single.php
. . . Heroïne Heroïne: wat je moet weten

Heroïne: wat je moet weten

Heroïne: wat je moet weten

Heroïne wordt gemaakt van opium en kan gespoten, gesnoven of gerookt worden. Heroïne is heel verslavend.

Heroïne wordt gemaakt van opium, een stof uit de papaverplant. Middelen die uit deze plant gemaakt worden noemen we daarom opiaten. Andere bekende opiaten zijn morfine en oxycodon. Methadon en fentanyl zijn middelen die lijken op heroïne, maar worden niet gemaakt van opium. Dit worden opioïden genoemd.

Heroïne bestaat in verschillende vormen, zoals fijn wit poeder of geelbruine brokjes. Heroïne wordt meestal met een injectienaald gespoten of gerookt vanaf een stukje aluminiumfolie.

Hoeveel mensen gebruiken heroïne in Nederland?

In Nederland hebben ongeveer 50.000 mensen ervaring met heroïne. Dit is 0,3% van alle volwassenen1Dat blijkt uit deze cijfers.

De effecten van heroïne

Heroïne heeft in het brein een effect op dopamine en het doorgeven van pijnsignalen. De gebruiker voelt zich gelukkig, ontspannen en voelt geen pijn. De effecten van heroïne beginnen snel na inname, binnen een minuut. Ze houden 4 tot 6 uur aan.

> Lees hier meer over de effecten van heroïne

Hoe lang werkt Heroïne?

Heroïne werkt ongeveer 3-7 uur. Na deze tijd is een gebruiker nog niet nuchter. Iemand kan dan bijvoorbeeld nog niet veilig autorijden.

Risico’s

Een gebruiker kan na het innemen van heroïne misselijk worden en braken. In sommige gevallen kan een gebruiker stikken in het eigen braaksel. Ook onderdrukt heroïne de reflex om te hoesten. Dit is een natuurlijk reflex waarmee de longen zichzelf schoon houden als er vuil of stof ingeademd wordt. Als deze reflex onderdrukt wordt, is de kans op een longontsteking groter.

Heroïne dempt ook de ademhaling. Bij een overdosis kan de ademhaling stoppen. Dat is levensgevaarlijk.

Heroïne is heel verslavend. Na 3 weken regelmatig gebruiken kan er al sprake zijn van afhankelijkheid. Ook kunnen dan bij abrupt stoppen ontwenningsverschijnselen optreden.

> Lees hier meer over de risico’s van heroïne
> Lees hier wat iemand kan doen om de risico’s van heroïne te verminderen

De wet

Heroïne staat op lijst I van de Opiumwet. Dit betekent dat het verboden is om heroïne te maken, hebben of verhandelen. Het is niet strafbaar om heroïne te gebruiken. Maar gebruikers kunnen wel te maken krijgen met maatregelen of straffen, bijvoorbeeld als ze een voorraad heroïne hebben,

Onder strenge voorwaarden kan heroïne door een arts worden voorgeschreven als geneesmiddel bij de behandeling van heroïneverslaving.

> Lees hier meer over de wet rondom heroïne

Stel een vraag

Heb je een vraag over dit middel? Of maak je je zorgen om het gebruik van iemand of je eigen gebruik? Neem dan gerust contact met ons op. Dat kan anoniem via telefoon, chat of mail.
Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven