single.php
. . . Heroïne Heroïne: Risico's

Heroïne: Risico’s

Heroïne: Risico’s

Korte termijn

Overdosis en ademstilstand

Wanneer een te hoge dosis wordt genomen kan de ademhaling dusdanig zo vertraagd raken dat de gebruiker hieraan overlijdt. Gebruikers met een overdosis zien bleek, halen oppervlakkig of nauwelijks adem en kunnen braken of epileptische aanval krijgen.

Infecties

Vooral door onzorgvuldig en onhygiënisch spuiten kunnen ontstekingen optreden en bestaat het risico op overdracht van infectieziekte als HIV en hepatitis B en C. Er zijn aanwijzingen dat heroïne ook het immuunsysteem negatief beïnvloedt. Dit maakt het risico op infecties groter.

Moeilijker naar het toilet kunnen

Heroïne heeft een negatieve invloed op de darmwerking. Er ontstaat vaak obstipatie.

Verslaving

Lichamelijke verslaving treedt bij heroïne vrij snel op. Het lichaam gaat protesteren als iemand stopt met heroïnegebruik. Iemand krijgt last van onthoudingsverschijnselen. Iemand zit niet na eenmalig gebruik al vast aan heroïne.

Lange termijn

Stoppen met ademen
Bij langdurig gebruik kan het longweefsel opzwellen. Hierdoor werken de longen minder goed zodat het risico op een ademstilstand (stoppen met ademen) groter wordt.
Menstruatie kan verdwijnen
De menstruatie raakt verstoord en kan zelfs helemaal verdwijnen. Ondanks het verdwijnen kan een gebruikster wel zwanger raken.
Ondervoeding en andere ziekten
Bij langdurig gebruik kunnen ook allerlei bijverschijnselen optreden door een ongezonde manier van leven leefwijze. Denk aan ondervoeding en aan andere ziektes. Heroïne onderdrukt pijn en het kan dat de gebruiker niet merkt dat hij/zij ziek is.
Verslaving
Wanneer er vaker heroïne wordt gebruikt, dan wordt de lichamelijke verslaving snel groter. Het lichaam went snel aan heroïne en iemand moet meer gebruiken voor hetzelfde effect. Dit heet tolerantie.
Afkickverschijnselen
Als heroïne is uitgewerkt, krijgt iemand afkickverschijnselen: de gebruiker voelt zich ziek, transpireert, is klam en koud, heeft kippenvel, een lopende neus, buikkrampen en pijn in armen en benen. Ook kan hij last hebben van braken en diarree;
• Heroïne maakt ook geestelijk afhankelijk. De gebruiker verlangt steeds sterker naar heroïne en voelt zich eigenlijk niet meer prettig zonder. Heroïne verdooft alles, zowel lichamelijk als geestelijk. Dit maakt mensen met ernstige problemen (als dakloosheid, werkloosheid, ervaringen met mishandeling in het verleden en dergelijke) ontvankelijk voor heroïne. Maar ook anderen kunnen snel afhankelijk worden. Daarom is experimenteren met heroïne riskant.
Financiële problemen ten gevolge van het dagelijkse gebruik van heroïne;
Verwaarlozing van familie en vrienden;
Geïsoleerd raken van de maatschappij.

Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven