single.php
. . . Heroïne Heroïne: wat je moet weten

Heroïne: wat je moet weten

Heroïne: wat je moet weten

Heroïne wordt gemaakt van opium en kan gespoten, gesnoven of gerookt worden. Heroïne is heel verslavend.

Heroïne wordt gemaakt van opium, een stof uit de papaverplant. Middelen die uit deze plant gemaakt worden noemen we daarom opiaten. Andere bekende opiaten zijn methadon, oxycodon, fentanyl en morfine.

Heroïne bestaat in verschillende vormen, zoals fijn wit poeder of geelbruine brokjes. Heroïne wordt meestal met een injectienaald gespoten of gerookt vanaf een stukje aluminiumfolie.

De effecten van heroïne

Heroïne heeft in het brein een effect op dopamine en het doorgeven van pijnsignalen. De gebruiker voelt zich gelukkig, ontspannen en voelt geen pijn. De effecten van heroïne beginnen snel na inname, binnen een minuut. Ze houden 4 tot 6 uur aan.

> Lees hier meer over de effecten van heroïne

Hoe lang werkt Heroïne?

Heroïne werkt ongeveer 3-7 uur. Na deze tijd is een gebruiker nog niet nuchter. Iemand kan dan bijvoorbeeld nog niet veilig autorijden.

Risico’s

Een gebruiker kan na het innemen van heroïne misselijk worden en braken. In sommige gevallen kan een gebruiker stikken in het eigen braaksel. Ook onderdrukt heroïne de reflex om te hoesten. Dit is een natuurlijk reflex waarmee de longen zichzelf schoon houden als er vuil of stof ingeademd wordt. Als deze reflex onderdrukt wordt, is de kans op een longontsteking groter.

Heroïne dempt ook de ademhaling. Bij een overdosis kan de ademhaling stoppen. Dat is levensgevaarlijk.

Heroïne is heel verslavend. Na 3 weken regelmatig gebruiken kan er al sprake zijn van afhankelijkheid. Ook kunnen dan bij abrupt stoppen ontwenningsverschijnselen optreden.

> Lees hier meer over de risico’s van heroïne

De wet

Heroïne staat op lijst I van de Opiumwet. Dit betekent dat het verboden is om heroïne te maken, hebben of verhandelen. Het is niet strafbaar om heroïne te gebruiken. Maar gebruikers kunnen wel te maken krijgen met maatregelen of straffen, bijvoorbeeld als ze een voorraad heroïne hebben,

Onder strenge voorwaarden kan heroïne door een arts worden voorgeschreven als geneesmiddel bij de behandeling van heroïneverslaving.

> Lees hier meer over de wet rondom heroïne

[]
Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven