomen1Zo blijkt uit de cijfers van het Grote Uitgaansonderzoek 2023. Het drugsgebruik onder uitgaanders is wel veel hoger dan in andere groepen in Nederland. Vermoedelijk is het aantal Nederlanders dat crystal meth gebruikt dan ook veel lager. 

Volgens deskundigen bestaat de kleine groep crystal meth gebruikers voor een groot deel uit ‘chemseks’ gebruikers. Chemseksgebruikers zijn (meestal) mannen die seks hebben met andere mannen onder invloed van drugs, zoals GHB, 3-MMC , 4-MMC of crystal meth. 

Effecten van crystal meth

De meeste gebruikers van crystal meth voelen zich energiek, zelfverzekerd en wakker. Ze hebben geen honger en voelen geen vermoeidheid. Ook kan de gebruiker zich heel blij voelen, veel activiteiten willen ondernemen of graag veel willen praten.

Hoe lang de effecten van crystal meth duren verschilt per gebruiker. Ook hangt de tijd dat crystal meth werkt af van hoe de drug wordt ingenomen. Bij het spuiten van crystal meth duren de effecten enkele uren. Als iemand crystal meth slikt werkt het tot 8-12 uur. Ook ervaren gebruikers vaak daarna nog effecten. Dit worden na-effecten genoemd. De gebruiker kan dan moeilijk in slaap vallen en voelt zich onrustig.

Risico’s van crystal meth

Crystal meth kan voor schade aan de hersenen zorgen. Deze schade lijkt sterker te zijn wanneer crystal meth met andere middelen gebruikt wordt of wanneer de gebruiker in een warme omgeving gebruikt. Ook kunnen gebruikers overlijden door de drug. Bijvoorbeeld door een overdosering. 

Andere risico’s van crystal meth zijn:

 • Verslaving
 • Problemen met het hart zoals een verhoogde hartslag/bloeddruk of hartkloppingen
 • Na gebruik: een zware kater, uitputting
 • Verhoogde lichaamstemperatuur
 • Angst/wantrouwende gedachten
 • Verhoogde kans op de ziekte van Parkinson
 • Angst, somberheid
 • Rusteloosheid en slaapproblemen
 • Hoofdpijn
 • Psychoses
 • Spierspanning

📌 Heb je klachten na het gebruik van crystal meth? Of maak je je zorgen om je eigen gebruik of dat van iemand anders? Neem dan contact met ons op. Hier vind je hoe dat kan.

Verslaving

Crystal meth is een drug waar iemand verslaafd aan kan raken. Aan crystal meth raken mensen sneller verslaafd dan aan andere soorten drugs. Gebruikers ervaren bij crystal meth ‘craving’. Craving is een sterke drang om te gebruiken of meer te gebruiken. De gebruiker ervaart dan de kater en kan deze uitstellen door opnieuw te gebruiken. De kater wordt dan nog erger. 

Wetgeving

Crystal meth is illegaal. Het staat op Lijst 1 van de Opiumwet en het is een harddrug. Alle middelen die op Lijst 1 staan, zijn verboden om te bezitten, te maken, te verhandelen of te vervoeren. 

Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven